Lenf bezleri ve düğümleri vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfatik sistemin parçalarındandır. Bu lenf bezleri veya lenf düğümlerinin iltihaplanması ile kişilerde adenit hastalığı gelişir. Vücudun pek çok bölgesinde lenf düğümleri yer alsa da çoğunlukla koltuk altı, boyun ve kasıktakiler enfekte olmaya müsaittir. Lenf düğümleri yapı olarak küçük ve sağlamdır, ancak enfekte olması ile birlikte çoğu zaman ebatları genişler, hassaslaşır ve dokunulduğunda hissedilir hale gelir. Enfeksiyonun en önemli sorumluları olarak bakteri, virüs ve alerjiler görülür.
Adenit Belirtileri Nelerdir?
Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin herkeste görülebilen adenit; boyunda, koltuk altındaki ve kasıklardaki lenf bezlerinde şişme ile kendini gösterir. Bazı hastalarda kilo kaybına neden olabilen adenit hastalığı deride kızarma ve yüksek ateşe de yol açabilmektedir.
Adenit Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?
Hastalığın belirtilerinin bir günden fazla sürdüğü takdirde kişiler en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmalıdır. Doktorunuz adenitin sebebini anlamak için ilk olarak sizi muayene etmek isteyecektir. Eğer gözle görülür bir bulguya rastlanmaz ise doktorunuz mononükleoz testi, tam kan sayımı ve tüberküloz deri testi isteyebilir. Deri testinin sonuçlarını doktorunuz iki gün içinde değerlendirecektir.