ABD İlk Kapsamlı Kripto Kanun Tasarısı İçin Kolları Sıvadı: Haziran Ayında Geliyor!

Bir süredir kongreye kripto paralarla ilgili yasa sunması beklenen ABD'li senatörler Cynthia Lummis ile Kirsten Gillibrand, konuya dair beklenen açıklamayı sonunda yaptı. İkili katıldıkları bir konferansta, beklenen yasanın hazırlık sürecinde olduğunu ve Haziran ayında sunulacağını açıkladı.

İşte yasa tasarısıyla ilgili merak edilenler!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

Yasanın kongreye sunulan ilk ve en kapsamlı kripto kanun tasarısı olması bekleniyor.

2021 boğa sezonundan itibaren, stabil coinler de dahil olmak üzere bütün kripto para birimlerinin regüle edilme gerekliliğini defalarca vurgulayan ABD, çok kısa bir süre sonra ilk kapsamlı kripto kanununa sahip olacak gibi gözüküyor. Kripto paraya olan yakınlıklarıyla bilinen Cumhuriyetçi senatör Cynthia Lummis ve Demokrat senatör Kirsten Gillibrand, Haziran ayında kongreye kapsamlı ve yeterli bir yasa tasarısı sunmaya hazırlanıyor.

Kripto kanun yasa tasarısı mevcut problemleri çözmeye yönelik çalışacak.

Yaklaşık 1 yıldır yasa üzerinde çalışan ikili, konuya dair DC Blockchain Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre son derece detaylı bir hazırlık sürecine tabii tutulan yasanın, ABD Kongresi'ne şimdiye kadar sunulmuş en detaylı ve büyük kripto para tasarısı olacağı belirtildi. Bütün kripto para birimlerini kapsayan kanunun mevcut problemlerin çoğunu ele alacağı da vurgulandı.

Hazırlanan yasa tasarısı çok yoğun ve uzun bir araştırma sürecinden geçirilerek ortaya çıktı.

Konferansta söz alan Gillibrand, daha önce hazırlanan hiçbir kripto para yasasının bu kadar geniş olmadığını belirtti ve açıklamasına şu şekilde devam etti:

'Hazırladığımız yasa tasarısı, daha önce Senato'ya veya Temsilciler Meclisi'ne sunulan tasarılardan ufak parçalar barındırıyor fakat eski tasarıların hiçbirinde bizimki kadar, bütün kripto sektörüne karşılık gelen bir regülasyon yapısı yok. Diğer tasarılar çok daha sınırlı, küçük ve tek fikir üzerine odaklanmış durumda. Bu tasarı konusunda fazlasıyla iyimserim ve bunun nedeni yasanın öncesinde yoğun bir araştırma sürecinden geçmiş olması.'

Kripto para yasa tasarısı ile mevcuttaki madenci probleminin giderilmesi amaçlanıyor.

Hazırlanan kanun tasarısında madencilerin aracı olarak görülmeyeceği, aksine yasa tarafından korunacağı da belirtildi. Özellikle geçtiğimiz yıl fazlasıyla tartışılan konulardan olan kripto para madenciliği, ABD Altyapı Paketi'nde 'broker' yani 'aracı' olarak tanımlanmıştı. Bu nedenle kripto para sektöründen bu tanımlamaya karşı sert tepkiler gelmişti. Sunulacak tasarı ise bu sorunu madencileri koruyarak ortadan kaldırmayı planlıyor.

Yasada kripto paraların emtia olarak görülmesi gerektiğine dair bir madde de var.

Yasa tasarısındaki bir diğer dikkat çeken nokta da genel kontrolün ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu olan CTFC'ye verilecek olması. Yani; bu şekilde kripto paralar menkul kıymet olarak değil, emtia olarak görülecek. Bununla birlikte tasarıda kripto para birimlerinin hangi durumlarda menkul kıymet kapsamına gireceği de açıkça belirtilmiş durumda. Örneğin; kripto paralar bir şirket fonlamasında kullanılırsa menkul kıymet olarak değerlendirilecek, diğer türlü emtia olarak geçecek. Bu kapsamlı maddeler, kripto paralara dair var olan belirsiz tutumun giderilmesini sağlayacak ve SEC ile CTFC çekişmelerini azaltacak.

Lummis BTC ve ETH'nin hayatta kalacağını vurguladı.

Konferansta söz alan Cumhuriyetçi senatör Lummis, bu açıklamaların devamında lider iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum hakkında olumlu açıklamalarda bulundu. Açıklaması ise şu şekildeydi:

'BTC'nin bir emtia olduğu açıkça ortada. Bizim amacımız da BTC ve ETH'deki kontrolün CFTC'ye devredilmesi çünkü her iki kripto para bütün piyasanın yaklaşık %60'ına sahip. Bu nedenle bu ikisinin hayatta kalma olasılığı diğerlerine göre çok daha yüksek. Hazırlanan yasa tasarısı kripto para yatırımcıları ve endüstri liderleriyle uzun süren görüşmeler sonucu oluşturuldu. Bununla birlikte tasarıyı kabul ettirebilmek için çok ciddi bir savaş vermemiz gerektiğine şüphe yok.'

Tasarının kabul edilmesi için en az 4 komiteden onay alması gerekli.

Uzun süredir hazırlıkları devam eden ve birden fazla soruna değinen yasa tasarısının Haziran ayında kongreye sunulması bekleniyor ancak kongreye geliş aşamasının da biraz uzun olduğu vurgulanıyor. Konuyla ilgili yaptığı açıklama tasarının en az 4 komiteden geçmesi gerektiğini söyleyen Gillibrand, minimum 4 duruşma beklediğini ve kendi içinde bulunduğu Tarım Komitesinin bu konuyla yakından ilgilendiğini belirtti. Buna göre, yasanın kongreye geliş süresi ve kabul ettirilmesi beklenenden uzun olabilir.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı