Acıları Unutmak Mümkün: Bilim İnsanları Kötü Anıları Silmenin Bir Yolunu Bulmuş Olabilir!

Anılarımızı geçmişimize ışık tutan güvenilir bir rehber olarak kabul ediyoruz, ancak zannettiğimiz kadar güvenilir olmayabilirler. Görünüşe göre anılarımız zamanla değişiyor, daha doğrusu beynimiz yaşanılan anları değiştirip yeniden düzenliyor.

Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları bir çalışmada anıların duygusal ve olgusal parçalara ayrılabildiğini keşfettiler.

Bu parçaları başka parçalarla birleştirmek mümkün, yani bir anıya ait duygular, bambaşka bir anıya aktarılabilir. Roger Redondo ve ekibinin yaptığı bu çalışmada ilginç bulgular ortaya çıkmış. Sizlere kısaca bu deneyden bahsedelim.

Fareler üzerinde yapılan bu deneyde, araştırmacılar beyin aktiviteleri yakından izlenen ve kayıt altına alınan farelere sırayla korku/mutluluk hissi verecek denemelere başladılar.

Örneğin, hafif bir elektrik şoku vererek korku duymalarını sağlıyorlar ve ardından dişi bir fare ile yan yana getirerek ödüllendiriyorlardı. Ödül/ceza uygulaması ile koşullanan farelerin, bu aktiviteler sırasında beyinlerinin özellikle iki bölgesinin aktif çalıştığı görüldü. Bunlardan biri anıların saklandığı hipokampus diğeri de korku duygusunu saklayan amigdala idi.

Araştırmacılar, kayıt altına aldıkları bu değişimlerin ardından fareleri rahatça dolaşabilecekleri bir yere yerleştirdiler.

Ancak farelerin bazı bölgelere yaklaşmamaları için ışığa duyarlı nöronları tetiklemeye başladılar. Mavi ışık, bu farelerde korku duygusu uyandırıyordu ve koşullanmış fareler, belirlenen alanların dışına çıkmamaya başladı. Diğer bölgelerde ise mutluluk tetiklenmeye başlayınca fareler o bölgelerde daha fazla zaman geçirir oldular.

Buraya kadar olan kısım zaten daha önceki çalışmalarda elde edilen bilgilerden ibaretti. Redondo ve ekibi, çalışmayı bir adım daha ileri götürmeye karar verdiler.

Farelerin ödül sırasında yaşadığı mutluluk duygusunu korku ile değiştirmenin ve ortaya yepyeni bir anı çıkarmanın bir yolu var mıydı? Bu sorunun cevabını bulabilmek için dişi farenin yanındayken erkek farelerdeki korku duygusunu tetiklemek amacıyla mavi ışık kullanılmaya başlandı. Dokuz günün sonunda ise beklenen sonuç elde edildi.

Fareler artık eşlerinden korkmaya ve onların yanına yaklaşmamaya başladı. Araştırmacılar bir anıyı bambaşka bir duyguyla birleştirip yeni bir anı yaratmışlardı.

Bir anıya ait duyguyu kopyalayıp bir başka anıya yapıştırarak yepyeni bir deneyim elde etmek mümkündü. Bu araştırmanın nasıl bir fayda sağlayabileceği kısmına gelelim. Hayatının bir bölümünde travmatik bir olay yaşayan ve bu travmanın üstesinden gelemeyen pek çok insan var. Bu insanların hayatı tamamen değiştirilebilir...

Örneğin, şiddete uğramış ve bu sebeple insanlardan korkmaya başlamış bir insanın üzerindeki o travma ortadan kaybolursa ne olur?

Sahip olduğu anılar ona eskisi gibi acı vermez ve yeniden toplum içine karışabilir. Anlayacağınız, travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişiler için bu çalışma büyük önem taşıyor. Bakalım, gelişmeler ne gösterecek...

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
04.10.2018

Kötü de olsa anılarının insan zihninden silinmesi demek felakete yol açabilir. Kişilik bozukluğuna kadar gider olay.

04.10.2018

Bilgisayar belleği gibi trackler silinirse toparlamak için birleştirmek lazım boşlukları :)

04.10.2018

Fareler de bilim uğruna çok şey çekti

04.10.2018

bu deneyin burada anlatıldığı şekilde insanlığa uygulaması olamazki ,bambaşka bir ortam mevcut çünkü ;insanlığa fiziken mavi ışık veya benzeri objelerle dışarıdan etki edilemez,deneyin insanlığa umut olması yönünde yorumu boş bir yorum, bu deneyden ancak insanlık için şu anlam çıkar ; travmatik bozukluğu olan kişilerin aklına bozukluğa neden olan ilgili olay geldiğinde ilaç içerek veya şeker yiyerek sakinleşmesi durumu.Deney bu bulgunun bir varyasyonu olmuş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ