ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu Açıkladı: Neden Sürekli Deprem Oluyor?

6 Şubat 2023 Pazartesi sabah saat 04:17'de Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen deprem, 10 ilde etkisini göstermiş ve diğer depremleri de tetiklemişti. Yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından aynı gün bu sefer Kahramanmaraş Elbistan'da 7.6 büyüklüğünde başka bir deprem meydana gelmişti. Yaşanan büyük felaketin ardından global deprem ve jeoloji araştırmacıları merak edilen sorulara yanıt verdi. Neden bu kadar çok deprem oluyor?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan'da peş peşe meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, yaşattığı yıkımlarla ve can kayıplarıyla akıllara kazındı.

Tüm Türkiye uzun bir süre depremin etkisi altından çıkamadı. Arama kurtarma çalışmaları tamamen durmuş ve enkaz kaldırma çalışmaları hız kazanmışken deprem bölgelerinde ardı arkası kesilmeyen büyük depremlerin sebebi merak edildi.

Yalnızca Kahramanmaraş ve aynı fay hattı üzerinde bulunan diğer illerde değil, Türkiye'nin pek çok bölgesinde peşi sıra depremlerin meydana gelmesi vatandaşları endişelendirmeye başladı.

Yerli profesörlerimiz konu özelinde açıklamalarını sürdürürken, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) "neden bu kadar çok deprem oluyor?" sorusuna yanıt verdi.

Yapılan bilimsel araştırmada, afet bölgesinde süren büyük depremlerin sebebinin artçılar olduğu ifade edilirken, bunun yanı sıra "doğal olarak meydana gelen deprem aktivitesi artıyor mu?" sorusu da cevap buldu.

USGS'nin yaptığı açıklamada, dünya genelinde yaşanan deprem dalgalanmalarında herhangi geçici bir artış ya da azalış olmadığının ve oranın gayet normal olduğunun bilgisi verildi.

Dünya genelinde üst üste yaşanan bu depremlerin herhangi büyük bir depreme işaret etmediği bildirildi.

Ulusal Deprem Bilgi Merkezi’nden yapılan açıklamada, dünya çapında her yıl yaklaşık 20 bin ya da günlük 55 kadar depremin meydana geldiği bildirildi.

Neden bu kadar deprem oluyor?

USGS tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:'1900’dan beri kaydedilen verilerde herhangi bir yılda yaklaşık 16 büyük deprem bekliyoruz. Buna büyüklüğü 7-7.9 aralığında 15 deprem ve büyüklüğü 8.0 veya daha büyük olan bir deprem dahildir.'

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Dünya Tarihinde Yaşanan Gelmiş Geçmiş En Büyük Depremler
Küçük Kıyamet Tsunami: Dünya Tarihinde Görülmüş En Büyük Tsunamiler

Popüler İçerikler

MasterChef'te Mide Bulandıran Olay: Yemeğin İçinde Kımıldayan Şey Kurt mu?
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti