ABD'nin Çin'deki Koranavirüs Çalışmalarına Fon Verdiği İddiaları Gündemde

ABD'de Cumhuriyetçi Parti milletvekilleri tarafından yayınlanan bir raporda, Wuhan'da bulunan bir laboratuvarın koronavirüsü insanları enfekte edecek şekilde değiştirmeye çalıştığına dair bir belgeye referans verildi ve konu hakkında araştırma yapılması istendi.

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, ayrıca Amerika'nın parasının orada bazı virüsleri daha bulaşıcı ve daha ölümcül hale getiren 'işlev kazanımı' olarak bilinen araştırmaları finanse etmek için kullanıldığını iddia ediyor. Ancak bu iddialar, ABD'nin en kıdemli bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr Anthony Fauci tarafından kesin olarak reddedildi.

"İşlev kazanımı" araştırması nedir?

'İşlev kazanımı', bir organizmanın yeni yetenekler veya 'fonksiyonlar' geliştirmesidir. Bu doğada gerçekleşebileceği gibi bilim insanları genetik kodu değiştirdiğinde veya organizmaları bir şekilde değiştirmek için farklı ortamlara yerleştirdiğinde laboratuvar ortamında da başarılabilir. Örneğin, 'işlev kazanımı', bilim insanlarının kuraklığa dayanıklı bitkiler yaratmaya veya sivrisineklerdeki hastalık vektörlerini enfeksiyon bulaştırma olasılığını azaltmak için değiştirmeye çalışmasını içerebilir.

Bu, insan sağlığı için risk oluşturabilecek virüslerle yapıldığında potansiyel olarak daha bulaşıcı ve tehlikeli virüsler geliştirilebilir.

Bilim insanları, araştırmanın virüslerin nasıl evrimleştiğini anlayarak gelecekteki salgınlara ve pandemilere hazırlanmaya yardımcı olabileceğini ve dolayısıyla daha iyi tedaviler ve aşılar geliştirebileceğini söylüyorlar.

ABD, Çin'deki virüs araştırmasını finanse ettiği iddiaları:

twitter.com

Dr Fauci, Başkan Biden'ın danışmanı olmasının yanı sıra, ABD hükümetinin Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) bir parçası olan ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün (NIAID) direktörü. Bu kurum, Wuhan Viroloji Enstitüsü ile işbirliği yapan bir kuruluşa para verdi. Para verilen kuruluş, ABD merkezli EcoHealth Alliance, yarasalardan kaynaklanan olası koronavirüsleri araştırmak için 2014 yılında hibe aldı. EcoHealth, NIH'den 3.7 milyon dolar aldı ve bunun 600.000 doları Wuhan Viroloji Enstitüsü'ne verildi. 2019'da proje beş yıl daha uzatıldı, ancak koronavirüs pandemisinin patlak vermesinin ardından Nisan 2020'de Trump yönetimi tarafından iptal edildi.

ABD'nin parasının "işlev kazanımı" araştırmaları için kullanıldığı iddiaları reddedilidi.

twitter.com

Mayıs ayında Dr Fauci, Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin 'Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde 'işlev kazanımı' araştırmalarını hiçbir zaman finanse etmediğini ve etmeyeceğini' belirtti.

Senatör Rand Paul, "Bildiğiniz gibi Kongre'ye yalan söylemek suçtur." diyerek Dr Fauci'ye bu ifadeyi geri almak isteyip istemediğini sordu.

twitter.com

Senatör Paul, araştırmanın 'işlev kazancı' araştırması olarak nitelendirildiğine inanıyor ve konuşmasında biri 2015 yılında ve diğeri 2017 yılında yayınlanan iki akademik makaleye atıfta bulundu. Bu görüşü destekleyen ve Senatör Paul tarafından alıntılanan önde gelen bilim adamlarından biri Rutgers Üniversitesi'nden Prof Richard Ebright. Kendisi BBC'ye, her iki makaledeki araştırmaların yeni virüslerin yaratıldığını gösterdiğini ve bunların daha bulaşıcı olan 'yeni potansiyel patojenler yaratma riski taşıdığını' söyledi.

Fauci, Senato'ya söz konusu araştırmanın "işlev kazanımı tanımına girmemek için nitelikli kişiler tarafından defalarca değerlendirildiğini" söyledi.

twitter.com

Ayrıca, ayrıntılı bilgi vermese de, bu virüslerin koronavirüs ile sonuçlanmasının 'moleküler olarak imkansız' olduğunu söyledi. NIH ve EcoHealth Alliance da Çin'deki 'işlev kazanımı' araştırmasını destekledikleri veya finanse ettikleri iddialarını reddettiler. Yeni keşfedilen yarasa virüslerini ve virüsün canlı hücrelere bağlanmasına yardımcı olan proteinlerini 'moleküler düzeyde', 'çevreyi, organizmanın gelişimini veya fizyolojik durumunu etkilemeden' incelemek için gerçekleştirilen bir projeye fon sağladıklarını söylüyorlar.

twitter.com

2015 yılında Wuhan enstitüsü ile birlikte yarasa virüsleri üzerine yapılan araştırmaya katılan ABD'li bilim insanlarından biri olan Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Dr Ralph Baric, Washington Post'a konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yaptı. Yaptıkları çalışmanın hem NIH hem de üniversitenin kendi biyogüvenlik komitesi tarafından 'işlev kazanımı araştırması potansiyeli açısından gözden geçirildiğini ve işlev kazanımı olarak kabul edilmediğini' söyledi. Ayrıca 2015 yılında yapılan araştırmaya konu olan virüslerin hiçbirinin 2020'de pandemiye neden olan Sars-Cov-2 ile ilgili olmadığını söylüyor.

Yaptıkları çalışmanın, virüslerin "içsel özelliklere" sahip olduğunu ve onlara insanları enfekte etme yeteneği verdiğini gösterdiğini belirtiyor.

Ancak şunu da ekliyor: 'Virüsü asla, insan hücrelerinde büyümeyi artırmak için mutasyona uğratmadık.'

Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğeri içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Milyonlarca İnsana Vurulan BioNTech Aşısının İsminin Ne Anlama Geldiğini Biliyor muydunuz?
Delta Varyantı Belirtileri Nelerdir? Koronavirüs Aşışları Delta Varyantına Karşı Koruyor Mu?
Dünya Sağlık Örgütü'nün "Dikkat Edilmeli" Dediği Mu Varyantı Hakkında Neler Biliyoruz?

Popüler İçerikler

Bahçeli Sonrası Özgür Özel'den Çözüm Süreci Açıklaması: "El Yükseltiyorum, Kürtlere Devlet Teklif Ediyorum"
İlk "FETÖ" Diyen Defne Joy Foster Olmuştu: Ünlü İsmin Melih Gökçek'le Tartışması Tekrar Gündem Oldu
Fethullah Gülen 83 Yaşında Öldü
YORUMLAR
10.09.2021

Bu konu ile ilgili bir mikrobiyolog videosu vardı. Corona yeni çıktığı zaman. Her şeyi açıklamıştı. Sonra kaldırıldı video. Muazzam bir proje bu. Bill Gates'in de içinde olduğu bir proje. Milyarlarca dolarlık bir pazar. ABD'den beklemeyen var mı?

10.09.2021

Bir dakika ama bizim kendini elit sanan kesimler aşının sağlığımız için olduğunu söylüyorlardı, elit kesimin moralini bozmaya ne hakkınız var sizin 😡

10.09.2021

jacques attali nin( fransa başbakanına danışmanlık yapmış bir ihtisatçıdır) verbatim adlı kitabından bir paragraf. Gelecek, nüfusu azaltmak için bir yol aramakla geçecek! Elbette, toplama kampları yaparak ya da katlederek değil. Onları kendi iyilikleri için olduğuna inandırarak onlardan kurtulacağız. İnsanları hedefleyen bir salgın, yaşlıları öldüren bir virüs, illa ki bir sebep ya da bir şey bulacağız, çok da önemli değil, zayıflar ve korkaklar ona boyun eğecek! Aptallar buna inanacak ve tedavi edilmeleri için yalvaracak. Çözüm olacak tedaviyi önceden planlamış olacağız. Böylece moronların seçimi kendi kendine yapılmış olacak: mezbahaya yalnız gidecekler.”

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ