Abiler Ablalar Buraya! Bilimsel Araştırmalara Göre Ailenin İlk Çocuğu Olmak Daha Avantajlı

İlk çocuklar genellikle kendilerini ailenin kralı ya da kraliçesi olarak görürler. Sonuçta onlar ailenin ilk göz ağrılarıdır ve dolayısıyla en çok ilgiyi onlar görmelidir, değil mi ama?

Ortanca ve küçük kardeşlerden özür diliyoruz; ama bilim de büyük kardeşleri destekliyor!

Huffingtonpost'un haberine göre, doğum sırası kişinin gelişiminde önemli bir rol oynuyor. 

Haydi abiler, ablalar; biraz kendimizi övelim!

İlk çocuklar daha zeki oluyorlar.

Araştırmalar gösteriyor ki, ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerinkinden daha yüksek oluyor. 2007 yılında 250.000 Norveçli gençle yapılan araştırmada, ilk doğan erkek çocukların küçük erkek kardeşlerinden ortalama 2.3 daha fazla IQ'ya sahip oldukları sonucu çıktı.

Araştırmacılar bunun genetik faktörlerden çok çevresel faktörlere bağlı olduğunu düşünüyorlar. Büyük çocuklar genellikle küçük kardeşlerine bir şeyler öğretiyorlar ve bu da onların bilgiyi akılda tutmalarını kolaylaştırıyor. 

Ayrıca aileler de, çocuk sayısı arttıkça her çocuğa daha az ilgi göstermeye başlıyorlar; bu da bir etken. Araştırmacılar 'Aileye eklenen her bireyde, ailedeki herkesin entelektüel seviyesi azalıyor.' diyorlar.

Daha çok sorumluluk sahibi olmaya meyilliler.

Küçük kardeşe sahip olmak zaten başlı başına bir sorumluluk demek. Jeffrey Kluger, Kardeş Etkisi: Erkek ve Kız Kardeşler ve Bizi Biz Yapan Bağlar adlı kitabında, büyük kardeşlerin aile bağlarına ve geleneklerine daha bağlı olduklarını; dolayısıyla, daha çok sorumluluk sahibi olduklarını söylüyor.

Küçük kardeşlerinden daha başarılılar.

Ailenin ilk çocukları sadece okulda değil, profesyonel hayatlarında da kardeşlerinden daha başarılı oluyorlar. New York Üniversitesi yardımcı profesörü ve psikolog Ben Dattner'a göre, ilk doğanlar başarmaya yönelik çalışmaya ve ailelerini memnun etmeye önem veriyorlar. Aynı zamanda, araştırma gösteriyor ki, evde kendilerinden küçük birine hükmetmeyi bildikleri için  otorite sağlamakta ve liderlik rollerinde daha başarılılar.

Kuralları çiğnemeyi sevmezler.

Ortanca çocuklar asilikleriyle bilinirken, ilk çocuklar kurallara uymaya ve tertipli olmaya daha yatkındırlar.

Belçikalı psikologlar Vassilis Saroglou ve Laure Fiasse'nin 'Kişilik ve Kişisel Farklılıklar' adlı dergide 2003 yılında yayımlanan makalesine göre; ilk doğan çocuklar daha sorumlu, daha hırslı ve daha geleneksel oluyorlar. Daha sonra doğan çocuklar ise, genellikle daha oyuncu, daha işbirlikçi ve özellikle de daha asi olmalarıyla biliniyorlar.

Daha özenli ve sakinler.

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ilk çocuklar çok daha özenli ve daha uyumlu oluyorlar; ayrıca ikinci ve üçüncü çocuklara göre daha az sinirleniyorlar. Yani ilk çocuk olmak, beraberinde uzun vadede bize yardımcı olacak kişilik özellikleri getiriyor.

Özenli olmak da başarıya giden yolda oldukça önemli bir yere sahip. Bu da, 'büyük kardeşler daha başarılı olurlar' maddemizi doğrular nitelikte.

Bilime karşı gelinmez tabi; ama biz eminiz ki anneniz hepinizi eşit seviyor ❤

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
11.06.2016

İlk çocuk olmanın neresi avantaj arkadaşım yok öyle bişi yalan onlar inanmayın. Kardeşiniz doğunca saltanatınız son bulacak.

Kim şanslıdır bilinmez ama şundan eminim en şanssız çocuklar ortanca çocuklar. Büyük kardeşinle kavga edersin aaaa o senin abin, ablan deyip sindirirler, küçüğüyle didişirsin aaa yapma etme o daha küçük, yazıktır deyip ajitasyon yaparlar. Kısaca ortancalar çok yalnız :D

11.06.2016

Çok yalnızız. Ama şöyle bi avantajı var üstünde çok fazla sorumluluk yok

Pasif Kullanıcı
11.06.2016

Tabiki de evin kraliçesi benim en zeki benim en becerikli benim siz anca ekmek almaya gidin :))

Pasif Kullanıcı
11.06.2016

İkinci kardeşim... :(

TÜM YORUMLARI OKU (23)