Kadınların Regl Dönemleri Hakkında Yıllardır Kulaktan Kulağa Yayılan Yanlış Bilgilerin Doğrusunu Öğrenince Aydınlanacaksınız

Kulaktan kulağa yayılarak bugüne kadar yanlış bilmemize sebep olmuş regl dönemiyle ilgili bilgileri sizler için derledik.

10. Regl döneminde banyo yapmamanız gerekir.

Bazı kadınlar, sıcak suyun regl kanamalarını arttırdığını veya enfeksiyon kapabileceklerini düşündükleri için regl döneminde banyo yapmaktan kaçınır. Ancak bu kanayan bir yara değil, rahim iç zarının rahmin duvarından ayrılması durumudur. Yani suyun temas etmesi söz konusu bile değil.

Ilık su ile yapılan banyo, regl dönemindeki kadınlar için yardımcı olabilir.

Sıcak su, kan damarlarınızın daha iyi çalışmasını ve kaslarınızın dinlenmesini sağlar. Böylece, regl döneminde çektiğiniz ağrılarda azalma gözlemlenir. Tabii ki, duşa girmeden önce banyoyu yıkamanızı tavsiye ediyoruz. Eğer hala bu konuda endişeliyseniz tampon kullanabilirsiniz.

9. Havuza veya denize girmezsiniz.

Çoğu insan regl döneminde suya girmemizin sağlığımız için iyi olmadığını düşünür. Fakat kullanılan tampon veya menstrual kap, suyun rahminizin içine girmesine izin vermez. Rahim dışında kullanılmasından ve ıslanmasından dolayı pedler için aynı şeyi söyleyemiyoruz.

Yüzme de diğer egzersizler gibi ağrınızı azaltmada sizlere yardımcı olacaktır.

İstatistiklere göre, yüzme havuzunda enfeksiyon kapmak düşündüğünüz kadar kolay değil. Yüzme havuzundan bulaşan mikroplar genellikle sindirim sistemi, cilt hastalıkları ve gözler ile ilgilidir. Cilt hastalıklarından kaçınmak için ise havuzdan çıktıktan sonra duşa girmenizi ve temiz kıyafetler kullanmanızı öneriyoruz.

8. Birlikte yaşayan kadınların regl dönemleri de aynı olur.

Martha McClintock, bu bilgi hakkında ilk makaleyi 1971 yılında Nature'da yayınlamıştı. McClintock'ın deneyimlerine göre; arkadaşların, aile üyelerinin veya oda arkadaşlarının regl olduğu günler neredeyse %100 oranında uyuyordu. Sebebi ise, vücutta bulunan feromonların birbirleriyle etkileşim halinde olmalarıydı.

Daha sonrasında yapılan araştırmalar, regl dönemi ve etkileşim sıklığı arasındaki bağlantının doğru olmadığını kanıtladı.

Çalışmalar, McClintock'ın bazı faktörleri ele almadığını ve benzer şekilde yapılan gözlem sonucunda farklı sonuçların ortaya çıktığı gösterdi. Günümüzde, menstrual senkronun kesinliği kanıtlanmamakla birlikte, bilimsel topluluklar tarafından bir efsane olarak görülüyor.

7. Saçınızı boyamak için regl döneminizin geçmesini bekleyin.

Aksi takdirde boya, saçlarınıza eşit bir şekilde yayılmaz ve saçlarınız dağınık görünür. İnternet kullanıcıları, bu durumun hormonal dengesizlikten kaynaklandığını iddia ediyor. Bilim insanları ise, menstrüasyon zamanında saçların hassas ve kırılgan olmasının sebum üstünde hiçbir etkisi olmadığını buldu.

Bilimsel verilere göre asi saçlar bakımsızlığın veya genetik eğilimin sonucu.

Saç bakım uzmanları da bu konuda hemfikir. Yani istediğiniz zaman saçlarınızı boyatabilirsiniz.

6. Sert içkiler regl döneminizi etkiler.

Çok fazla alkol tüketen kadınlarda regl dengesizliği gözlemlenmektedir. Yani, bu durumun sebebi içkinin sertliği değil dozajıyla ilgilidir. Alkol tüketiminin yalnızca üreme sisteminde değil tüm vücutta ufak bir etkisi vardır.

Regl döneminde içtiğiniz bir bardak şarap veya kokteylin hiçbir sakıncası yoktur.

Yapılan çalışmalar göre, az miktarda alınan alkolün menstruasyon evresine ve sağlığa zarar vermez.

5. Ağda gününüzü veya dövme seansınızı erteleyin.

Bazı dövme sanatçıları, kadın müşterilerine regl döneminde dövme yaptırmamalarını öneriyor. Sebebi ise dövmede oluşabilecek lekelenme. Bazı güzellik uzmanları da botoks gibi işlemleri regl döneminde yapmaktan kaçınıyor.

Fakat bu, işlemi yapan uzmana bağlı...

Randevularınızı regl döneminize göre ertelemeyin fakat bu periyot içinde yaptırdığınız işlemlerin daha acı verici olabileceğini de unutmayın.

4. Karın ağrısını tolere edin.

Kadınların %45-93'ü ağrılı regl dönemi geçiriyor. Bu oranı oluşturan kadınların %3-33'ünün ağrısı daha şiddetli oluyor ve yüksek ateş, kusma, baş dönmesi gibi semptomlar gösteriyor.

Günlük hayatınızı etkileyen ağrınız oluyorsa bir jinekoloğa muayene olun.

Muayene sonucunda yapılan tedavi genellikle 3 regl dönemi boyunca sürer ve etkisi 2-4 ay arasında görülür. Daha sonrasında ise ağrılarınız daha az şiddetli bir şekilde geri döner.

3. Regl döneminde hamile kalmanız imkansızdır.

Regl döneminizde doğurganlığınız diğer günlerle karşılaştırıldığında oldukça azdır. Oranın en yüksek olduğu zaman ise, bir sonraki regl döneminizin 12-16 gün öncesidir.

Bazı kadınlarda regl aralığının 21 gün veya düzensiz olabileceğini unutmayın.

Bunun yanında; spermler, kadın vücudunda 5-7 gün arasında aktif olabilir. Korunmasız cinsel ilişki, yumurtlama dönemiyle denk gelebilir ve hamilelik ile sonuçlanabilir.

2. Regl döneminiz Ay'ın evrelerine bağlıdır.

Antik Çağ'a kadar dayanan bu efsane hakkında yapılan modern araştırmalarda Ay'ın evreleri ve regl dönemi başlangıcı arasında bir bağ bulunamadı. 7.5 milyon döngü üstünde yapılan araştırmalar aynı sonucu verdi.

Açıklaması ise oldukça basit:

Ay'ın evreleri yaklaşık olarak 29.5 gün sürüyor ve regl döngüleri de 21-35 gün arasında değişim gösteriyor. Yaşamımız boyunca regl döngümüzün sürekli değiştiğini düşünürsek, 29-30 gün regl aralığı olan bir kadının Ay'ın herhangi bir evresiyle aynı zamanlara denk gelmesi oldukça mümkün.

1. Doğum kontrol ve geciktirici hapları zararlıdır.

Bazı kadınlar, sağlıklarını etkileyeceğini düşünerek regl geciktirici ilaçlar kullanmasa da neredeyse bütün kadınlar hayatları boyunca regl dönemlerini ertelemek istemiştir. 

Ulusal Kadın Sağlığı Ağı'nda bulunan uzmanlar, regl geciktirme ilaçlarının sağlığınıza etkisi olmadığını ve hatta regl ağrısı çekme gibi yaşanan durumlarda yararlı olabileceğini söylüyor.

Ve tabii ki, regl kanamasını sonsuza kadar erteleyemeyeceğiniz için sürekli kullanımı önerilmiyor.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
YORUMLAR
12.06.2019

geciktirici hapın bende şöyle bir etkisi oldu hapı kullanmaya başladığım tarihten itibaren sanki kasıklarımı biri tutup yırttı uzun süreli değildi fakat günde bir kaç kez başıma gelmişti. sonrasında tövbe ettim inşallah bir daha kullanmak zorunda olmam

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ