ABD'nin Küba’da Twitter’a benzeyen bir sosyal paylaşım sitesi kurduğu ortaya çıktı. İddiaya göre amaç, huzursuzluk yaratıp ülkeyi karıştırmak. ABD ise 'demokrasiyi benimsetmek' diyor.
Küba’da CIA aracılığıyla düzenlediği girişimlerle komünist lider Fidel Castro’yu liderlikten edemeyen ABD’nin internet destekli bir planla ülkede ayaklanma başlatmaya çalıştığı ortaya çıktı. Associated Press haber ajansının ele geçirdiği belgelere göre, ABD, dünyanın yoksul bölgelerine yardım götüren devlet destekli USAID ajansı üzerinden Twitter benzeri ZunZuneo adlı sosyal medya platformu kurdu.
Obama yönetimi itiraf etti
USAID’in bu site için 1,2 milyon dolar harcadığı belirtilirken, Amerikalı yetkililer amaçlarının komünist Küba’da demokrasiyi benimsetmek olduğunu iddia ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf konuyla ilgilili soruları yanıtladığı basın toplantısında ZunZuneo adlı projenin gizli saklı olmadığını savundu. Harf, “Biz siyasi bir içerik sunmuyoruz. Tamamen Kübalıların kendilerini ifade edebilmeleri için platformlar oluşturmak, ABD Kongresi dahil bu ülkedeki birçok insanın çok eski bir siyasi duruşudur” dedi.
'Kongre'nin haberi var'
Kongre’nin Demokrat Partili Senatörlerinden Patrick Leahy projeden Kongre’nin haberi olmadığını belirtip Obama yönetimini eleştirdi. Dışişleri Sözcüsü Harf ise bu tepkiye “Biz bunu 2008’de Kongre’ye deklare ettik” sözleriyle karşılık verdi.
AP’nin raporuna göre ZunZuneo, internet yasalarının katı olduğu Küba’ya yabancı bankalar tarafından finanse edilen paravan şirketler üzerinden desteklendi. İki yıl içinde 40 bin Kübalının ZunZuneo’yu aktif olarak kullanmaya başladı. Kullanıcıların hiçbiri ZunZuneo’nun bir ABD projesi olduğunun farkında olmadı.
'Jennifer Lopez sever misiniz?'
Kübalılar arasında argoda ‘Sinekkuşu’ anlamına gelen ZunZuneo’da futbol, müzik ve kasırga haberleri gibi başlıklar altında kullanıcıların mesajlaşması sağlandı. ‘Ricky Martin, Jennifer Lopez ve Lionel Messi gibi popüler Latin yıldızlar hakkında en son haberleri okumak ister misiniz?’ şeklindeki sloganlarla kullanıcı sayısını artırdı.
Ancak AP’nin ortaya koyduğu raporlar kullanıcıların kişisel verileri de gizlice depolandığını gösteriyor. 2012’de mali desteği kesilen ‘gizli Twitter’ platformu aynı yıl içinde kapandı.
Kaynak: Associated Press, Reuters