Acıları Dindirsin Diye Keşfettiği Anestezi Yüzünden Hayatı Olabilecek En Acı Şekilde Sonlanan Bilim İnsanı Horace Wells

Acımızı dindiren anestezinin, acı dolu hikayesini biliyor musunuz?

Bu içerik hazırlanırken Nature ve Bilimoloji sitelerinden yararlanılmıştır.

Büyük umutlar nasıl da bir anda hüsrana dönüşmüş... 😓

Amerikalı gezgin bir dişçi olan Horace Wells, diş ameliyatlarında yaşanan bu acıya bir son vermek istiyordu. O günlerde kahkaha gazı denen ve şovlarda kullanılan anestezi, bir parti esnasında Wells'in dikkatini çekti... Ertesi gün asistanına bu gazdan verip, dişini çektiğinde acı hissetmediğini görünce Wells, anesteziyi tıp dünyasıyla tanıştırmaya karar verdi.

Şimdi olsa anestezi olmadan ameliyathane kapısından girmeyiz, fakat o dönem değeri bilinmedi.

İnsanların acısını dindirmek için yola çıkan Wells'i birçok engel bekliyordu. Tıp dünyasına anestezi olarak kullanılması için kahkaha gazını diazot monoksit ile birleştiren Wells ortağı Morton'a bu fikrini sundu, ancak miktarı tutturmadığı için amacına ulaşamadı ve alay konusu oldu.

Acıları dindirmek isteyen Wells'e daha büyük acılar yaşatan Morton, fikri doğru dozda uygulayarak bir tutam da eter ve kloroform ekleyip, alkışları üstüne çekti.

Wells çok daha özgün bir fikirle tıp dünyasına bir yenilik katmak isterken, ortağı Morton tarafından yediği kazık ve üzerine birçok ülkede Morton'ın geliştirdiği formülün yayılmasıyla, Wells'in umutları bir bir sönmeye başlar.

Kahkaha gazı Wells'e hüzün gazı olarak geri dönüş yapınca, şansını bu sefer Avrupa yollarında denedi.

Paris'e giden Wells orada diazot monoksit buluşunu tanıttı, öncülüğünden dolayı takdir görse de eter ve kloroform birleşiminin önüne geçemedi. Tüm kapılar bir bir yüzüne kapandı. Bu hüsran dolu yolculuğun ardından Amerika'ya dönen Wells kimsenin ilgilenmediği buluşunu kabul ettirebilmek için denediği gazlardan ve buluşunun değer görmemesinden dolayı bir süre sonra akli dengesini kaybetti.

Bu hikaye böyle bitmemeliydi... Yaşadığı trajik olaylardan sonra akli dengesini yitiren Wells, insanların yüzüne asit atmaya başladı.

Evet gerçekten böyle bir delilik boyutuna kadar ilerleyen hastalığı, hapishaneye atılmasının ardından, ironik bir sonla kendine kloroform enjekte ederek intihar etmesine sebep oldu. Bu trajik serüven mutlu sonla biten masallardan biri değil maalesef...

Popüler İçerikler

Araştırmaya Göre, Erkeklerin Evlendikten Sonra IQ Seviyeleri Büyük Oranda Düşüyor
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
YORUMLAR
12.09.2019

Ulan zaten dişçiden korkuyordum...

12.09.2019

Arkadaş seçimi önemli

12.09.2019

Arkadaş kazığı demişsiniz ama Morton adlı eleman arkadaşının fikrini geliştirmiş yalnız.

12.09.2019

O kadar basit değil bence Wells olmasaydı Morton'un elinde geliştirecek bir şey olmazdı

TÜM YORUMLARI OKU (6)