ABD Temsilcilerinden Türkiye'ye, Putin'in Arkadaşlarından Uzak Durun Mesajı!

Türkiye ile ABD temsilcileri bir araya geldi. Ana Başlıklar Rusya-Ukrayna savaşı olurken, enerji işbirlikleri de ele alındı. ABD ayrıca Rus oligarklara karşı Türkiye'yi uyardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın "Stratejik Mekanizma" anlaşması kapsamında iki ülke yetkilileri Ankara'da bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın görüşmesinde, ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Marisa Lago da bulunurken, ekonomik ve ticari işbirliği için görüşmeler iki gün boyunca Ankara'da devam etti.

Temasların ardından ABD'nin Türkiye'ye Rusya ile ilgili yaptırımları hatırlatarak, Rus oligarkların kirli parasına dikkat edilmesi konusunda mesaj verdiği öğrenildi.

Batı'nın Rusya'ya Ukrayna işgali ile uyguladığı yaptırımları, iki ülke ile yakın ilişkileri bulunan ve müzakereci rolü üstlenen Türkiye uygulamıyor.

Görüşmelerin ardından DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Büyükelçilik Sözcüsü Julie Eadeh, 'Sayın Nuland 4 Nisan'da Türk yetkililerle Ankara'da bir araya geldi. Kendisinin de söylediği gibi, Türkiye'nin dikkatli olması ve topraklarını yaptırımlardan arındırmasına ya da Rus oligarkların kirli parası için havuz olmasına izin vermemesi çok önemli' dedi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide de öncü ülkelerden olduğunu belirten Eadeh, "ABD olarak Türkiye ile enerji güvenliğinde daha çok işbirliği yapmayı bekliyoruz" dedi.

ABD'nin Türkiye'nin dördüncü en büyük ticaret ortağı olduğunu hatırlatan Büyükelçilik Sözcüsü Julie Eadeh, iki ülkenin ticari ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin mümkün olduğunu belirterek, enerji alanındaki işbirliği ile ilgili olarak da Türkiye'nin son yıllarda enerji kaynaklarının güvenliği ve çeşitliliği konusunda önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.

Yazılı açıklama yapıldı

Victoria Nuland ve Büyükelçi Sedat Önal görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamada da, 'Ekonomik ve savunma işbirliği, terörle mücadele, bölgesel ve küresel meseleler dahil olmak üzere iki ülkenin ortak çıkarlarının bulunduğu konu başlıklar gözden geçirildi. Türkiye ve ABD, Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına dair ortak taahhütlerini yinelemişlerdir. ABD, Türkiye'nin savaşa adil ve diplomatik bir çözüm bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla sergilediği çabaları memnuniyetle karşılamıştır' denildi.

Rusların Türkiye'den aldığı konut sayısının sonbahardan itibaren artışa geçtiği görülüyor.

www.bbc.com

Bu sadece Türkiye'de yabancılara konut satışının artmasıyla ilişkili değil; Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2019'da yabancılara satılan her 16 konuttan birini Ruslar alırken bu oran Şubat 2022'de her 9 konuttan birine yükseldi.

Fakat sektörün içindeki isimler Rusların ilgisindeki artışa tanık olduklarını söylüyor.

Peki emlak sektörü dışında da Rus yatırımları görülebilir mi? Rus sermayesinin Türkiye'ye yapacağı büyük yatırımlarla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler geliştirilebilir mi?

Rus iş insanlarının Türkiye'ye ilgisinde çok büyük bir artış yaşanıyor

Rus-Türk İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Yavuz, BBC Türkçe'ye verdiği bilgilerde, ilginin artışında iki neden olduğunu belirtti:

  • Birincisi Türk hava sahasının Rusya'ya açık olması nedeniyle Türkiye hem Rus iş insanları için, hem de toplum için bir köprü haline geldi.

  • İkincisi de Türkiye'nin BM yaptırımları dışındaki yaptırımları uygulamaması.

Yavuz şöyle devam etti: 

Özellikle Rusya'daki iş dünyasında AB ve Batılı ülkelerle iş yapan büyük şirketlerin çok büyük bir bölümü, ofislerinin bir kısmını Türkiye'ye taşıdı. Yöneticilerinin bir kısmı da Türkiye'ye taşındı.

Yavuz, Türkiye'ye yalnızca sermayenin gelmediğini, bir beyin göçünün de yaşandığını belirtiyor.

Özellikle yazılımcıların ve bankacılıktaki IT sistemlerinde çalışanların önemli bir kısmı Türkiye'ye geldi.

Bluebay Varlık Yönetimi'nin Türkiye, Rusya ve Ukrayna üzerine çalışan ekonomisti Timothy Ash de Türkiye'nin Rus sermayesinin çıkabileceği birkaç ülkeden biri olduğunu ve bu yüzden Rusların Türk bankalarını kullanmakta istekli olacağını tahmin ettiğini söylüyor.

Türk bankalarının daha önce İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle dava açılan Halkbank'ın yaşadığı sorunları yaşamak istemeyeceğini ve bu yüzden çok dikkatli olacaklarını da ekliyor.

Rus sermayesinin bu yeni ilgisi, Türkiye için ne gibi avantajlar yaratabilir?

Türkiye'nin Batı ile sorun yaşamadan Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerine devam edebilmesi durumunda iki ülkenin stratejik, önemli ve uzun vadeli bir işbirliğine girebileceğini belirten Yavuz, önemli oligarkların ve işadamlarının Türkiye'ye ilgisinin devam edebileceğini de ekliyor:

Daha fazla Rus sermayesinin Türkiye'ye gelmesi durumunda dış ticaret dengesi Türkiye lehine ciddi bir şekilde değişebilir. Bunu sadece özel sektöre bırakmamak, devletler arasındaki özel stratejik anlaşmalarla yapmak lazım. Bu belki de Türkiye için bir dönemeç noktası.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yaptırımlar Deliniyor mu? Sarraf'ın El Konulan Uçağı İstanbul-Moskova Arası 'Mekik Dokuyor' İddiası
Kur Korumalı Mevduatın Oligarklar İçin Genişletildiği İddiası: Kara Para, Türkiye'ye Yönelir mi?

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
07.04.2022

Amerikalılar bile çözdü bunların oynaklığını. Para gelsin de nerden gelirse gelsin mantığı var bunlarda. İranlı iş adamları bitti şimdi rus iş adamları başladı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ