Genelgeye göre 'Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Büroları' yaygınlaştırılacak, şiddet vakalarına bu bürolardaki uzman savcılar bakacak.
Cumhuriyet başsavcılıklarına yapılan şikayet başvurularında gerekli soruşturma işlemlerinin ikmali için müracaat evrakının doğrudan kolluğa havalesinden kaçınılacak. Müracaat sahibinin Cumhuriyet savcısı tarafından ayrıntılı şekilde ifadesi alınarak şikayet ve delillerinin açıklattırılması ve buna göre ikmali istenilen hususlar açıkça bildirilerek kolluk birimlerinin talimatlandırılması yapılacak.
Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca verilen yetkiler maddi gerçeğe ulaşmak için etkili şekilde kullanılacak, soruşturma konusunu aydınlatmaya yarayacak her türlü bilgi, belge ve delil zamanında, eksiksiz ve ayrıntılı şekilde toplanacak.
Eylemle orantılı koruma tedbirlerine başvuru konusu değerlendirilecek, mağdurun daha önce başka şikayetinin bulunup bulunmadığı mutlaka kontrol edilecek. Süregelen şiddet vakalarının tespiti halinde şüpheli hakkında zincirleme eylemlerle orantılı koruma tedbirlerine başvuru konusu da göz önünde bulundurulacak.
Kural olarak gizli olan soruşturma evresiyle ilgili ifade, tutanak, belge, ses ve video kaydı gibi delillerin internet ve sosyal medya gibi platformlarda paylaşılmasının önüne geçilecek.
Özel hayatın gizliliği, mahremiyet hakkı, lekelenmeme hakkı, kişisel verilerin korunması gibi temel haklara önemle riayet edilecek.
Kadın savcının bile tecavüz mağduruna ''ben de kadınım ama tecavüze uğramıyorum'' diye laf attığı bir ülkede esas problem zihniyettir. Yasa çıkarmak veya bürolar açmak elbet güzel ama bunları uygulayacak kafa olmadıktan sonra bir işe yaramıyorlar. Bizim öncelikle vicdanlı, eğitimli, görev bilinci taşıya, empati yapabilen görevlilere ihtiyacımız var.
Bürolorı değil cezaları arttırın. Gerizekalılar büro adı altında kime iş ayarlıyorsunuz acaba? Kadına şiddet umurnuzda mı sizin şiddet diliniz, psilojik şiddetiniz ile yaygınlaştı bu durum.
ama hala yapanı içeri tıkmayı düşünmeyin oldumu !!!