AB Raporundan Dikkat Çekici Veriler: Türkiye'de Uyuşturucudan Kaynaklanan Ölümler Giderek Artıyor

AB Uyuşturucu Ajansı 2019 yılı raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'de uyuşturucu kaynaklı ölümlerde dikkat çekici artış yaşandığı kaydedildi. 

Deutsche Welle Türkçe'nn aktardığına göre, 2019 Avrupa Uyuşturucu Raporu bugün Brüksel’de açıklandı.  Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından (EMCDDA) hazırlanan raporda, Türkiye’ye ilişkin kapsamlı analizler ve çarpıcı veriler yer aldı.

Merkezin raporunda, uyuşturucu ile mücadele alanında çok sert yasalara sahip olmasına karşın Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçıları tarafından kullanılan önemli bir transit ülke konumunda olduğuna işaret edildi.

Bir yılda ele geçirilen uyuşturucu miktarı tonlarla ifade ediliyor

Raporda yer verilen istatistiklere göre Türkiye’de bir yıl içerisinde ele geçirilen eroin miktarı tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ele geçirilen miktarın çok üzerinde bulunuyor. Türkiye yürüttüğü operasyonlarda 2017 yılında 8 milyon 600 bin adet MDMA gibi sentetik uyarıcı ve 6,6 ton amfetamin ele geçirdi. AB raporuna göre, bu miktarlar tüm AB ülkelerinde düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen toplam miktarın çok üzerinde bulunuyor.

Türkiye'de en çok esrar kullanılıyor

AB uyuşturucu raporunda Türkiye’de 15-64 arası yaş grubunda en çok esrar kullanıldığı, bunu MDMA gibi sentetik uyarıcılar ile kokainin izlediği belirtildi. Raporda paylaşılan verilere göre yaşadışı uyuşturucu madde kullanımı erkekler arasında daha yüksek ve Türkiye’de en çok 15-34 yaş arası erkekler uyuşturucu kullanıyor.

Türkiye’de, uyuşturucu tedavisi görenlerin çoğunluğunu yine erkeklerin oluşturduğu, kullanılan yüksek riskli uyuşturucunun da vücutta morfin gibi etki gösteren opioid olduğu belirtiliyor. 

AB raporunda, yataklı tedavi oranlarının son beş yılda arttığı, tedavi olan kişilerin 5’te birinin uyuşturucuyu şırınga ile enjekte edilen şekliyle kullandığı, eroinin şırınga yoluyla kullanımının ise son yıllarda gerilediği aktarılıyor.

Uyuşturucudan bir yılda 941 kişi hayatını kaybetti

Raporda Türkiye’deki aşırı doz ölüm oranlarının son on yılda ciddi arttığına dikkat çekildi. Adalet Bakanlığı verilerine göre 2011 yılında 105 kişi uyuşturucudan hayatını kaybederken 2016 yılında bu sayı 920’ye yükseldi. Son resmi istatistiklere göre Türkiye’de 2017 yılında uyuşturucudan ölenlerin sayısı 941 oldu. Ölenlerin büyük çoğunluğu erkek, yaş ortalaması ise 32.

2017 yılında Türkiye’deki uyuşturucu madde suçlarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 45 oranında artış olduğu ifade edilen raporda, bunların büyük bir bölümünün uyuşturucu kullanımı ve  bulundurma kaynaklı suçlar olduğu belirtiliyor.

Ayrıca bakınız 👇

Türkiye'de Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı: Tedavi Görenlerin Sayısı Son 13 Yılda Yüzde 2 Bin 200 Arttı

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
07.06.2019

eğitimin ve üretimin olmadığı toplumların sarıldığı iki şey var birisi cüppeli şarlatanlar(tarikatler) biriside poşet içindeki hayaller(uyuşturucu)..ne yazıkki ülkemizde ve bizim gibi cahil toplumlarda yaygın ekonomi...

Herkes neyin nerde satıldıgını biliyor . Ya Türk polisi bitiremiyor , getiremiyor sonunu yada getitttittirmiyorlar ...

07.06.2019

kocaman amerikan polisi dize getiremedi bizim salaklar mi getircek

07.06.2019

Allah gençlerimizi böyle kötü maddelerden korusun kurtarsın

TÜM YORUMLARI OKU (15)