Aç Karnına Spor Yapılmaz! Kilo Vermek İsteyenlere Spordan Önce Tüketebilecekleri 11 Besin

Yaz ayları tamamen gelmeden önce şu kiloları atmak hepimizin hayali. Fakat çoğu insanın aklında bazı soru işaretleri var. Spordan önce ve sonra kilo vermek için ne yenmeli? Siz de spordan yaklaşık 45 dakika-1 saat öncesinde bazı besinleri tüketerek vücudunuza gerekli olan karbonhidrat ve proteini alabilirsiniz. Uzmana danışarak bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz.

Aç karnına spora başlamayın!

Koşma, bisiklete binme, germe gibi 1 saatlik standart bir egzersiz için yeterli miktarda karbonhidrat ve protein aldığınızdan emin olmalısınız. Aç karnına spor yaparak kilo vermekten çok sağlığınızı kaybetme ihtimalinizi artırabilirsiniz.

1. Muz

Muz, bir egzersiz için kullanılabilir yakıtı ve kas ve sinir fonksiyonlarını korumaya yönelik potasyumun sağlanmasını sağlayan hızlı etkili karbonhidratlar açısından çok zengindir. Sabah ilk işi spor yapmak olan kişiler öncelikle muz yedikten sonra kahvaltı yapmalı.

2. Yulaf

Yulaf, lifle doludur, bu da kan dolaşımına sürekli bir karbonhidrat salınımı olmasını ve böylece antrenman boyunca sabit bir enerji kaynağının oluşmasını kolaylaştırır.

3. Kafein

Yapılan bazı araştırmalarla düzenli ve yeterli ölçüde kafein tüketen kişilerde kafeinin, enerji üreterek ve aynı zamanda yorgunluğu yavaşlatıp yağ yakma oranını arttırarak daha fazla egzersiz yapılmasına yardımcı olduğu görülmüştür.

4. Meyveli smoothiler

Meyve püreleri harika bir antrenman aperatifidir çünkü yüksek kaliteli proteinler içerirler, hızlı sindirilebilirler ve basit ve kompleks karbonhidratların anahtar kombinasyonuna sahiptirler. Basit karbonhidratlar ilk 15 ila 20 dakika boyunca işe yararlar, kompleks karbonhidratlarsa son yarım saatte etkisini gösterir. Bunlar birlikte, standart bir antrenman boyunca sürekli bir enerji akışı sağlar.

5. Nohut

Nohut, kolay şekilde hazırlayabileceğiniz bir antrenman öncesi atıştırmalık. Haşlanmış nohutun üzerine kendi suyundan alıp limonla karıştırarak tatlandırın. Tek başına bir çeyrek bardak size yaklaşık 10 gram protein, 30 gram karbonhidrat ve yaklaşık 9 gram lif sağlayacaktır.

6. Yumurta akı

Yumurta sarısındaki yağ yavaş yavaş metabolize olur ve bu nedenle egzersiz sırasında şişkin ve halsiz hissetmenize neden olabilir, bu nedenle yumurta akı daha iyi bir egzersiz öncesi seçeneğidir. Tek bir yumurta akı yaklaşık 4 gram protein sağlar ve yağ içermez.

7. Kurutulmuş meyveler

Antrenmanınızdan sadece birkaç dakika önce egzersiz yapabilmeniz için bu harika bir seçenektir, çünkü basit karbonhidratlar sizi ağırlaştırmadan anlık enerji sağlayacaktır. Kurutulmuş meyveler arasında en çok tavsiye edilen ise kayısı ve ananas.

8. Tam tahıllı sandviç

Tam tahıllar (quinoa ve kahverengi pirinç gibi) bir egzersiz süresince yavaş salınan, sürekli enerji sağlayan lifle doludur. Sizde üzerine yoğurt, kurutulmuş meyve v.b ürünlerle kendinize bir sandviç hazırlayabilirsiniz.

9. Tavuk göğsü ve kahverengi pirinç

Öğle yemeğinden ya da akşam yemeğinden sonra spor yapıyorsanız, size iyi bir yakıt ikmali sağlayacak az yağlı bir şeyler yemek en iyisi. Kahverengi pirinçte bulunan kompleks karbonhidratlar enerji üretimine yardımcı olurken, tavuk veya tofu antrenmandan sonra kas onarımı için protein sağlar. Tercih ederseniz, kahverengi pirinci, tatlı patates, kinoa veya diğer tam tahıllar/nişastalı sebzelerle değiştirebilirsiniz. Sindirimi uzun sürecek ve egzersiz yaparken sizi rahatsız edebilecek ağır yiyeceklerden kesinlikle kaçınmalısınız.

10. Yoğurt

Doğal ev yoğurdu özellikle protein açısından zengindir ve spor yaparken gerekli olan bu maddeyi vücudunuza sağlayabilir. Laktoz intoleransınızın olmaması şartıyla, midede kolay bir enerji artışı sağlar. Diğer bir süt ürünü olarak ise süzme peyniri tercih edebilirsiniz.

11. Macha

Macha, birçok sağlık yararları ile birlikte, enerji ve dayanıklılığı arttırdığı görülen doğal bir ek olarak popüleritesi artan bir ürün. Hatta Güney Amerika futbol oyuncularının çoğunun maçtan önce en yüksek performansa sahip olabilmeleri için macha tükettikleri söyleniyor.

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
YORUMLAR
17.06.2019

Merhabalar, güzel içerik fakat yanlış. Yapılan araştırmalar aç karnına veya tok karnına spor yapmanın zararlı olmadığını, eğer aç karnına spor yaparken halsizlik baş dönmesi vb hissederseniz muz, kuruyemiş, kahve vb. hafif bir şeyler tüketebileceğinizi veya spordan 2 saat kadar önce yemek yiyebileceğinizi söylüyor. Aç karnına spor yaparsanız eğer yemediklerinizi yakarsınız, kahvaltı vb sonrası yaparsanız da yediklerinizi yakarsınız. Daha çok ayrıntılı yazılabilir bu konu hakkında ama en iyisi spor ve beslenmeyi bir diyetisyen kontrolünde yapmak bir uzmana danışmakta fayda var derim ben

29.05.2018

Açık konuşmak gerekirse, sosyal medyada yapılan yanlışın Onedio gibi bir platformda da yapılması kötü olmuş. Pek sevgili editör arkadaşım, acaba kaynağınız nedir ? Bu besinlerden alerjisi olabilen birilerinin de tüketmemesi konusunda konu içinde uyarınızı göremedim ? Ya da besinlerin her bünyede farklı tepkimelere sebep olabileceğine dair bir uyarınızı ... Bence, sadece içerik hazırlamak olmamalı çabamız. Bu platform bunu daha iyi yapabildiğine inandığımız için takip ediyoruz. Hata mı ediyoruz ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ