AB Türkiye Delegasyonu 'Dokunulmazım' Diyerek İşçilere Ait 5 Milyon Euro'yu Ödemedi

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu'nun 'yargı bağışıklığı'nı gerekçe göstererek Türk mahkemelerinin kararını uygulamaması 78 işçinin mağduriyetine sebep oldu.

AB'nin Türkiye Delegasyonu çalışanlarının Euro olarak aldıkları ücretler, 2014 yılında Türk Lirası’na çevrildi. 

Delegasyonda çalışan 78 işçi, aldıkları ücretin düşürüldüğü ve iş yerinde yürürlükte bulunan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinin uygulanmaması iddiasıyla işveren hakkında farklı mahkemelerde dava açtı.

Konuyla ilgili Milliyet'in ulaştığı davacı çalışanların avukatı Ulaş Değirmenci, 'Mahkemeler, AB Delegasyonu’nun çalışanların itirazına rağmen tek taraflı olarak yaptığı ücret değişikliğinin Türk İş Kanunu'na aykırı olduğuna ve bilirkişi raporları doğrultusunda da her bir işçi için ücret alacağı ödenmesine hükmetti. Karar, Yargıtay tarafından 29 Haziran 2021'de onandı. 

AB Türkiye Delegasyonu’nun davacı çalışanlarına yaklaşık 5 milyon Euro tutarında ücret alacağı ödemesi hükme bağlandı. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne 2 milyon 800 bin Euro yargılama gideri ödemesine karar verildi' bilgisini verdi.

'AİHM kararına aykırı bir tutum'

Karara karşın AB Delegasyonu'nun 'diplomatik dokunulmazlığı' gerekçe göstererek, yargı kararlarını uygulamadığını belirten Değirmenci, şunları kaydetti:

'Gerek Bölge Adliye Mahkemeleri ve gerek Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, AB Delegasyonu’nun yargı bağışıklığının bulunmadığına karar vermiştir. Daha da önemlisi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cudak ve Sabah El Leil kararlarında yabancı devletlerin özel hukuk ilişkilerinde yargı bağışıklığından faydalanamayacaklarını açıkça ortaya koymuştur.

AB, hem Yargıtay hem de AİHM kararlarına aykırı bir tutum sürdürmektedir.' Değirmenci, mahkeme kararının uygulanmaması üzerine işçilerin icra yoluna başvurduğunu, bunun üzerine AB Delegasyonu'nun, Dışişleri Bakanlığı'na nota ile başvuruda bulunarak yargı bağışıklığını gündeme getirdiğini aktardı.

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
YORUMLAR
19.03.2022

Doğru karar ağlamaya gerek yok

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ