Acı Gerçek: İlaçların Tadı Neden Bu Kadar Kötü?

İlaçlar, modern tıbbın mucizeleri olabilir, ancak ağızda bıraktıkları tat çoğu zaman pek de hoş değildir. 'İyi ilaç acıdır,' demiş Konfüçyüs, muhtemelen aspirin hakkında konuşmuyordu ama bu söz günümüz ilaçları için de geçerli gibi görünüyor.

İlaçların kötü tadının arkasında yatan nedenlerden biri, çoğunun bitkisel kaynaklardan türetilmiş olması ve bu nedenle doğal olarak acı olmasıdır.

İlaçlar, aktif bileşenlerin etkisini bozabilecek katkı maddelerini mümkün olduğunca az içerecek şekilde formüle edilir. Lezzetli tatlandırıcılar eklemek, öncelik listesinin alt sıralarında yer alır ve bazen daha fazla soruna yol açabilir.

Acı tadın evrimleşmiş bir savunma mekanizması olduğu düşünülür; zira zehirli maddeleri yememizi engellemek için var olmuştur.

İlaçlar da yeterince yüksek miktarlarda toksik olabileceğinden, hapların tadının çoğumuz tarafından itici bulunması aslında bir avantajdır.

Ancak, tüm ilaçlar acı tatmaz.

Örneğin, ibuprofen (Advil olarak da bilinir) tatlıdır çünkü üzeri şekerle kaplıdır. Bunun arkasındaki en olası açıklama, ibuprofenin mideyi tahriş edebilmesi ve kaplamanın ilacın bağırsaklara ulaşana kadar çözünmesini engellemesidir.

İlaçların tadını iyileştirmek için doktorlar ve hastalar baş ağrısı yaşar. Pediatrik doktorların %90'dan fazlası, ilaçların hoş olmayan tadının tedaviyi tamamlamada en büyük engel olduğunu bildirmiştir.

Bu, özellikle çocuklar için büyük bir sorundur çünkü ergenliğe kadar acı tatlara karşı artmış bir hassasiyete sahiptirler.

HIV için antiretroviral ilaçlar, özellikle genç çocuklarda uyum sağlamada önemli bir engel olan kötü bir tada sahiptir.

Bu engeli aşmak için bazı ilaç üreticileri, çilek aromalı ve suda çözünebilen dolutegravir gibi alternatif ilaçlar üretmiştir.

Bazı bilim insanları, genel olarak kötü tadı olan hapların sorununu çözmeyi umuyor.

UCL Eczacılık Okulu'ndan bilim insanları, ilaçların acılığını tahmin edebilen bir yapay zeka (AI) sistemi oluşturmak için bir 'elektrikli dil'den toplanan verileri kullanıyor. Nihai amaçları, hastaların ilaç tedavi planlarına sadık kalmasını sağlamak için ilaçları biraz daha lezzetli hale getirmektir.

İlaç yutmakla mücadele ediyorsanız, tadını gizlemek için birkaç kolay yöntem vardır.

İlk olarak, hapı dilinizin arkasına koyun ve hızla bir bardak suyla yutun. İkincisi, burnunuzu tutun; çünkü tat duyunuzun yaklaşık %80'i koku duyunuzdan kaynaklanır. Son olarak, hapı bal veya pekmez gibi tatlı bir şeyle kaplayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Geçmişten Bugüne Değişmiş Bu 15 Yer Sizi Aniden Bir Nostalji Yolculuğuna Çıkaracak!
Ünlülerin Düşman Başına Diyeceğiniz Garip Balmumu Heykelleri Uzun Süre Aklınızdan Çıkmayacak!
Her Ne Kadar Doğru Oldukları Kanıtlansa da İnanmanın Zor Geldiği 17 Gerçek

Popüler İçerikler

Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede