ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, CIA'in işkence raporuna yönelik tepkileri yanıtladı, “Eğer diğer ülkeler de kendi istihbarat servislerinin bilgi toplama pratiklerine yönelik raporlar ortaya koyarlarsa bundan memnuniyet duyarız' dedi.
Psaki, günlük basın toplantısında, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı sorgulama teknikleriyle ilgili açıkladığı raporla ilgili soruları da yanıtladı.
Raporun açıklanması dolasıyla oluşabilecek tepkilere yönelik soru üzerine Psaki, ABD'nin yurt dışındaki büyükelçilik ve diğer birimlerinin bulundukları ülkelerin hükümetleriyle yakın çalışma halinde olduğunu, hiçbir birimin şu ana kadar Washington’dan veya ordudan ek kaynak talebinde bulunmadığını kaydetti. Psaki, rapor açıklanmadan önce dünya genelindeki ABD tesislerine bazı askeri desteklerde bulunduklarını da belirtti.
Raporun açıklanması sonrasında ABD’nin “ahlaki duruşunu biraz yitirdiğini hissedip hissetmediklerine” yönelik soru üzerine Psaki, böyle bir şey hissetmediklerini çünkü dünyaya, Amerikan değerleriyle uyuştuğuna inanmadıkları ve 5 yıl önce sonlandırdıkları bazı program ve teknikleri duyurduklarını kaydetti. Psaki “Eğer diğer ülkeler de kendi insan hakları uygulamaları veya istihbarat servislerinin bilgi toplama pratiklerine yönelik raporlar ortaya koyarlarsa tabii ki bundan memnuniyet duyacaklarını ama dünyada bunu yapan başka bir ülke görmediklerini” söyledi.
Bazı Avrupa ülkelerinden, olayın sorumlularının yargı önüne taşınmasına yönelik çağrıların geldiğinin hatırlatılması üzerine Psaki, “Genel anlamda konuşursak, kendi yasal sistemimizin bu konuları ele almada uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Psaki, bir gazetecinin “ABD adalet sisteminin sorumlu olduğunu söylüyorlar ve ABD adalet sistemi bu konuda bir şey yapmayacağını belirtiyor. Bu da büyük bir problem olarak görünüyor” yorumu üzerine, ABD adalet sisteminin bağımsız olduğunu ve kendi kararlarını verdiğini vurguladı.
'Ahlaki değerlerimize zarar verdiğinden hiç kullanılmamalıydı'
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da ABD'nin dünya genelindeki çıkarlarını geliştirmesi ve koruması için en etkili araçlardan birinin ülkenin ahlaki değerleri olduğunu belirtti; 'Başkomutan, bu raporda belirtilen tekniklerin kullanılmasının 'ABD’nin ahlaki değerlerinin ciddi anlamda altını kazıdığı' görüşünde ve bu nedenle Başkan, göreve gelmesinin ikinci gününde bu taktiklerin kullanılmasını yasakladı. Başkan’ın görüşü şu ki bu bilgiler önemli ulusal güvenlik bilgilerini açığa çıkarsa dahi, ahlaki değerlerimize verdiği zarar verdiğinden bunların en başından beri kullanılmaması gerektiğiydi' dedi.
Earnest, bu raporu yayınlamalarının ABD’nin kusurları hakkında dürüst olduğu anlamına geldiğini ve dünyada bu şekilde davranan başka ülke bulunmadığını belirterek, “Dünyaya hata yaptığımızı ve bunun bir daha tekrarlanmayacağını açıkça gösterebilmeliyiz” ifadesini kullandı.
Sorumlular hakkında dava açılması konusunda da Earnest, birkaç yıl önce Adalet Bakanlığından kıdemli federal bir savcının bu konuya baktığını ve herhangi bir kişiye dava açacak yeterli bir kanıt olmadığı sonucuna ulaştığını söyledi.
'Amerika'nın dünyadaki duruşuna zarar verdi'
ABD Başkanı Barack Obama da önceki gün, 'Bunlar, Amerika’nın dünyadaki duruşuna da ciddi zarar verdi. Bu nedenle bu yöntemlere bir daha asla başvurmamamız için Başkan olarak yetkilerimi kullanmaya devam edeceğim. Hiçbir ülke mükemmel değil. Ama Amerika’yı farklı kılan, geçmişimizle, kusurlarımızla yüzleşmeye ve bunları değiştirip daha iyisini yapmaya istekliliğimizdir' diye açıklama yapmıştı.
ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, önceki gün CIA'nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporu açıklamıştı.
ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sonra 'kara bölgeler' olarak adlandırılan merkezlerde terör şüphelilerine uygulanan sorgulama teknikleri hakkındaki 6 bin sayfalık raporun açıklanan 528 sayfalık özetinde, CIA’nın terör şüphelilerine karşı acımasız sorgulama teknikleri uyguladığı ortaya çıkmıştı.
Kaynak: AA