AB'yi Afgan Korkusu Sardı: Türkiye Sınırına Yeni Takip ve Gözetleme Sistemi

Frontex, Yunanistan’ın Türkiye ile sınır bölgesine gelişmiş gözetleme sistemleri konuşlandırdı. Afganistan kaynaklı sığınmacı akınından korkan AB, bu yolla sınır denetimlerini güçlendirmeye çalışıyor.

DW Türkçe'nin aktardığına göre Afganistan kaynaklı yeni bir sığınmacı krizinden korkan Avrupa Birliği (AB), Yunanistan’ın Türkiye ile sınır bölgesinde, yüksek teknoloji ile geliştirilen, yeni bir takip ve gözetleme sistemi konuşlandırdı.

AB’nin sınır koruma ajansı Frontex tarafından Dedeağaç’taki Alexandropoli Havalimanı’nda ve ayrıca Limni adasında konuşlandırılan bu sistem ilk kez deneniyor.

Sınır denetimlerinin güçlendirilmesi hedefiyle özel kameralarla donatılmış bir balon aracılığıyla sınır muhafızlarının bölgede kaçak göçmenleri taşıyan botları daha erkenden tespit etmeleri amaçlanıyor.

AB gelişmiş teknoloji ile gözetleyecek

Termal kameralar, özel sensörler ve vericilerin bulunduğu sistem, uyduların da yardımıyla, 60 kilometre çapındaki geniş bir alanda, gerçek zamanlı gözetleme ve takip yapma imkanı sağlıyor.

Bu sistemi konuşlandırma planının, yeni bir sığınmacı krizi endişesini artıran Afganistan’daki gelişmelerden önce yapıldığı belirtiliyor.

Afganistan ve Tunus endişesi

Bununla birlikte Frontex sözcüsü Piort Switalski, “Gayet tabii ki özellikle Afganistan ve Tunus’ta, AB’ye göç akınını etkileyebilecek gelişmeleri yakından gözlemliyor ve takip ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Switalski ayrıca konuşlandırılan inovatif nitelikteki yeni sistemlerin, denizdeki sınır denetimlerini büyük ölçüde güçlendireceğini kaydetti.

Frontex AB'yi 400 çalışanla koruyor

Yunanistan’da, kaçak göç ile mücadele amacıyla 400 Frontex çalışanı görev yapıyor. Son yıllarda hem Frontex hem Yunanistan sınır muhafızları, sığınmacıları yasadışı bir biçimde geri itme suçlamasıyla karşı karşıya. Gerek Yunanistan gerekse Frontex suçlamaları reddediyor.

Koronavirüs salgını, düzensiz göçmen sayılarının azalmasına yol açmıştı. Ancak Frontex sözcüsü Switalski, AB’ye Batı Balkanlar üzerinden geçişlerin bu sene ikiye katlandığını söyledi. 

Ancak bu rakamlar, Avrupa’ya 1 milyonu aşkın kişinin geldiği 2015 yılındaki rakamların çok gerisinde. Bu yılın başından Temmuz ayına kadar, Batı Balkanlardan, yasadışı yollardan AB’ye giriş yapanların sayısı 22 bin 600.

Bununla birlikte sözcü Switalski, AB’yi çevreleyen bölgede yaşanan gelişmelerin AB’deki yeni bir sığınmacı krizi korkusunu arttırdığını vurguladı.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
14.08.2021

Ya şunu bizim doğu sınırına kursalar ne olurdu sanki ya

14.08.2021

Bizi depo olarak görüyorlar işte. Son sınır olmaya layık değiliz gözlerinde. Ha böyle düşündükleri için de suçlayamıyorum çünkü yirmi yıldır yarattığımız izlenimin ve acizliğin yarattığı izlenimden kaynaklı

14.08.2021

Üzerlerine ateş açacak cesaretiniz yoksa gözetleseniz ne olur? Merak etmeyin elbet bu ülkenin bir kırılma noktası olacak, sonrasında Çin seddini inşa etseniz durduramayacksınız mülteci akınını. Göreceğiz o zaman ne kadar hümanist olduğunuzu.

14.08.2021

Ya AB salak mısın sen! Bu teknolojiye harcayağın parayı ver Türkiyeye en az 2 yıl bak bakalım o tarafa kimseyi gönderiyolar mı!

14.08.2021

Var ki yapıyorlar neden Türkiye ye para göndersinler bunun için ki biraz araştırırsan mülteciler için Türkiye zaten AB den para alıyor. Millet sınırını böyle koruyor işte bunu gösteriyorlar çok da iyi yapıyorlar

TÜM YORUMLARI OKU (12)