Acımasız Bir Cilt Hastalığıyla Gülümsemekten Vazgeçmeden Savaşan 11 Yaşındaki Rhys Williams

Rhys Williams, çekinik bir gen hastalığı olan distrofik epidermolizis bülloza ile dünyaya geldi. Tedavisi olmayan bu hastalık yüzünden küçük hastanın aldığı en ufak bir darbeden sonra bile derisi yara oluyor ve su topluyor. Dailymail'den derlediğimiz bu habere göre Rhys artık bir tekerlekli sandalye kullanmak zorunda.

11 yaşınaki Rhys Williams, doğduğu günden beri çok zorlu bir cilt hastalığı ile mücadele veriyor.

Tedavisi olmayan bu genetik hastalık epidermilozis bülloza, en küçük bir dokunuşta bile cildinin paramparça olmasına sebep oluyor. 

Ailesinin 7/24 evde bakımını üstlendiği Rhys, artık dizlerinin arkasındaki cildin de tahrip olmuş olması yüzünden bir tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamak zorunda.

Rhys'ın bandajları her gün 3 kez değiştiriliyor. Yoksa yaraları enfeksiyon kapabilir ve bu küçük çocuk için ölümcül olabilir.

33 yaşındaki anne Tanya Williams ise oğlunun ne kadar acı içinde olursa olsun her zaman gülümsediğini anlatıyor. "O çok güçlü bir karaketer, arkadaşlarının yanındayken bir maske takıyor, derinlerde acı hissetse de gülümsemeye devam ediyor."

Rhys bu hastalıkla dünyaya geldi, doğduğundan beri bandajlara sarılı bir şekilde yaşamak durumunda. Aldığı en küçük bir darbe hatta bir sürtünme bile derisinin su toplayıp yaralanmasına yetiyor.

Acısı çok fazla olduğu için sık sık morfin almak zorunda. Dışarı çıkıp arkadaşlarıyla oynaması mümlün değil. Tatillere çıkamıyor, doğum günü partilerine ya da alışverişe bile gidemiyor. En kötüsü ise ailesi ve arkadaşları ona sarılamıyor.

Yemek borusu yara olmasın diye bir tüple beslenmek zorunda. Kendisiyle aynı hastalık yüzünden ölmüş olan iki tane çocuğun hikayesini doğunca Rhys bir 'ölmeden önce yapmak istediklerim' listesi yaptı.

Listede ailesini bir kez tatile göndermek, kızkardeşini bir günlüğüne prenses yapmak ve anne babasının evlendiğini görmek istediğini yazıyordu.

Rhys yakın zamanda akülü tekerlekli sandalye futbolu oynamaya başladı ve bunun için de yeni bir sandalyeye ihtiyacı vardı.

Distrofik epidermilozis bülloza oldukça ender rastlanan genetik bir deri hastalığı. DEB hastası olan kişilerde normalde olduğundan çok daha kırılgan bir cilt bulunuyor. Küçük darbeler bile derinin yaralanmasına sebep oluyor. DEB bir enfeksiyon değildir, bulaşıcı bir hastalık değildir ya da herhangibir alerjiden kaynaklanmaz. DEB hastalığı bir kişiye iki ana şekilde geçer, birisi resesif (çekinik) diğeri ise dominant geçiştir. Hastalık için henüz bir tedavi bulunmuyor. Mevcut tedaviler ise sadece semptomları kontrol etmeye, ağrı kesmeye ve enfeksiyonları önlemeye odaklanıyor. Hastalığın oluşma sebebi ise birtakım bozuk genlerin cildi tutan liflerin içinde kuvvetli bir protein olan kolajen üretmesi.

Annesi Rhys'ın tekerlekli sandalye futbol sporuna başladığından beri hayatında heyecanla sürdürebildiği bir şeylerin olduğunu söylüyor. Ama şimdilik kendine ait bir tekerlekli sandalyesi olmadığı için bir takım arkadaşıyla bir sandalye paylaşıyor.

Rhys'ın sporu yapabilmesi için gereken sandalye için Biker Family Support isimli bir motorsiklet grubu 11.000TL toplamak için çalışmaya başladı.

Hayır işleri ve bu tür yardımlar için çalışan motorsiklet grubu, anne Williams ile buluşup Rhys'in bir maçına da gittiler. 

Grubun bir üyesi Julie Ainsworth, 'Rhys'ı izlemeye gittiğimizde onun kararlılığını, heyecanını, tutkusunu ve yüzündeki içten sevinci gördük, hemen yardım etmek istedik,' diyor.

Rhys'a hiç unutamayacağı bir Noel hediyesi vermek istediklerini söylüyorlar.

Şimdilik paranın bir kısmı toparlandı.

Annesi ve annesinin arkadaşları ise Ocak ayında saçlarını kazıyarak Rhys için bir kampanya daha yapacaklar.

Bolton kenti itfaiyecileri Rhys'ı daha önce bir tatbikate götürmüş, ona kendi üniformasını verip bir günlüğüne itfaiyeci yapmışlardı.

Rhys'in yaşadıkları çok zor ve bu hastalıkta yaşam süresi hastaya göre değişiyor. Umarız mutlu günler onu hiç bırakmaz.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
26.11.2016

Türkiye'de kelebek hastalığı olarak geçer. Arkadaşlar sanatcı Fulden Uras yıllardır kendini ülkemizdeki bu çocuklara adamış durumda. Ve durum içler acısı. İlaç, klima, yara örtüsü vb. bulmak ve almak konusunda yetişemiyorlar. Sevgili Onedio ekibi. Eğer gerçekten bir iyilik yapmak isterseniz bir içerik hazırlayın lütfen. Bu çocuğun ne mutlu yara örtüsü, parası ve imkanı var. Türkiye'de özellikle minicik bebekler yara örtüsü olmadığı ve yaraları yatağa yapıştığı için uyuyamıyor, gülemiyor, yatamıyor. Elleri ayakları kapanıyor acılar içinde ağlıyor. İnstagramdan Fulden Uras'ın sayfasına ve Hayaller Gerçek Olsa vakfına göz atın. Bize ihtiyaçları var. Durumları çok çok çok kötü! Lütfen Onedio biraz bizim Kelebek Çocukları da gör....

26.11.2016

Ben buna çok şaşırıyorum işte. Bu çocuklar yaraları yatağa yapıştığı için yatamıyor diyorum bir düşünün. İçerikteki çocuğun yara örtüsü var türkiyede çok pahalı ve fakir aileler alamıyor. Madem ortada böyle bir içerik üretmek var bizim kelebek çocuklarımız için de seferber olsun insanlar. Fakirler, çok yaraları var.. Merhem ve yara örtüsü lazım, özellikle yaz ayında!

26.11.2016

Biz insanlar serçe parmağımızı masaya çarptığında 1 saat sinirli bir yüzle insanlara bakıyoruz (Ben de dahil). Şu çocuksa kaç yıldır bu hastalıkta ve yüzündeki gülümseme hiç eksik olmuyor. CANIM YAA...

26.11.2016

Çocukluğunu hiç yaşayamamış:(( Çocuklar hiç üzülmese, acı çekmese keşke...

TÜM YORUMLARI OKU (13)