ABD Tarihinin İlk ve Tek Afrika Kökenli Başkanı Barrack Obama, 15 Sene Önce Bugün İlk Kez Başkan Seçildi

Amerika Birleşik Devletleri'nde şimdiden 2024 Başkanlık Seçimi heyecanı başladı. 

Tam 15 sene önce bugün yani 4 Kasım 2008 tarihinde ise ABD'de yapılan seçimleri Kenya asıllı bir Amerikalı olan Barrack Obama kazanmıştı.

Bu seçim galibiyeti sonucunda ülke tarihinde ilk kez Afro-Amerikalı bir isim Amerikan Başkanı seçildi. 

Tüm dünyanın büyük bir ilgi ve merakla takip ettiği 2008 ABD Seçimlerini sizler için derledik.

Hiç kuşkusuz ABD tarihinin sembolik anlamı en yoğun başkanlık seçimlerinden birisi oldukça yakın bir tarihte, 2008 yılında gerçekleşti. Bu seçimler neticesinde ABD'de çok uzun yıllar vatandaşlık haklarından mahrum bırakılan Afro-Amerikalı bir isim ülkenin başkanı seçildi. Peki, Obama'nın seçilme sürecinde neler yaşandığını hatırlamak ister misiniz?

Barrack Hussein Obama'nın kendisiyle aynı adı taşıyan babası, Kenya'dan ABD'ye göç etmiş birisiydi. Harvard'da hukuk eğitimi alan oğul Obama, çok genç yaşlardan itibaren vatandaşı olduğu ülkede siyahi vatandaşların yaşadığı ayrımcılık ve kölelik tarihine ilgi duyar. 

Genç Barrack'ın zihin dünyasını da kendi köklerine ilişkin okuyup araştırdığı bu olaylar yönlendirir.

Mezuniyeti sonrası akademisyenlik ve avukatlık yapan Obama, 1996 yılında siyasete girmeye karar verir ve hızla yükselir.

2000 yılında ABD Temsilciler Meclisi'ne girmek için Demokratik Partinin ön seçimlerine girer ama istediği sonucu alamaz. 2004 tarihinde adaylığını koyduğu ABD Senatosu'na ise %70'lik bir oy çoğunluğu alarak seçilmeyi başarır. Artık Demokratik Parti'nin önemli isimlerinden birisi haline gelmiştir.

2004 yılında Boston'da Demokratik Parti kongresinde yaptığı konuşmayla tüm dikkatleri üzerine çeken Obama, genç yaşına rağmen siyasette basamakları hızla tırmanmaya başladı.

2008 Başkanlık Seçimi süreci geldiğinde, Obama için de artık daha büyük oynama zamanı gelmişti.

Barrack Obama, ABD Senatosu'nda henüz 6 yıllık ilk dönemini tamamlamamışken 10 Şubat 2007 tarihinde 2008 ABD başkanlık seçimlerine Demokratik Parti'den adaylığını koyduğunu açıkladı.

Adaylığını açıklamasıyla birlikte ünü ABD sınırlarını aşan ve tüm dünyada takip edilmeye başlanan Obama, ABD'deki ırk ayrımcılığı tarihine karşı büyük bir sempati rüzgarını arkasına alarak çalışmaya başlar. 

Aday belirleme sürecinde Hillary Clinton, Joe Biden gibi kendisinden daha tanınmış isimlerle yarışan Obama, arkasına aldığı büyük rüzgar sayesinde Demokratik Parti'nin Başkan Adayı olmayı başarır. 

Kampanyası boyunca kullanacağı 'Change' yani 'Değişim' mottosu da bu süreçte kendisiyle özdeşleşecektir.

Demokratik Parti'nin Başkan Adayı olmayı başaran Obama'nın önünde şimdi tek bir engel kalmıştır. O engel ise Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı, Vietnam Gazisi John McCain.

McCain, Obama'dan çok daha deneyimli ve tanınmış bir politikacı olmasına, üstelik gazilik kimliğinden dolayı tüm ülkede çok saygı gören bir isim olmasına rağmen Obama'nın yakaladığı rüzgara ve sempatiye sahip değildir. 

Bu durumun farkında olan McCain'in kampanya ekibi de 'Bir Popstar mı seçeceksiniz yoksa bir devlet adamı mı?' şeklinde reklamlar hazırlar.

Ancak bu reklamlar da Obama'yı durdurmaya yetmez.

Obama ve McCain arasındaki ilk anlam ifade eden kamuoyu yoklaması Haziran 2008 başında adayların kesinleşmesinden sonra yayınlandı. 2008 yazı boyunca yayınlanan kamuoyu yoklamalarının çoğunda Obama, McCain'in önünde seçimin favorisi olarak gözüküyordu.

Bu durum Cumhuriyetçi Seçmeni daha çok hırçınlaştırdı ve radikal bir noktaya konuşlandırdı.

McCain'in seçim mitinglerinde Obama'nın ırkı ve kökenlerine ilişkin çok sayıda nefret içerikli söylemler duyuldu. Bu konu öyle bir noktaya geldi ki artık McCain de rahatsız olmaya başladı ancak destekçilerine sözünü geçiremiyordu.

ABD'nin ilk kez Afrika asıllı bir başkana sahip olma ihtimali, Cumhuriyetçi Parti'nin radikal kanadında travma oluşturmuştu.

Cumhuriyetçi Parti'nin radikal söylemler içine girmesi dolaylı yoldan Obama'nın işine yaradı. Merkezde, arada kalan seçmenler de Obama'nın ayrımcılığa uğradığını düşünerek kendisine destek vermeye başladı.

4 Kasım günü geldiğinde sandıklar kuruldu ve milyonlarca ABD'li yeni başkanlarını seçmek için oy kullanmaya gitti. 

Barrack Obama, seçimleri %7 oy farkıyla kazanmayı başardı ve ABD tarihinde bir ilke imza attı. 

Yüzyıllar önce Amerika kıtasına köle olarak getirilen insanların torunlarından birisi 21. yüzyılın başında Birleşik Devletlerin lideri olarak Beyaz Saray'a çıktı.

Başkan seçilen Obama'nın yemin törenini yüz binlerce kişi yerinde takip ederken tüm dünyada ise 1 milyara yakın insanın televizyondan izlediği tahmin ediliyor.

2008-2012 arası başkanlık görevini sürdüren Obama, 2012 yılında yapılan seçimlerde bu sefer Mitt Romney'i geçerek ikinci kez seçilmeyi başardı.

20 Ocak 2017'de ise görevini Donald Trump'a devretti. 

Barrack Obama, ABD tarihinde bu görevde bulunmuş olan ilk ve tek Afro-Amerikalı isim olma özelliğini ise sürdürüyor.

İlgini çekebilir...

Obama'nın Gençlik Mektubu: "Erkeklerle Sevişmeyi Hayal Ediyorum"

İlgini çekebilir...

Gitmesine Az Zaman Kala Amerika'nın En Renkli Başkanı Obama'dan 41 Özel Fotoğraf

İlgini çekebilir...

Obama'nın 8 Yıllık Beyaz Saray Hayatından Sonra Yaşayacağı 5.3 Milyon Dolarlık Malikane

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
YORUMLAR
04.11.2023

Barragim obuma... WOKE CALI BLM CAIR HAMAS SOMALIA sana minnettar,dozer gibi gecdin US of A in uzerinden,gotu toparlayamadi. Sana bir Ziya Pasa hediyesi. Diyar-ı küfrü gezdim beldeler kâşaneler gördüm Dolaştım mülk-i islamı bütün viraneler gördüm Bulundum ben dahi dar-üş-şifa-yı Bab-ı Âli'de Felatun'u beğenmez anda çok divaneler gördüm Huzur-ı gûşe-yi meyhaneyi ben görmedim gitti Ne meclisler ne sahbâlar ne işrethaneler gördüm Cihan namındaki bir maktel-i âma yolum düştü Hükümet derler anda bir nice salhaneler gördüm Ziya değmez humarı keyfine meyhane-i dehrin Bu işretgehte ben çok durmadım ammâ neler gördüm

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ