Abdulkadir Selvi: 'Yeni Anayasa 'Yeniden Kuruluş Anayasası' Olarak Tanımlanıyor'

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasayla ilgili açıklamalarını hatırlatarak 'Erdoğan, Cumhuriyet’in yüzüncü yılında, 'yeniden kuruluş anayasası' hazırlamayı öneriyor. O nedenle yeni anayasa, ruhu felsefesi ve adıyla, 'yeniden kuruluş anayasası' olarak tanımlanıyor' dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla gündeme gelen yeni anayasa konusuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. 

Erdoğan'ın 'Cumhuriyetimizin 100. yılını darbe anayasasıyla değil, bu ülkeye ve millete yakışan yeni sivil bir anayasa ile karşılayalım' şeklindeki açıklamasını hatırlatan Selvi, 'Adalet Bakanı Abdulhamit Gül reformları sunarken, yeni anayasayı reformların anası olarak isimlendirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni anayasayı reform paketinin çatısı olarak tarif etti. 'Türkiye, tarihinde ilk defa sivil bir anayasa hazırlama ve gerçek özgürlük ortamında milletin takdirine sunma şansına sahip olmuştur' diye konuştu' ifadesini kullandı.

Selvi, anayasanın en geniş katılımla yapılacağını iddia etti.

'AK Parti grubunda Erdoğan’ı dinlerken dikkatimi çekti. Her defasında Cumhur İttifakı'na ve MHP’nin yeni anayasaya verdiği desteğe vurgu yaptı. Zaten Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısı yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısının perde arkasına bakarken, MHP ile ortaklığa ve Cumhur İttifakına özel bir önem verildiği dikkatimi çekmişti' diye yazan Selvi, şöyle devam etti:

  • 'Erdoğan dünkü AK Parti grubunda yeni anayasayla ilgili bazı sorulara yanıt verdi. Bunların başında da 'Neden şimdi' sorusu geliyordu. Erdoğan, buna iç ve dış faktörler olmak üzere iki ayaklı bir yanıt verdi.

  • Önce, 'Bugün artık hem vesayetin gücünü kırmış, hem darbe niyetlilerine mesajını açıkça vermiş, hem de uluslararası alanda özgürce hareket etme iradesini ortaya koymuş bir Türkiye var. Yani yeni anayasayı konuşmak ve hazırlamak için şartlar gayet uygun' dedi.

  • Ardından dış konjonktüre işaret etti. 'Üstelik küresel siyasi ve ekonomik güç dengelerindeki değişimde hak ettiğimiz yeri alma fırsatını kâmil manada değerlendirebilmek için de daha sağlam bir çatıya ihtiyacımız bulunuyor' diye konuştu. Erdoğan yeni anayasa konusunda bir yol haritası da verdi. Zaten başından beri yeni anayasayı en geniş katılımla yapmayı planlıyor. Erdoğan o nedenle tüm kesimlere yönelik bir çağrı yaptı.

  • 'Buradan siyasi partilerimize, akademisyenlerimize, üniversitelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, medya mensuplarımıza, velhasıl tüm fikir ve aksiyon insanlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin, hep birlikte yeni anayasa konusundaki tekliflerimizi yıl içinde hazırlayalım ve tartışmaya başlayalım' dedi.'

Mucize Kurtuluş! 33 Gün Fare Yiyerek Hayatta Kaldılar...
İstanbul'da Baraj Doluluk Oranlarında Son Durum: Yüzde 45,09

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
11.02.2021

en son sistem değişikliğinde böyle üst perdeden atıp tutuyorlardı, değişiklik sonrası geldiğimiz nokta ortada, eğer bunların başrol oynayacağı bir anayasa değişikliği olursa duman olacağımızın resmidir

Pasif Kullanıcı
11.02.2021

anayasa tanımaz, aihm kararlarını tanımaz. eleştirenlere terörist muamelesi yapar. sonra çıkıp çağrıda bulunur. demokrasiyi tehdit, şantaj ve farklı sesleri sindirmeye yönelik kullanan kesim çıkmış akademisyenlere gelin tartışalım diyor:D

Herkes yeni anayasanın bir şeyler getireceğini umuyor. Ama bizi hoş tutmak için birkaç sahte madde ekleyecekler. Yeni anayasanın faydası sadece kendilerine olacak. Mevcut anayasaya uymayanlar sizce yeni anayasaya uyarlar mı?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ