AB'nin Onaylamadığı Aşıları Yaptıranlar Avrupa'ya Seyahat Edebilecek mi?

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke, yaz aylarından itibaren aşı yaptırmış tüm ABD vatandaşlarına seyahat kısıtlamalarını kaldırıyor. Zira ABD'de de, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmış aşılar kullanılıyor.

Peki, EMA tarafından henüz onaylanmayan başka aşıları yaptıran kişilerin Avrupa'ya seyahatine izin verilecek mi?

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ABD medyasına yaptığı açıklama, bu soruyu yeniden gündeme getirdi.

Von der Leyen, Pazar günü New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, ABD'de Pfizer-BioNTech, Moderna ve Johnson & Johnson gibi, EMA tarafından onaylanan aşıların kullanıldığına işaret etti.

Von der Leyen, bunun AB içinde serbest dolaşım ve seyahat olanağı sağladığını vurgulayarak, '27 AB üyesi, EMA tarafından onaylanan aşıların uygulandığı herkesi koşulsuz olarak kabul edecek' dedi.

EMA, Rusya'da üretilen Sputnik V ile Türkiye'de de uygulanan Çin aşısı Sinovac'ın da aralarında olduğu bazı aşılara henüz onay vermedi.

Onaylanmayan aşılar konusunda belirsizlik

Bu durumda, örneğin Türkiye'de Sinovac aşısı olan bir kişi, yaz aylarından itibaren Hollanda'ya seyahat edebilecek mi?

Hollanda Sağlık Bakanlığı, Hollanda hükümeti ve AB yönetiminin bu konuda henüz bir tavsiyede bulunmadığına işaret ediyor.

Hollanda medyasına bilgi veren sağlık bakanlığı sözcüsüne göre, EMA henüz onaylamadığı aşıların yurt dışındaki vatandaşlarına uygulanmasına karşı değil. Bu konuda olumsuz bir tavsiyesi yok. AB dışında aşı olma hakkı bulunan kişilerin yerel makamların tavsiyelerine uymaları isteniyor.

AB genelinde aşılanmış ya da koronavirüs testi negatif çıkan kişilere verilmesi düşünülen 'Aşı pasaportu' ya da 'Dijital yeşil sertifika' adı verilen uygulama henüz hayata geçirilemedi. Bu nedenle, Avrupa tarafından henüz onaylanmamış aşıların bu sertifikaya dahil edilip edilmeyeceği daha belli değil.

Ancak aralarında Avusturya ve Macaristan'ın da bulunduğu bazı AB ülkelerinin, tedarik sıkıntısını aşmak için Rusya ve Çin aşıları da alması, düzenleme konusunda Brüksel üzerinde baskı oluşturuyor.

Hollanda Sağlık Bakanlığı, 'Aşı pasaportu' AB içinde resmi politika haline gelmeden önce, aşılamanın koronavirüsün bulaşmasına etkisi konusunda bir netlik sağlanması gerektiğini savunuyor.

Hollanda hükümetine göre, nüfusun önemli bir kısmının aşılanmış olması da seyahat kısıtlamalarının kaldırılması ve 'Aşı pasaportu' konusunda önemli bir koşul olacak.

Karşılıklı aşı kabulü girişimi.

AB tarafından henüz resmi bir karar alınmamış olsa da Hollanda hükümeti, aşıların ülkeler arasında karşılıklı olarak kabul edilmesine yönelik bir küresel girişim için çaba harcıyor.

Brüksel'deki kaynaklara göre, AB içerisindeki birçok ülke Lahey yönetiminin bu önerisine sıcak bakıyor.

AB yönetimi, şu anda üzerinde çalışılan ve seyahat kısıtlamaların yumuşatmayı amaçlayan yeni düzenlemeleri, bu yeni önerilere göre şekillendirecek.

Hollanda ve onun önerisini destekleyen AB ülkelerine göre, küresel işbirliği, önümüzdeki süreçte, seyahatlerin kolaylaşmasını sağlayacak.

Eğer küresel anlamda böyle bir işbirliği oluşturulamazsa, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Uluslararası hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi kuruluşların güvenli seyahat konusundaki düzenleme ve çabalarına destek verilecek.

Assos Antik Limanı Hayalet Şehre Döndü; Her Yer Boşaltıldı, Otomobil Girişi Yasak
Koronavirüsle İlgili 6 İddia, 6 Gerçek
Müze Olacağını Açıklanan Haseki Külliyesi'nin Bir Bölümü Kahvaltı Salonu Olmuş: Külli-Ye

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
26.04.2021

Nihayetinde bu işi bazı bizim gibi vatandaşından pek haz etmedikleri ülkelere karşı ikinci bir vize sistemi olarak da kullanabilirler. Ama büyük ihtimalle kabul edeceklerdir Çin aşılarını. Neden mi ? Zannediyorum, Çin gibi bir turizm potansiyeline ülkeyi kapatmak zor gelecektir. Her ne kadar Sinovac ve diğer Çin aşıları olan ülkeler çok fazla değilse de nihayetinde 1 milyar insandan bahsediyoruz sadece Çin'den bahsederken bile. Bu kadar büyük bir turizm potansiyelini itemeyeceklerdir. Ben bu aşı pasaportu işi ne kadar kalıcı olur ondan bile emin değilim...

26.04.2021

Sanki Avrupaya gidecek paramız vardı da bir korona aşısı eksik kalmıştı....

kahretsin bu yılki viyana gezimi iptal etmek zorunda kalacağım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ