Abaküsten Mikroişlemcilere Uzanan Bilgisayarın Gelişimsel Tarihi

Günümüzde birçok insanın elinin altında bulunan ve neredeyse bir uzvumuz hale gelen bu bilgisayarlar ne zaman ortaya çıkmıştı, neler için kullanılmıştı? İyi okumalar!

İlk bilgisayar örnekleri

Bilgisayar kelimesi eski zamanlarda hesaplamayı kolaylaştıran aletlere verilen bir isimdi. Bundan dolayı da eski dönemin bilgisayarına örnek verilirken abaküs, Antikitera Düzeneği veya hesap makinesi kullanılmaktadır.

Ancak günümüzdeki bilgisayarlar bu tanımın çok daha ötesinde bir işleve sahip olduğu için bilgisayarı icat eden ilk kişi günümüzde Charles Babbage olarak kabul edilir.

Charles Babbage ve Fark makinesi

Charles Babbage icat ettiği fark makinesi ile birlikte günümüz bilgisayarların ilk temelini atmıştır. 

1832'de ilk çalışan versiyonu tamamlanan Fark makinesi, toplama çıkarma işlemlerinin yanı sıra polinom fonksiyonlarının hesaplanması için tasarlanan mekanik bir hesap makinesine verilen isimdir.

İlk mekanik bilgisayar tasarımı "Analitik Makine"

Günümüzde logaritma ve trigonometri hesabı yapacak, delikli kart kullanılarak programlanabilir olması nedeniyle ilk mekanik bilgisayar sayılabilecek olan 'Analitik Makine'nin 1837'de yapımına başlanmış ancak çeşitli sebeplerden dolayı bitirilemeyerek tasarım aşamasında kalmıştır.

Bilgisayarlarda yeni bir kapı açan Boole Cebiri

1854 yılında George Boole kendi soyadını verdiği 'Boole Cebiri' sistemini yayımlamıştır. Genellikle sırasıyla 1 (on) ve 0 (of) olarak gösterilen bu cebir sistemi bilgisayarların geliştirilmesi ve daha kapsamlı ve karmaşık işlemlerin yapılması üzerinde önemli rol üstlenmiştir.

Analog bilgisayarların icadı

1872'lere geldiğimizde ise çözümü yapılan sorunu modellemek üzere fiziksel olayların değişkenliğini (elektrik, mekanik) kullanan analog bilgisayarların icadı gerçekleşmişti.

Günümüzde ilk modern analog bilgisayar ise, 1872 yılında Sir William Thomson'un icat ettiği bir gelgit tahmin makinesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Alan Turing ve çığır açan Turing makinesi

1936 yılına gelindiğinde Alan Turing 'On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem' ('Saptama Problemi Hakkında Bir Uygulamayla Birlikte Hesaplanabilir Sayılar') adlı bir makale yayınlamıştı. 

Bu makalesi bilgisayar bilimlerinde yeni bir devrim açacak ve her türlü matematiksel hesaplamaları yapabilecek bir makineden bahseder. Bu sanal makine günümüzde Turing makinesi olarak bilinen ve temeli, bilgiyi işlemesi için tüm talimatların bellekte depolanmış olan bir program olmasıdır.

İlk elektronik bilgisayar: ENIAC

Açılımı 'Elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı' olan ENIAC, elektrikle çalışan ilk elektronik veri işleyebilen ve programlanabilir bilgisayardı. 1941'de İkinci Dünya Savaşı için yapılacak, amacı füzelerin daha isabetli atılımı sağlamak olacaktı. Ağırlığı ise otuz ton olan ENIAC, yaklaşık 167 m² bir alan kaplamaktaydı.

Yapımı 1945'te bittiği için savaş sırasında kullanılmamıştır. Ancak ilerleyen dönemlerde hava tahmini, atom enerjisi hesaplamaları için kullanılmaya başlanmıştır.

Transistörler ve entegre devrelerin ortaya çıkışı

1960'lı yıllardan sonra vakum tüpleri ve elektron tüplerinin yerini artık yarı iletken bir elektronik devre elemanı olan transistörler almıştı. Ancak makinelerde kullanılan transistörlerin tek tek bağlanması gerekiyordu ve bu işlem uzun sürmekteydi. 

Bu soruna çözüm olarak ise yüzlerce, milyonlarca transistörün içinde barındırabilen entegre devrelerle birlikte bu tek tek bağlama işi ortadan kalkmıştı.

Mikroişlemcilerin icadı

Hep daha iyisine ulaşılmaya çalışılan bilgisayar sektöründe 1970'lerdeki entegre devrelerin de ilerisine giden ve daha az maliyet sağlayan bir icat daha gerçekleştirilmişti. Bu icat ise tümleşik bir devre elemanı olan mikroişlemcilerdi. 

Mikro işlemcilerin ortaya çıkmasıyla çoğu insan bu mikroişlemciyi  kullanarak evinde bilgisayar yapabilirdi. Apple da böyle bir yerden ortaya çıkmıştı.

Mikrobilgisayarların popülerleşmesi

Yıllar geçtikçe bilgisayarlar birçok başkalaşım geçirmiş ve 1970'lerin sonunda bireysel bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahip kişisel bilgisayarlar üretilerek insanların evde, okulda ve iş yerlerinde kullanabilecekleri bir ortam yaratılmıştı.

1980'lerden günümüze bilgisayarlar

1980'lerden sonra 'Osborne 1' gibi taşınabilir bilgisayarlar ortaya çıkmış, bunun yanında her duruma uygun bilgisayarlar üretilmeye başlanmıştı. Her yönden daha hafif, daha hızlı, daha rahat kullanım için çabalanmış ve günümüzde de hala bu gibi özellikler dikkate alınarak piyasaya birçok türden bilgisayar sürülmeye devam etmektedir.

Tercih Ettiğin Bilgisayar Oyunlarına Göre Seni Sana Anlatıyoruz!
Hayatımızın Vazgeçilmez Cihazlarının Başında Gelen Bilgisayarlar Hakkında 14 İlginç Bilgi
Bilgisayarın Olmadan Ne Kadar Yaşayabilirsin?

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
YORUMLAR
21.08.2021

dünyada teknoloji devriminin atlama noktası transistörün icadıdır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ