'ABD Başkan Adaylığı Yarışı Ön Seçimlerinde Neler Oluyor' Diyenler İçin 25 Doyurucu Bilgi

Dünyanın en büyük ön seçim kampanyası olan ABD başkan adaylığı önseçim kampanyası, 1 Şubat günü Iowa eyaletinde yapılan ön seçimle başladı. Geri kalan 49 eyalet ve birkaç idari bölgede yapılacak önseçimlerle önümüzdeki birkaç ay boyunca devam edecek adaylık mücadelesi, Temmuz ayında her iki büyük partinin başkan adaylarını resmen ilan edecekleri başkanlık kurultayları ile noktalanacak. Ardından her iki partinin başkan adayları arasında, 8 Kasım 2016 günü yapılacak başkanlık seçimi için mücadele başlayacak.

Aşağıdaki içerik Cemal Tunçdemir'in (www.amerikabulteni.com) sitesindeki yazısından faydalanılarak hazırlanmıştır.

1. ABD başkan adaylığı ön seçim kampanyası, 1 Şubat günü Iowa eyaletinde başladı.

2. Iowa ve New Hampshire eyaletleri, partilerin ABD başkan adaylarının belirlenmesinde, önemli bir etkiye sahipler.

3. Çünkü yarışa kimlerin devam edip etmeyeceği, bir bakıma bu iki eyalette belirleniyor.

4. Örneğin, Başkan Harry Truman 1952’de New Hampshire önseçimini kaybedince yarıştan çekilmiş ve yeniden aday olmaktan istifa etmişti.

5. Aynı şekilde Başkan Lyndon Johnson da, 1968’de New Hampshire’de istediği oya ulaşamayınca adaylıktan çekilmişti.

6. Cumhuriyetçi Partide 2008’de John McCain, Iowa’da dördüncü olmasına rağmen New Hampshire’da farklı kazanınca adaylık yolu kendisine açılmıştı.

7. Obama'nın adaylığı da, 2008 yılında Iowa’yı kazanınca ciddiyete alındı ve Hillary’e karşı kazanabileceği fikri tabana yayıldı.

8. Iowa ön seçimlerinde, Demokrat Parti adayları arasında ipi göğüsleyen burun farkıyla Hillary Clinton oldu. Fakat sonuca berabere demek de mümkün.

  • Hillary Clinton — 49.8%

  • Bernie Sanders — 49.6%

  • Martin O’Malley — 0.5%

9. Öyle ki, eyaletteki bazı seçim bölgelerinde (presinct) oylar eşit çıkınca sonuç yazı-tura ile belirlendi. Ve yazı tura ile sonucun belirlendiği 7 seçim bölgesinden 6’sında yazı-turayı Hillary Clinton kazandı.

10. Bu arada, bundan 7 ay öncesine kadar Hillary Clinton'ın, Iowa anketlerinde senatör Bernie Sanders'a yüzde 50 puan fark attığı bilgisini de verelim.

11. Yani Sanders, 7 aylık kampanyası ile Iowa'dan kimsenin ummadığı bir sonuçla çıkmayı bildi.

12. Sanders ayrıca, Iowa’dan neredeyse Hillary’nin kazandığı kadar kurultay delegesi (23’e 21) kazanmayı başardı ve anketlerde önde olduğu ve sonraki seçimin yapılacağı New Hampshire’a geçti.

13. Iowa'da Cumhuriyetçi Parti adına, Iowa ön seçiminin galibi Ted Cruz oldu.

  • Ted Cruz — 27.6%

  • Donald Trump — 24.3%

  • Marco Rubio — 23.1%

  • Ben Carson — 9.3%

  • Rand Paul — 4.5%

  • Jeb Bush — 2.8%

  • Carly Fiorina — 1.9%

  • John Kasich — 1.9%

  • Mike Huckabee — 1.8%

  • Chris Christie — 1.8%

  • Rick Santorum — 1.0%

  • Other — 0.1%

  • Jim Gilmore — 0.0%

14. Cruz'un aylardır bütün anketlerde birinci sırada olan Donald Trump’ı geçmesi büyük sükse yarattı. İvme yakaladı.

15. Ancak, Cumhuriyetçi tabanın Evanjelik beyazlardan oluştuğu Iowa, Cruz’ın en iddialı olduğu eyaletti zaten. Yani kampanyasının zirvesini gördü ve o zirvenin rakiplerini diğer eyaletlerde zorlayacak yükseklikte olmadığı da ortaya çıktı.

16. Yine de, 1976 yılında Jimmy Carter'ın Iowa'nın Evanjelik beyaz seçmenlerinden aldığı rüzgarla başkanlığa gittiğini de unutmayalım.

17. Fakat, tarihte Iowa ön seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi adayların hiçbiri, Beyaz Saray’a gidemedi. İşin bu kısmı da başka bir muamma...

18. Iowa, Trump için en zor eyaletti. Seçimi kazanamasa da, çok da ezilmeden arkasında bıraktı ve anketlerde en yakın rakibine 20 puan fark attığı New Hampshire’a gitti.

19. Iowa'nın Trump açısından en kötü yanı yenilebileceğinin herkes tarafından görülmesi oldu. Hatta seçim sonrası, Trump balonunun hangi eyalette patlayacağı konusunda bahisler bile açıldı.

20. Florida'nın Küba kökenli senatörü Marco Rubio, şayet Iowa’da ikinci olsaydı, birçokları tarafından asıl kazanan olarak ilan edilecekti.

21. Ne var ki, üçüncülüğe karşın Rubio, önemli oranda ana akım seçmene, maratonu ‘kazanabilir’ bir aday olduğunu ispatlamış oldu.

22. Seçim sonuçlarına bakıldığında, Trump'ın önümüzdeki süreçte, Ted Cruz yerine Marco Rubio'ya daha fazla yükleneceği ise artık bir sır değil.

23. Zira Trump’ın, Rubio’nun ‘Hispanik’ kökenli olmasını, ‘kaçak göçmenlere af’çı olmasını gündeme getirerek, bu konularda oldukça hassas ‘beyaz’ Cumhuriyetçileri korkutma kampanyası başlatacağını görmek için kahin olmak gerekmiyor.

24. Iowa'nın ardından gözler New Hampshire’daki ön seçimlere kilitlendi.

25. Bakalım, New Hampshire Valisi John Sununu’nun tarihe geçen, “Iowa mısır, New Hampshire başkan seçer” sözü bu seferde tutacak mı...

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
05.02.2016

Trump kazanırsa ülke ekonomisi batar. Tamamıyla ABD'ye bağlıyız.

05.02.2016

normalde Trump çok rahat kazanır yani siyasette paran varsa kesin bir başkanlığın olur fakat bu adam çok gerizekalı olduğu için rezil oluyor. Bencede böyle devam etsin yoksa bu adamın eline kalırsak zıçtık

05.02.2016

banane lan

05.02.2016

"The Ides of March( Zirveye Giden Yol)" filminde buna bnzer seçimle ilgili güzel bi konu işleniyo. tavsiye ederim..

TÜM YORUMLARI OKU (8)