ABD'de Bilim İnsanları Ispanak Yaprağından Çalışan Kalp Dokusu Elde Etmeyi Başardı!

ABD'nin Massachusetts eyaletinde bulunan Worcester Politeknik Enstitüsü'ndeki bilim insanları bir ıspanak yaprağını çalışan bir insan kalp dokusuna dönüştürmeyi başardı. Bu da tıp dünyası için zarar görmüş organları tedavi etme yolunda inanılmaz devrimler demek olabilir. Boredpanda'dan derlediğimiz bu haber oldukça heyecan verici.

Konu üzerinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları ıspanaktan işlevsel bir insan dokusu yaptıklarını açıkladı.

Doku mühendisliği (bir başka adıyla rejeneratif tıp) laboratuvar ortamında çalışan insan dokusu hücreleri yapmayı hedefleyen bir bilim dalıdır. Amacı; hastalık, genetik bozukluk ya da başka durumlar yüzünden zarar görmüş dokuları ve organları yenisiyle yer değiştirebilmektir.

Bilim insanları laboratuvar ortamında büyük ölçekte insan dokuları yapmayı başardı fakat bunların içinde henüz kan dolaşımını sağlayan bir vasküler ağ bulunmuyordu. Bu sebeple de doku yaşamaya devam edemiyordu.

Bununla mücadele etmek için, araştırmacılar bir ıspanak yaprağının, bitki hücrelerini çıkartıp geriye sadece slülozden kalan bir çerçeve bıraktılar.

Ispanak yaprağından geri kalan selüloz iskeleti yaşayan insan hücrelerine batıran bilim insanları bu hücrelerin yaprağın küçük damarları üzerinde büyüdüğünü gözlemledi.

Ekip daha sonra bu küçük kalbe benzeyen şeyin içine sıvı ve mikro taneler gönderdi. Akım sağlanıyordu yani doku işlevseldi.

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları yazdıkları makalede şöyle anlatıyor;

'Slüloz biyouyumlu bir maddedir ve birçok rejeneratif tıp uygulamasında kullanılmaktadır, örneğin kıkırdak dokusu, kemik dokusu mühendisliğinde ya da yaraların iyileştirilmesinde.'

Sonuç olarak, aynı teknik, sağlıklı kalp kası dokuları oluşumu için kullanılabilir ve kalp krizi hastalarının tedavisinde kullanılabilir.

Makalenin eş yazarlarından biri olan Glenn Gaudette, yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti,

'Yapacak daha çok işimiz var ama şimdiye kadar olan her şey gelecek vaat ediyor. Çiftçilerin binlerce yıldır yetiştirdiği verimli bitkileri, doku mühendisliğine adapte etmek bu alanı sınırlandıran birtakım sorunu çözebilir.'

Bilim insanlarının kaydettiği bu gelişme tıp dünyasını heyecanlandıracak cinsten!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Final Four’a Doğru: Salonda Büyük Şov
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR

bizimkilerse hala .te şemsiye girince oruç bozuluyormuyu tartışsınlar pehhh

28.03.2017

Açılmaz da o şemsiye.

28.03.2017

biz de ıspanakla 34 farklı çeşit yemek yapabiliyoruz

28.03.2017

taa 1900'lerde zaten organ diriltme deneyleriyle organlar vücuttan ayrı yaşatılabildi, ayrıca sadece kafadan ibaret canlı bile yaşatılabildi, hatta ve hatta kanı tamamen boşaltılıp öldürülen köpek 15 dakika sonra hayata geri dönderilebildi (daha fazlası, hücreler zarar gördüğü için zorlaşıyor) çok övdüğünüz sözde kusursuz insan vücudunuz günün birinde tamamen yeniden yaratılabilir olacak

28.03.2017

Sana sadece gülüyorum, senin gibi yarım akıllılar bir şeyi yoktan var etmenin anlamını bilmiyor. İnsan vücudu kusursuzdur onu kusurlu hale getiren insanlardır. Yaratmak allaha mahsustur dilediği gibi yaratır. İstediğini bedensel engelli kimini de senin gibi zihinsel engelli yaratıyor.

TÜM YORUMLARI OKU (28)