ABD'li Senatörlerden F-35'lerin Türkiye'ye Sevkiyatını Engellemek İçin Tasarı

ABD'de üç senatör, F-35 tipi savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatının engellenmesi için ABD Senatosu'na yasa tasarısı sundu. Reuters'ın haberine göre, tasarıda Cumhuriyetçi Senatör James Lankford, Thom Tillis ve Demokrat Jeanne Shaheen'in imzaları bulunuyor. Uçakların Türkiye'ye teslimatlarının bir yıl içinde başlaması planlanıyordu. ABD'li senatörlerin bu adımına henüz Türkiye'den bir yanıtı gelmedi. 

Senatör Shaheen kararlarına Türkiye'de 'FETÖ ve PKK'ya yardım' suçlamasıyla tutuklu bulunan ABD'li pastör Andrew Brunson'ı gerekçe gösterdi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Senatör Lankford ise yazılı açıklamasında 'Türkiye'nin stratejik kararları maalesef giderek daha fazla ABD çizgisinin dışına çıkıyor ve zaman zaman ABD'nin çıkarlarına ters düşüyor. Bu faktörler hassas F35'in ileri teknolojisinin Erdoğan rejimine teslimatını giderek daha fazla riskli hale getiriyor' dedi.

İleri teknoloji ile üretilen, radara yakalanmama özelliği bulunan uçakların bazı parçaları Türk şirketler tarafından üretiliyor.

Türkiye'nin sipariş verdiği 107 adet F-35'ten ikisini teslim alması bekleniyordu. 

Hazırlanan yasa tasarısı Türkiye'ye bu sevkiyatın yapılmasında kısıtlamalar getirebileceği gibi Ankara'ya bu uçakların kullanımı için gereken teknik bilgi ve verilerin aktarılmasını engelleyebileceği belirtiliyor.

Milli Savunma Bakanı Canikli, Mart sonunda yaptığı açıklamada Rusya'dan alınan S-400 füze savunma sistemlerinin ABD ile yapılan F-35 savaş uçakları alışverişini etkilemeyeceğini söylemişti.

ABD Senatosu'nun 66 üyesi, Türkiye'deki tutuklu papaz Andrew Brunson'ın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazmıştı.

Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis ve Demokrat Jeanne Shaheen'in öncülüğünde yazılan mektupta, Türkiye'de hakkında 35 yıla kadar hapis cezası istenen Brunson'ın tutukluluğuna son verilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunulmuştu.

📌Tasarı, sosyal medyanın da başlıca gündem maddelerinden biri oldu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
27.04.2018

eşşek gibi vereceksin amk. nereye vermiyorsun. yapılan sözleşme hem askeri hem ticari bir sözleşme. senin o dalyarrak senaton böyle bir karar verse bile hükümetin bu sorumluluğun altına giremez halkbanktan kesmeyi planladığını paranın 10 mislinin tıkır tıkır ödersin k buda bizim işimize gelir dolar olmuş 4 TL.

27.04.2018

Durun herkesten önce ben söyleyeyim. ''Gelin ulan, hepiniz gelin!''

27.04.2018

Şimdilik güçlüsünüz ve her türlü ibneliği yapmak hakkınız sanıyorsunuz ama gün gelecek ezdiğiniz toplumların haline düşeceksiniz ya işte o zaman (bkz. su veren itfaiyenin hortumunu...)

27.04.2018

Züğürt tesellisi

TÜM YORUMLARI OKU (19)