Acılarına Son Vermek İçin Ölüm Hakkını Kullanmak İsteyenlerin Sığınağı: Ötanazi

Ötanazi, insanın yaşamının dayanılmayacak bir hale gelmesi sonucu kendisinin ya da yakınlarının isteğiyle tıbbi yardımla acısız bir şekilde hayatına son verilmesidir.

Yunanca'daki (εὐθανασία) kelimesinin karşılığı olarak Türkçe'ye geçmiştir ve "iyi,güzel ölüm" anlamına gelir.

Yaşamı dayanılmayacak hale getiren, tedavisi olmayan fiziksel rahatsızlıklar olabileceği gibi psikolojik rahatsızlıklar da olabilir.

Dünya genelinde ötanazi isteğinde bulunan her üç kişiden biri psikolojik, ikisi ise fiziksel rahatsızlıklarını neden olarak göstermektedir. Uygulama durumuna göre iki çeşidi vardır:

Fiziksel rahatsızlığına rağmen ötanazi isteği reddedilen bir kadın

Bunlar öldürücü maddenin hastaya doğrudan verildiği aktif ve hastayı hayatta tutan makinenin kapatılması ya da kısmi tedaviye yarayan ilaçların kesilip ölümün beklendiği pasif ötanazidir.

Hollanda, Belçika, Kolombiya ve Lüksemburg gibi ülkelerle ABD ve Kanada'nın belli bölgelerinde ötanazi yasaldır ve sıklıkla uygulanır. Çin ile İsviçre'de ise özel kliniklerde ötanazi yapılır.

Yasal olmadığı Türkiye gibi birçok ülkede uygulayanlar adam öldürme suçuyla yargılanırken Almanya gibi bazı ülkelerde durum istek üzerine adam öldürme olarak tanımlanır ve daha hafif cezalandırılır.

Kolombiya'da 200'den fazla uygulama yapan bir doktor ötanazi anını şu şekilde anlatıyor: "Hastanın yakınları yanı başında oluyor. Prosedür yaklaşık 9 dakika sürüyor ve genellikle müzik çalınıyor."

"Zehri verirken hastanın kulağına sessizce 'Sakin ol. Son bir kez daha uykuya dalacaksın. Rahat, huzurlu bir uyku' diyorum."

Yasal olmamasına karşın yapılan araştırmalar Türkiye'deki doktorların yüzde 20'sinin, hemşirelerin ise yüzde 25'inin en az bir kere ötanazi isteği aldıklarını gösteriyor.

İslam’a göre, insan Allah tarafından yaratılmıştır ve hayat ona Allah tarafından bahşedilmiştir. Bu sebeple insanın kendi canı üzerine karar verebilme hakkı yoktur ve ötanazi yasaktır.

Ötanazinin yasak olduğunu belirten Diyanet İşleri ise, hasta geri dönüşün artık imkansız olduğu durumlarda yaşam destek ünitesinden çıkarılabilir diyerek pasif ötanaziyi kabul etmektedir.

Etik olarak, anomalili yenidoğan bebeklerde ve ölümcül olmayan kronik hastalarda ötanazi ile hekim yardımlı intihar-aktif ötanazi ayrımı gibi konular tartışmaların yoğunlaştığı durumlardır.

Belçikalı bir seri katil ve tecavüzcünün dayanılmaz psikolojik acılar çektiğini söyleyerek bulunduğu ama reddedilen ötanazi isteği,

ABD'de 75 yaşında ciddi bir sağlık problemi olmayan, mutlu bir evliliği ve iki çocuğu olan bir kadının daha fazla yaşlanmak istemediğini söyleyerek ötanaziyle hayatına son vermesi,

Hindistan'da 42 yıl komada kalan bir kadınla Şili'de Youtube'a yüklediği videoyla devlet başkanından izin vermesini isteyen hasta bir kızın ailelerinin başvurularının reddedilmesi,

Bir Brugge taraftarının boğuştuğu hastalık sonucu aldığı ötanazi tarihini takımını son bir kez izleyebilmek için ertelemesi,

Stephen Hawking'in çevremdekilere katkı yapmak yerine yük olduğumu hissediyorsam ötanaziyi düşünebilirim demesi son yıllarda dünyadaki tartışmaları alevlendiren bazı örnekler olmuştu.

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor