'ABD'nin Kunduz'daki Hastane Saldırısı Savaş Suçu'

Uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Cumartesi günü Afganistan’ın Kunduz kentinde 22 kişinin ölümüne neden olan ABD hava saldırısının 'savaş suçu' olduğu görüşünde. MSF, saldırının Cenevre Sözleşmeleri çerçevesinde uluslararası ve bağımsız bir komisyonca soruşturulmasını istedi.

MSF, hava saldırısıyla ilgili askeri soruşturmalara güvenmiyor.

Örgütün soruşturmayı yürütmesini istediği kuruluş, Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu. Komisyon, Cenevre Sözleşmeleri kapsamında 1991'de kuruldu.

ABD saldırının 'hata' olduğunu açıklamıştı.

MSF, 1999'da Nobel Barış Ödülü verilen bir örgüt. Yetkilileri; hastanenin kordinatlarının iyi bilindiğini ve bombardımanın bir hata olamayacağını vurguluyor.

Afganistan’da uluslararası kuvvetlerin başındaki ABD komutanı General John Campell Salı günkü açıklamasında saldırının sahadaki Amerikalı özel operasyon güçleriyle iletişimde bulunan Afgan güçleri tarafından talep edildiğini söylemişti.

Campell ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesinin oturumunda “Koruma altındaki bir sağlık tesisini bilinçli olarak asla hedef almayız” demişti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Pentagon soruşturuyor

Saldırı hakkında ABD Dışişleri Bakanlığı, Pentagon, NATO ve Amerikan-Afgan ortak kuvvetlerinin yürüteceği bir dizi soruşturma başlatıldı. 

Yardım örgütünün başkanı Joanne Liu Cenevre’de basına yaptığı açıklamada “ABD, NATO ve Afgan güçlerinin yürüteceği askeri soruşturmalara güvenemeyiz” dedi.

Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu hakkında konuşan Liu, “Bu uluslararası insan hakları hukukuna yönelik ihlalleri soruşturmak için oluşturulan tek daimi kuruluş” dedi.

Liu “Biz imzacı ülkelerden komisyonu gerçeği bulması konusunda harekete geçirmeleri ve çatışma bölgelerinde hastanelerin koruma altındaki statülerini savunmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.

Hakikatı Bulma Komisyonu’nun soruşturmayı yürütebilmesi için çatışmada tüm tarafların onayı gerekiyor. ABD ve Afganistan Komisyonu tanıyan ülkeler listesinde yer almıyor.

Bu nedenle Kunduz saldırılarına yönelik soruşturma için iki ülkenin onay beyanları gerekiyor.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!