Adalet Bakanlığı'nın Kanun Tasarısı 'Mağdur ile Tacizcinin Uzlaştırılması' Yolunu mu Açıyor?

Adalet Bakanlığı’nın 10 Temmuz’da görüş ve katkılarını almak için kamu kurumlarına gönderdiği, 'Ceza Muhakemesinde İş Yükünün Azaltılması Amacıyla Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 253’üncü maddesinde, 'Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olsa bile, etkin pişmanlık hükümlerine yer verilen suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, uzlaştırma yoluna gidilemez' ifadesi yer almadı. Bu durumun, mağdur istemese bile fail ile yüz yüze gelmek zorunda kalacağına yol açabileceği belirtiliyor.

Türk Ceza Kanunu’nun 102. maddesine göre, cinsel taciz içeren davranışın ‘sarkıntılık’ düzeyinde kalması halinde fail, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alıyor. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 253. maddesinin üçüncü fıkrasına göre de, cinsel taciz suçunun “Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olsa bile, etkin pişmanlık hükümlerine yer verilen suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, uzlaştırma yoluna gidilmez” ifadeleriyle uzlaştırma kapsamına girmeyeceğine değiniliyor.

Taciz mağduruyla fail aynı masaya oturabilecek...

T24'ten Can Bursalı'nın haberine göre Adalet Bakanlığı’nın tasarısında, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 253. maddesinde yapılacak değişikliğin kabul edilmesi halinde taciz mağduruyla suçun faili aynı masaya oturabilecek...

Tasarının 21. maddesinin 5. fıkrasında yer alan, “Uzlaştırma kapsamına giren bir suçun fail tarafından mağdura karşı işlendiği hususunda yeterli şüphe bulunması durumunda, cumhuriyet savcısı öncelikle uzlaştırma usulüne başvurup başvurmayacağını değerlendirir. Mağdur ve failin yakın ilişki içinde olduğu veya yakın mahalde yaşadığı durumlarda uzlaştırma usulü öncelikli olarak dikkate alınır. Fail veya mağdurun uzlaştırmanın uygulanmasını talep etmesi durumunda, Cumhuriyet savcısı uzlaştırma sürecini başlatmak zorundadır” ibareleri de, taciz suçunu sarkıntılık boyutunda işleyen faille taciz mağdurunun uzlaştırma masasına zorunlu olarak oturması gerektiği yorumlarına yol açtı.

'Mağdur ikinci kez mağdur edilecek'

Avukat Tuba Torun

Tasarıyla ilgili konuşan Avukat Tuba Torun, “Söz konusu tasarıyla beraber; artık Türk Ceza Kanunu'nda hapis cezasının yukarı sınırı beş yılı aşmayan ve mağduru belirli bir gerçek kişi olan suçlar bakımından uzlaştırma yoluna gidilebilecektir” ifadelerini kullandı.

5 yılı aşmayan suçlarda sanıkla mağdurun aynı masaya oturtulmasının mağdurun ikinci kez mağdur edileceği anlamına geleceğini söyleyen Torun, şöyle devam etti:

“Mevcut durum da uzlaşma kurumunun uygulanması bakımından ayrık tutulan cinsel dokunulmazlığa karşı suçların bir kısmının da –cinsel taciz, sarkıntılık, reşit olmayanla cinsel ilişki gibi üst sınırı 5 yılı aşmayan suçlar- uzlaştırma kapsamında kalacağı anlamına gelmektedir. Cinsel dokunulmazlığa ilişkin suçlarda uzlaştırma öngörülmesi, mağdur ile sanığın mağdur istemese dahi aynı masaya oturtulması demektir ki bu da mağdurun ikinci kez mağdur edilmesi anlamına gelir. Ayrıca, bu suçları işleyen ve bu suçlara meyilli kişilerde ‘cezasızlık’ algısı yaratacaktır ve toplumda bu suçların işlenme oranını doğrudan artıracaktır.'

Düzenlemenin, Ceza Muhakemesi’nin mantığına aykırı olduğuna değinen Torun “Ülkemizde etkin hale getirmeye çalıştığımız kadına şiddeti önlemek bakımından son derece önemli bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'ne de aykırılık teşkil etmektedir” diye konuştu.

T24

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
YORUMLAR
25.04.2016

Ben mi yanlış anlıyorum yoksa artık parasını verir istediğim kadar taciz ederim devrimi başlar bu şekilde?

25.04.2016

Bir sonraki aşama kendisine yapılmak istenen tacize direnip, güçlük çıkartan,mukavemet eden,razı olmayan kişi hakkında 5 yıla kadar vs.hapis cezası verilebilir diye devam edebilir hatta.

25.04.2016

Allah kahretsin sizi!Kadınların,çocukların çektiği acılar yetmedi bir de tecavüzcü insan müsveddeleriyle yüz yüze getirerek neyi amaçlıyorsunuz siz yahu?Muhalefet birleşir,özgecan yasası sunar,sözde bahanelerle reddedersiniz.Şu maddelere bakın ,utanç resmen!Mağdur İSTEMESE BİLE ne demek ya?Umarım daha beterleri bu tasarıda emeği geçen bütün ahlaksızların ve destekleyen aptalların başına gelir,yoksa hiçbir şey değişmez bu ülkede!

25.04.2016

Her zaman dediğim bir şey var, kanunlar özünde iyi olan insanları korkutmak, caydırmak amacı ile var.Yoksa özünde kötülük,pislik olanı korkutacak bir durum yok.Suçlu her türlü suçu işleyip uygun bir kılıfla kurtuluyor kanunlar sayesinde.Acaba kimler kurtulabilsin diye yine neler düşündüler.Nasıl olsa salıyoruz bu sapıkları, hatta siper oluyoruz önlerine, bari öyle boşuna dava mava uğraşmayalım dediler herhalde.Hangi mağdur tacizcisi ile yüz yüze gelmek isteyecek acaba??Burada akla gelen ilk şey Ensarda ki gibi vakalarda "sanık ile mağdur yüz yüze görüştü anlaştı davaya gerek yok" demek olabilir, yoksa adli sicilinde yüz kızartıcı suç bulunmayan adamları kalmayacak.

TÜM YORUMLARI OKU (26)