Gül'den ‘ABD Tarzı’ Başkanlığa Yeşil Işık

Yerel seçimler sonrası cumhurbaşkanlığı tartışması devam ederken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlık sistemine yeşil ışık yaktı. Gül, ‘hassasiyetlerin gözetilmesi durumunda’ ABD tarzı bir siteme olumlu yaklaştığını söyledi; ‘iki başlılığın krize yol açabileceğini’ söyledi.

Kuveyt’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, “Bütün check ve balansları içinde taşıyan sistem daha doğrudur. Eğer aynı hassasiyetler gözetilebilse, ABD sistemi türü bir sistem de olabilir” diye konuştu. Gül, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinin cumhurbaşkanı ile hükümet arasında kriz yaratıp yaratmayacağı sorusuna da Gül, “Olabilir” yanıtını verdi.

Gül, Youtube ve Twitter yasağıyla özerklik konusunda da şu mesajları verdi:

  • Benim için sürpriz değil. Benim söylediğim şeylerdi. Yeni çıkan internet yasasının amacı zaten bütünü kapatmamak, sadece URL denilen o sayfayı kapatmaktı. Ama iki gereksiz müdahale oldu; onları düzeltmelerini istedim, düzelttiler. Önemli olan Anayasa Mahkemesi’nin oybirliği ile aldığı karar. Sonunda hukukun üstünlüğü bu memlekette ispatlanır. En yüce mahkeme, Anayasa Mahkemesi bir zamanlar siyasi kararlar verirdi. Memnuniyetle görüyorum ki 17 üyenin 10’unu ben atadım, ikisini direkt atadım.17 üye, siyasi düşünceleri farklı, fakat bazı önemli kararlar oybirliği ile çıkıyor. Evrensel hukuku esas alarak karar veriyorlar. Bu, mahkemeye güveni artırır. 

‘Özerklik Türkiye gerçeğiyle bağdaşmıyor’

  • Türkiye’nin en önemli meselesi. Bu konuyu, ne kadar erken çözersek tahribatı ve maliyeti o kadar az olur diye düşünmüşümdür. Tabii ki en önemli husus coğrafya ve zamanın çıkardığı bugünkü konjonktürdür. Suriye ve Irak… Eğer konjonktür Kürt hareketinin içinde olanları farklı düşüncelere iterse, yanlış düşüncelere sevk ederse iş çok zorlaşır. Ben Kürt’üm diyenler başka memleketlerde de var. Herkes kendi memleketinde özgür olsun, demokratik hukuka sahip olsun. Bu konuda herkesin titiz olması gerekir. Bazen bu konuda bazı söylemler ve yanlış söylemler duyuyoruz. Özerklik söylemleri falan. Bunların Türkiye gerçeği ile bağdaşmadığını söylüyorum. Avrupa Yerel Yönetim Şartı’na şerh koymuştuk, fiilen uygulamıyoruz. Yerel yönetimlere daha çok çeşitli yetkiler verme açısından bunların ötesine gitmenin doğru olmadığını söylüyorum. Bu seçim döneminde de gördüm, bu söylemler doğru değil. İki ayrı millet, iki ayrı yapı var gibi göstermek herkese zarardır. Bu kabul edilemez. O zaman İstanbul’dakine de Bursa’dakine de laf söylemeye kalkarlar. Memleketin her tarafı hepimizin, herkesin eşit hakkı vardır.Yolsuzluklar ortaya çıkarılmalı

  • Yolsuzlukla ilgili bu tartışmaların netleştirilmesi gerekir. Vicdanlarda hiçbir şey bırakmayacak şekilde bu konulara bakmak gerekir. Neyse ortaya çıkarmak gerekir.

Diken

Popüler İçerikler

Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi