ABD'li Biyoteknoloji Firması Gilead'ın Ürettiği İlacın Covid-19'u Bir Hafta İçinde Tedavi Ettiği İddia Edildi!

Covid-19 tedavisiyle ilgili yeni haberler gelmeye devam ediyor, peki yakın zamanda salgının önüne geçilebilir mi dersiniz?

Yeni tip koronavirüs salgınının önüne geçilmesi için bilim insanları tarafından aşı ve tedavi geliştirme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Hatta biliyorsunuz, bu atılımlardan biri de ülkemizde gerçekleşti. Bir süredir ekibiyle birlikte koronavirüsle ilgili çalışma yürütmekte olan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, “Dornaz Alfa”nın Covid-19’un tedavisinde kullanılabileceğini ve derhal çalışmalara başlanması gerektiğini Twitter üzerinden duyurdu.

Konuyla ilgili detayları öğrenmek isteyenler için👇

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan Koronavirüs İlacı Paylaşımı: 'Dornaz Alfa' İnsanların Hayatını Kurtarabilir, Acilen Klinik Testlere Alınmalı'

Elbette, yürüttükleri çalışmalar sonrasında bir çözüme ulaşan yalnızca biz değiliz. ABD menşeili bir biyoteknoloji firması da korona salgınını önleyecek bir tedavi bulduğunu iddia etti.

Gilead Science adlı bu firma bugüne kadar HIV, Hepatit B, Hepatit C ve influenza gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar üzerinde çalışmalar yürütüyordu. Koronavirüs salgını ile birlikte bu hastalığın tedavisi için de araştırmalara başladılar. Görünen o ki, bu araştırmalar sonucunda bazı bulgular önemli bulgular elde edilmiş.

Bahsi geçen bu ilaç aslında 2015 yılında Ebola virüsü hastalığı ile Marburg virüsü enfeksiyon tedavisi için geliştirildi. Remdesivir, bir süredir Wuhan’da ve İtalya’da da hastalar üzerinde deneniyor.

İlacı kullanan hastaların iyileşme hızlarında da artış olduğu gözlemlenmiş. ABD’de ise tedavi için denenmekte olan ilk antiviral ilaç. Klinik deneyleri bir süredir devam ediyor. Inhibitor görevi görmekte olan Remdesivir, RNA zincirine bağlanıp virüsün çoğalmasını engelliyor.

Öncelikle bunun sağlıklı bireyler için kullanılacak bir ‘aşı’ olmadığını ve yalnızca enfekte olmuş hastalardaki semptomların tedavisinde fayda sağladığını belirtelim.

Chicago Üniversitesi’nde tedavi görmekte olan 125 hastanın, bu ilaçla birlikte yaklaşık bir haftalık bir süre içerisinde iyileştiği ve taburcu edildiği haberi basına sızdırıldı.

Ancak ilacı kullanan bazı hastalarda ağır yan etkiler de gözlemlenmiş durumda. Bu yan etkiler arasında çoklu organ yetmezliği, akut böbrek yetmezliği ve septik şok bulunuyor. 

Böyle yan etkiler söz konusuyken bu ilacın denemeleri neden devam ediyor peki diye düşünebilirsiniz elbette. Ama durumu ağır olan vakalarda ölüm oranı %50'den yüksek olduğu için denemelerin devam etmesi de kaçınılmaz oluyor. İlerleyen dönemlerde bunun da önüne geçilebilirse hastalıkla ilgili önemli bir aşama kaydedilebilir.

Firma yetkilileri henüz ilacın tedavi için kullanılabileceğine dair resmi bir açıklama yapmadı. Muhtemelen bu açıklama için biraz daha zamanımız var.

Neden derseniz, ilacın ilk denemesinde bir kontrol grubuna yer verilmemiş. O yüzden kesin sonuçları açıklamak için henüz çok erken. Ancak bu bile salgınla ilgili olumlu gelişmeler yaşandığına dair bir gösterge olduğundan gelecek yeni haberleri merakla bekliyoruz doğrusu.

Son olarak, bu haberin yalnızca bizlere değil piyasaya da ilaç gibi geldiğini söyleyelim. Tedavinin bulunduğu haberi basına sızdırılınca Gilead'ın hisseleri yaklaşık %16 kadar değer kazandı. Bakalım, yeni gelişmelerle birlikte süreç nasıl ilerleyecek?

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
‘Köyün Tamamı Terör Yanlısı’ Diyen Öğretmen Hakkında Yeni Gelişme: “Ne Açığa Alındı Ne de Sürüldü”
YORUMLAR
18.04.2020

Hastalığın yapısı itibarı ile tek başına yeterli tedavi sağlaması imkansız. Dediklerini doğru değil. Nereden mi biliyoruz? ABD de her gün 2-4 Bin insan hayatını kaybediyor oradan biliyoruz. Her gün 2-4 bin kişinin öldüğü bir ülkede bu iddiada bulunmak sadece ticari bir pompalama ve abesle iştigaldir. İlaç süper, çok iyi ama kendi vatandaşımıza vermiyoruz diyorlarsa başka tabii.

18.04.2020

Valla en çok korktuğum hastalığın adı burada geçiyor. Şimdi zikretmeyeyim. 2020 sadist sapık bir yıl çıktı. Onu da sarmasın başımıza. Ama ben şahsi olarak bilim dünyasından net bir şekilde bu virüsün nasıl yayıldığına dair bilgi bekliyorum. Daha bilim insanlarının tek bir fikir olarak bu virüs şu yolla bulaşıyor diyebildiğini göremedik. Ha, fazladan tedbir almanın bir zararı olmaz belki ama bizim aldığımız bazı tedbirler de yarın başka sorunlara yol açacak. Mesela bu kadar yoğun dezenfektan kullanımının uzun vadede bu dezenfektanlara dayanıklı mikrocanlıların evrilmesine sebep olabileceğini düşünüyorum. Öte yandan kafamı kurcalayan şeylerden biri, şu an virüsün havada asılı kalabildiğini bu sebeple maske takmamız gerektiğini söylüyorlar. İyi de gözlerden de bulaşmıyor muydu? Havada ise gözlük de kullanmalıyız. Gerçekten en büyük önceliklerden biri bence şu meretin nasıl yayıldığının netleşmesi...

18.04.2020

Tam manasıyla işe yarar bir tedavi yönteminin gerek aşı veya gerek ilaç, 1 seneden daha kısa bir sürede bulunacağını düşünmüyorum. Öncelikli olarak virüsün yapısının çözülmesi lazım. Tedavi edecek yöntemin ilk adımı böyle başlayacak. Çözüldükten sonra virüsün antisi laboratuvar ortamında geliştirilecek. Daha sonra hayvanlarda denenecek, başarılı olursa insanlarda vereceği tepkinin ölçülmesi gerekecek. Bu kısımları başarıyla geçebilirse ''Covid-19'un tedavisi bulundu'' benzeri haberler yapılabilir. Şahsi görüşüm tedavi bulunana kadar biz bu virüsü çoktan kucaklamış olacağız. Dirayetli olanlar yaşayacak olamayanların sonu belli zaten ne yazık ki. Tedavi bulunana kadar herkesin kendini olabildiğince izole edip can kayıplarını en aza indirmesi lazım.

TÜM YORUMLARI OKU (6)