ABD'de 12'nci Günü Geride Bırakan 'George Floyd' Protestoları Dünya Geneline Yayıldı 📷

ABD'de polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar 12'nci günde de devam etti. Cumartesi günü dünyanın farklı ülkelerinde de ırkçılık karşıtı gösteriler düzenlendi.

Washington'da şu ana kadarki gösterilerinin en büyüğü düzenlendi 👇

George Floyd, 25 Mayıs günü silahsız olduğu halde polis tarafından kelepçelenerek gözaltına alınırken yere yatırılmış ve polisin 8 dakikadan uzun süre dizini boynuna dayaması sonucu hayatını kaybetmişti.

Tüm Dünyanın Tepki Gösterdiği George Floyd Cinayetinde Yaşanan Olayın Nasıl Gerçekleştiğini Anlatıyoruz

İngiltere

İngiltere'de protestocular Londra'da, Parlamento Meydanı'nda toplanarak "Siyahların hayatı önemlidir" anlamına gelen "Black lives matter" sloganını attı, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı tepkilerini dile getirdi.

İngiliz yetkililerin, bu tür toplu gösterilerin süregelen koronavirüs salgını açısından büyük risk yarattığı yönündeki uyarılarına rağmen Londra'daki gösterilere katılım yüksek oldu.

Londra’daki gösteriler, Başbakan Boris Johnson’ın konutunun önünde küçük bir grup protestocunun polisle çatışması haricinde büyük oranda barışçı bir şekilde seyretti.

Londra'daki göstericiler arasında dizinden sakatlandığı için koltuk değneğ kullanan Madonna da vardı.

Almanya

Hamburg’da bir grup göstericiyle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı, güvenlik güçleri kalabalığa biber gazıyla müdahale etti.

Almanya’da da başta başkent Berlin olmak üzere Hamburg ve Münih de dahil birçok kentte binlerce kişi ırkçılık karşıtı mesajlarını protesto eylemlerinde aktardı. Özellikle Berlin’deki göstericilerin çoğunluğunun siyah renkte giysi giyindiği dikkat çekti.

Fransa

Fransa’da başkent Paris başta olmak üzere, Marsilya, Lyon, Nantes ve Lille gibi birçok büyük şehirde binlerce Fransız’ın katılımıyla, ırkçılığın protesto edildiği gösteriler düzenlendi.

Başkent Paris’te göstericiler belirli noktalarda polis bariyeriyle karşılaştı.

Avustralya

Avustralya’da da Sydney ve Brisbane başta olmak üzere birçok kentte meydanlarda ırkçılık karşıtı protestolar düzenlendi.

Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı tahmin edilen gösterilerde halk, Amerika’daki ırkçılık karşıtı çağrılara destek vermekle birlikte, Avustralya’daki yerli halka ve azınlıklara yönelik ırkçılığı ve ayrımcılığı da protesto etti.

Birçok Avustralyalı’nın gösterilere yerli kabilelerin bayraklarıyla geldiği gözlemlendi.

Japonya

Japonya’nın başkenti Tokyo da, kentte sık rastlanmayan bir şekilde geniş kitlelerin katıldığı gösterilere sahne oldu.

Tokyo’daki göstericiler, ABD’deki ‘Siyahların hayatları önemlidir’ hareketine ve süregelen protestolara destek vermenin yanı sıra, Japonya’da bir polisin Kürt kökenli bir Türk vatandaşı sürücüye şiddet uyguladığı olayı da protesto etti.

Güney Kore ve Tayland

Güney Kore’nin başkenti Seul ve Tayland'ın başkent Bangkok da Cumartesi günü geniş çaplı protestoların düzenlendiği kentlerden oldu.

Haber: VOA, Fotoğraflar: AA ve Reuters

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
07.06.2020

Hükümeti kuran politikacılara 'kul' olmayan milletler ile 'kul' ve 'g.t kılı' olmaktan onur duyan milletler arasındaki farkı rahatlıkla görebiliyoruz.

07.06.2020

ülkene haksızlık etme. burda bir agaç yüzünden yukardakılerın alası yaşandı. gezi'yı unutma !!!

07.06.2020

Eylemlere sonuna kadar katılıyorum ve destekliyorum fakat bir yandan da korona nasıl gidicek herkes böyle sokakta mesafesiz, maskesiz dururken diye dusunmekten kendimi alıkoyamıyorum

07.06.2020

Farkındamısınız, bu protestolar genel anlamda siyahiler hakkında, yani asıl ırkçılığı farkında olmadan kendileri yapıyorlar. Yani siyahların hayatları önemlidir, ama mesela kızılderililerin, sarı benizlilerin (uzakdoğulular) veya müslümanın, hindunun önemli değildir öyle mi? dünya çapındaki protestolara bakın hemen hepsinde siyahiler hakkında pankartlar, asıl ırkçılık hakkında değil. sadece siyahilerin hakkını savunmak da ırkçılık değilmidir peki? Yoksa tek ben mi böyle düşünüyorum?

07.06.2020

George Floyd anısına, siyahlar üzerinden ırkçılığın kendisini protesto ediyorlar. Irkçılık nerede?

TÜM YORUMLARI OKU (11)