Yargıçlar Sendikası'nın İçişleri Bakanlığı tarafından tanınmamasına karşılık Adalet Bakanlığı'nın yazıştığı ortaya çıktı.
HSYK’yı yeniden yapılandıran tasarının üç günlük görüşmelerinde yaşanan kavga, “korsan sendika” tartışmasını beraberinde getirdi.
Üç gün boyunca komisyonda söz almaya çalışan Hakim Eminağaoğlu’nun atılmadan önceki eylemi, Birgün Gazetesi’nin “Yok saydıkları sendikayla Avrupalarda hava atmışlar” başlıklı manşetini göstermek oldu. Bu haberde, hükümetin Yargıçlar Sendikası’nı yok saymasına karşın AB İlerleme Raporu’nun 60’ıncı sayfasında “Önceki sendikanın tasfiye edilmesinin ardından hakimler için yeni bir sendika kurulmuştur” ifadesinin yer aldığı anlatıldı.
Eminağaoğlu’na söz verdirmek istemeyen AK Parti yönetimi, pazar günkü toplantıdan önce hazırlık yaptı. Resmi tatil günü olmasına karşın AK Parti Grup Başkanlığı’nca İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapılarak Yargıçlar Sendikası soruldu. İçişleri Bakanı adına Müsteşar Seyfullah Hacımüftüoğlu, “Bila tarih ve sayılı”, yani tarihsiz ve sayısız olduğunu belirttiği yazıya cevap olarak “Yargıçlar Sendikası adında bir sendikanın kaydının bulunmadığı anlaşılmıştır” dedi.
Ancak Adalet Bakanlığı’nın 26 Temmuz 2013’te “Yargıçlar Sendikası Genel Başkanlığına” hitabıyla sendikayı muhatap aldığı ve üyelerin aidat kesintileriyle ilgili yazışma yaptığı ortaya çıktı.
Hürriyet gazetesinden Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise valilikçe sendikanın tanınmadığını, kuruluşuna izin verilmediğini, Eminağaoğlu’nun başkanlık statüsünün “illegal” olduğunu savundu. Aydın, “Yaşanan olaylara sebebiyet veren kişi Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu’dur. Davet edilmediği halde içtüzüğümüzü ihlal ederek adeta baskın yaparcasına komisyona gelmiştir. İdeolojinin esiri olan söz konusu yargıç tüm çabası ile hukuku da çiğneyerek siyaset kurumunu rehin almaya çalışmıştır” dedi
Radikal