ABD ve Çin Arasındaki 'Tayvan Gerilimi' İçin En Önemli İsimlerden Birisi Olan Nancy Pelosi Kimdir?

Son günlerde tüm dünyanın gözleri ABD ve Çin arasında çıkan ‘Tayvan gerilimi’ üzerinde ve iki ülkenin sonraki adımlarının ne olacağını kimse tahmin edemiyor…

Çin ve Tayvan arasındaki geçmişten gelen sorunlardan ve ABD'nin iki ülkeyle ilişkisinden sizlerle bahsetmiştik;

Yeni Bir Savaş mı Geliyor? Çin ile Tayvan Arasındaki Gerilim Giderek Artıyor

Ayrıca geçtiğimiz gün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Malezya ziyaretinden ayrılarak Tayvan’a ayak basması işleri daha da kızıştırdı ve Çin, ABD’ye tehditler savurmaya başladı.

Pelosi'nin heyetiyle birlikte gerçekleştirdiği ziyaretinde 'ABD ve Tayvan dayanışması çok büyük önem taşıyor, bu mesajı vermeye geldik.' dedi.

Gerçek adı Nancy Patricia D’Alesandro olan İtalyan asıllı siyasetçi, 1940 yılında ABD’nin Baltimore kentinde dünyaya geldi.

Babası sayesinde küçük yaştan itibaren siyasetle ve demokratik görüşlerle iç içe büyüyen Pelosi, Washington’daki Trinity College’da Siyasi Bilimler bölümünden eğitim aldı ve 1962 yılında mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından demokrat topluluklarında gönüllü olarak çalışan Pelosi, iyi bağış topladığı için kısa sürede rütbe atlayarak Kaliforniya Demokrat Partisi’nin ulusal komitesine girdi.

1988 yılında Demokratik Ulusal Komite’nin başkanlığı için adaylığını koyan Pelosi, seçimlerde yüksek oy oranları alarak rakiplerini eledi.

Zeki ve ‘kurnaz’ bir siyasetçi olarak nam salan Pelosi hem parti içinde hem de siyasi çevrelerde hızla yükseldi ve 2003 yılında partinin ilk kadın başkanı olmayı başardı.

Muhafazakar kısımla arasını iyi tutmaya çalışan Pelosi, kontrollü silah kullanımı ve kürtaj konularının lehine oy kullanırken sağlık ve iklim paketlerinin büyük bir destekçisi oldu.

Irak Savaşı’na karşı çıktığını açıklayan Pelosi o dönemin ABD Başkanı George W. Bush hakkında “beceriksiz bir başkan’ demişti.

2007 yılında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı seçilen Pelosi, bu koltuğa oturan ilk kadın başkan olmayı başararak adını siyasi tarihe yazdırdı.

Başkanlık konuşmasının ana hatlarında iklim krizinden de bahseden Pelosi, Temiz Enerji ve Güvenlik paketi kapsamında ABD’nin iklim kriziyle savaşmasında rol oynadı.

2009 yılında kendisi gibi demokrat görüşleri olna Barack Obama’nın başkan seçilmesinin ardından Pelosi, Obama’nın birçok yaptırımını açıkça destekledi.

Özellikle ülkede 30 milyon sigortasız insana sağlık sigortası yaptırılması amaçlanan büyük sağlık paketinin destekçisi oldu.

Pelosi’nin 1963 yılında evlendiği iş insanı Paul Pelosi ile 5 çocuğu ve 9 torunu bulunuyor.

Eşi Paul Pelosi ise geçtiğimiz aylarda alkollü araç kullanma ve trafik kazası haberleriyle gündeme geldi.

Obama başkanlığının ardından eski popülaritesini kaybeden Pelosi, Demokratik Parti ile Donald Trump başkanlığına karşı çıkmıştı.

Trump’ı görevini bırakmaya çağıran isimler arasında bulunan Pelosi ayrıca eski başkanın konuşması sırasında hissedilen gerginlik ile gündeme gelmişti.

Trump ve Pelosi arasında yaşanan gergin dakikaları sizlerle paylaşmıştık👇

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Elini Sıkmayan Trump'ın Konuşma Metninin Kopyasını Yırttı

Ve son olarak geçtiğimiz günlerde Malezya'yı ziyaret eden Pelosi, Çin'in Tayvan üzerinde savaş uçakları uçurması haberi ile birlikte rotasını Tayvan'a çevirme kararı aldı.

Ayrıca Pelosi'nin Tayvan'a ayak basmasıyla birlikte, Japonya'nın Okinawa adasında bulunan ABD savaş uçakları harekete geçti.

Özetlemek gerekirse Çin, dünyada tek bir Çin devleti olduğunu ve Tayvan topraklarının ayrı bir ülke olarak kabul edilemeyeceğini söylüyor.

Çin’in küresel bir güç olması nedeniyle birçok dünya ülkesi de Tayvan’ın bağımsızlığını kabul etmiyor.

1997 yılından itibaren ilk kez bir ABD temsilcisinin Tayvan’a ayak basması, Tayvan’ı ülke olarak tanıdıkları ve kabul ettikleri anlamına geliyor.

Tayvan hükümeti, Pelosi adadan ayrıldıktan sonra 'Sizi asla yalnız bırakmayacağız' dediğine dair açıklama yaptı.

ABD’nin küresel anlamda rakibi kabul edilen Çin için bu hareket büyük bir tehdit olarak görülüyor.

Çin’in Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, Pekin’de yaptığı konuşmada ABD, Çin’in egemenliğini ve güvenliğini sorgulamanın bedelini ödeyecektir.” dedi.

Üç ülke arasında önümüzdeki günlerde gerçekleşecek gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz…

Tayvan - Çin geriliminde son gelişmeler;

Metrolar, Tüneller ve Fazlası: Tayvan, Hava Saldırısına Önlem Almak İçin Sığınakları Hazırlamaya Başladı
Çin'den Ekonomik Hamle Geldi: Çin Tayvan'a Ait 100'den Fazla Markanın İthalatını Yasakladı!
Ve Dünya Savaşına Canlı Yayın: Pelosi Tayvan'a İndi, Çin Tayvan Hava Sahasını Sivil Uçuşlara Kapattı

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi