ABD'de Hâkim Karşısına Çıkan Reza Zarrab Suçlamaları Reddetti

ABD'de tutuklanan İran ve Türkiye vatandaşı Reza Zarrab bugün Türkiye saatiyle 17:00'de Manhattan'da hâkim karşısına çıktı. Zarrab'ın kendisine yöneltilen suçlamaları reddettiği belirtilirken duruşmanın 16 Haziran'a ertelendiği öğrenildi.

New York Savcısı Preet Bharara, Twitter hesabında dün paylaştığı mesajla Zarrab'ın bugün Türkiye saati ile 17:00'da hâkim karşısına çıkacağını duyurmuştu.

Bharara 'Davalı Reza Zerrab bugün sabah 10'da (New York saatiyle) Manhattan Federal Mahkemesi'nde yargıç Richard Berman'ın karşısına çıkacak' demişti.

Yaklaşık 15 dakika süren ilk duruşmada Reza Zarrab'ın kendisine yöneltilen suçlamaları reddettiği öğrenildi.

Bir sonraki duruşmanın ise 16 Haziran saat 11.00’da gerçekleştirileceği belirtildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kefaletle serbest kalma talebi yapma hakkı bulunan Zarrab'ın, avukatları aracılığıyla 10 gün içinde başvuru yapacağı belirtildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bharara da salondaydı

Mahkemede iddia makamını, New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara’nın yardımcılarından Sidhardha Kamaraju temsil etti. 

Savcı Preet Bharara, duruşma salonunun en arkasında sessizce duruşmayı izlemeyi tercih etti. 

Mahkeme kuralları gereği, duruşma salonuna fotoğraf makinesi veya telefon da dahil olmak üzere hiçbir elektronik alet alınmadığı için Zarrab’ın fotoğrafını çekmek de mümkün olmadı.

Gazeteci Önder Deligöz, Zarrab'ın duruşmasını anlattı: Ayağında prangalarla geldi

Periscope

Zarrab'ı Tutuklatan Savcı Bharara, İddianamesine Türkiye'yi de Ekledi

İran'a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Zarrab aleyhindeki iddianameyi hazırlayan Bharara, ABD'de adını diplomatları, siyasileri ve 2008 küresel krizinin ardından 100'e yakın bankacıyı soruşturarak duyurmuş bir isim.

Ortaokul Mezunu Reza Zarrab Nasıl Milyarlarca Dolarlık Para Trafiğinden Sorumlu Oldu?

17 Aralık'ın önemli isimlerinden Reza Zarrab 19 Mart'ta gittiği Miami'de gözaltına alınmış ardından da tutuklanmıştı.

Zarrab, ABD’nin güneyindeki Miami Federal Cezaevi’nde geçirdiği birkaç günün ardından, Florida’da Tallahassee Federal Cezaevi’ne, oradan da Georgia eyaletinde Atlanta Federal Cezaevi’ne nakledilmiş, burada geçirdiği 6 geceden sonra Oklahoma City Federal Cezaevi ve Transfer Merkezi’ne götürülmüştü.

İddianamede yer alan 3 kişiye 4 ayrı suçlama

Savcı Bharara tarafından hazırlanan iddianame üç kişiyi kapsıyor: 33 yaşındaki Reza Zerrab, onun çalışanlarından 29 yaşındaki İran vatandaşı Camelia Jamshidy (Kamelya Camşidi) ve Mellat Exchange'in üst düzey yöneticisi 65 yaşındaki İran vatandaşı Hossein Najafzadeh (Hüseyin Necefzade).

Sanıklara yöneltilen suçlamalar 2010 yılından 2015 yılına kadar olan dönemi kapsıyor.

Sanıklar 2008'de başlayan ancak 2011 yılından, 2016 yılında kaldırılana kadar gittikçe sertleşen İran'a yönelik uluslararası yaptırımları etkisiz hale getirmeye çalışmak ve ABD bankalarına yönelik dolandırıcılıkla suçlanıyorlar.

Yapılan açıklamaya göre yöneltilen suçlamaların toplam cezası, en üst sınırdan verilirse 60 yılı buluyor.

Dört suçlama

İddianameye göre sanıklar, Türkiye ve Suudi Arabistan'daki şirketleri aracılığıyla ABD yaptırımlarına takılmadan işlem yapmak için İranlı bireylere ve aralarında Türkiye'de de şubesi bulunan İranlı Bank Mellat, Mellat Exchange gibi şirketlerin bulunduğu bazı şirketlere destek oldu.

İddianamedeki dört suçlama şöyle:

  • ABD'ye karşı dolandırıcılık,

  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) ihlal etmek,

  • Bankacılık sistemine karşı dolandırıcılık,

  • Para aklama

"Ülkemizi ilgilendirmez"

Savcı Bharara, 15 Aralık’ta mahkemeye sunduğu 21 sayfalık iddianamede bazı değişikliklere giderek yine 21 sayfadan oluşan yeni iddianameyi 30 Mart’ta ABD Federal Adalet Sistemi resmi kayıtlarına sunmuştu.

Bharara, yeni iddianamesine 'New York ile birlikte, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve her nerede bu suçlar işlendiyse' ifadesini eklemişti.

'Türkiye'den bilgi ya da belge talebi olabilir'

Bu değişikliği değerlendiren New York Güney Bölgesi Mahkemesi'ne kayıtlı avukat Cahit Akbulut, dava sürecinde Adalet Bakanlığı'ndan bilgi ve belge talep edilebileceğini gösterdiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz ay sonunda ABD'ye yaptığı ziyaret öncesinde havalimanında soruları yanıtlamış, 'Bu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu değil' demişti.

Twitter ve BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
27.04.2016

y... yedi gönlümün efendisiii :D :D

27.04.2016

Yok mu koskoca ABD`de "Reza senin önüne yatarım" diyebilecek bir bakan, bir senatör. Yazıklar olsun bu ayıp ABD`ye yeter.

Reddedecek tabi. Cunku orospu cocugu olmak bunu gerektirir.

TÜM YORUMLARI OKU (14)