Eylül ayı itibariyle açlık sınırı 1.361 TL'ye çıkarken, yoksulluk sınırı 4.434 TL oldu.
Eylül ayı itibariyle açlık sınırı 1.361 TL'ye çıkarken, yoksulluk sınırı 4.434 TL oldu.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yirmi sekiz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonucuna göre 2015 Eylül ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.361,29 TL olarak belirlendi. Bir önceki ay açlık sınırı 1.344,58 TL seviyesindeydi.
TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.434,16 TL oldu. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4.379,73 TL seviyesinde bulunuyordu.
TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 17 TL arttı. 2015 yılının ilk dokuz ayı sonunda ise ailenin mutfak harcamasına 129 TL ek yük geldi. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre 420 TL oldu.
Gıda harcaması
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,24 oranında artış gösterdi.
Yılın ilk dokuz aylık dönemi sonunda artış yüzde 10,46 oranında oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,39’dur. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,46 olarak hesaplandı.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
'Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyatlar pek değişmedi. Ancak her fiyat artışı öncesi uygulanan “indirimli etiket” özellikle süt ve peynir ürünlerinde dikkati çekti.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta Kurban Bayramı ile birlikte etin kilogram fiyatı kıyma ve kuşbaşında yaklaşık 2 TL arttı. Hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin kilogramı 79 TL ile günlük asgari ücretin iki katından fazla oldu. Sakatat fiyatı -şimdilik- yine aynı kaldı. Tavuk fiyatı da değişmedi. Et fiyatlarındaki artış, mevsimin başlamasıyla tezgahlarda yer bulan balık fiyatlarıyla biraz dengelendi. Yumurta fiyatı ise yine arttı.
Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin fiyatı kısmen yeni sezon ve biraz döviz kurundaki artışın yansıması nedeniyle yükseldi. Kuru fasulye, barbunya, yeşil mercimek fiyatında biraz artış tespit edildi.
Yaş sebze-meyve fiyatları bu ay ortalamada arttı. Geçtiğimiz ay 3,34 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,46 TL oldu. Ortalama sebze fiyatı gerilerken, bayramı da etkisiyle meyve fiyatı artış gösterdi. Bu ay sebze kilogram fiyatı 3,34 TL ve meyve ortalama kilogram fiyatı 3,65 TL olarak hesaplandı. Mutfağın en fazla tüketilen gıda ürünleri arasında yer alan patates ve kuru soğan fiyatı aynı kaldı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta un fiyatı biraz arttı, diğer ürünlerde bir fiyat değişikliği olmadı.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin, fiyatı aynı kaldı, zeytinyağı fiyatı arttı, ayçiçeği yağı fiyatı ise biraz geriledi. Zeytin fiyatı, çeşidine göre fiyatlar değişse de ortalamada aynı kaldı. Şeker ve tuz ile bal, reçel ve pekmez fiyatı değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği vb.) ürünlerinden fındık fiyatı yeni mahsul ürünün piyasaya girmesiyle ucuzladı, diğerleri aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünlerinin fiyatı - karabiberdeki artış dışında aynı kaldı. Çay ve ıhlamur fiyatı artarken, salça fiyatı düştü.” değerlendirmesi yapıldı.
Ajanslar