AB Liderleri Türkiye'yi 'Parti Kapatma ve Kadın Hakları' Konusunda Uyardı

Türkiye ile ilişkiler konusunun da ele alındığı Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin ardından yayımlanan bildiride, AB'nin Türkiye ile kademeli, orantılı ve geri dönülebilir şekilde işbirliğini geliştirmeye hazır olduğu, hukukun üstünlüğü ve temel hakların ise önemli kaygılar arasında yer almaya devam ettiği kaydedildi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre bildiride, 'Siyasi partilerin ve medyanın hedef alınması ve yakın zamanda alınan diğer kararlar, insan hakları açısından önemli bir gerilemeye işaret etmekte ve Türkiye'nin demokrasiye saygı, hukukun üstünlüğü ve kadın hakları yükümlülükleriyle çelişmektedir' denildi.

Doğu Akdeniz'de düşen gerilim nedeniyle Türkiye'yi olumlu yönde teşvik edecek adımlar atılacağı belirtildi.

AB liderlerinin, 2016'da Türkiye'ye verdikleri Gümrük Birliği'nin modernize edilmesiyle ticari bağları derinleştirme taahhüdünü yerine getirmeye karar verdikleri, ancak Ankara'ya Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarına yeniden başlaması halinde, ambargolarla karşılaşabileceği uyarısında bulunacağı belirtildi.

Tek taraflı adımlardan kaçınma çağrısı

AB Zirvesi bildirisinde 'Türkiye'ye uluslararası hukuka aykırı yeni provokasyonlardan ve tek taraflı adımlardan kaçınması çağrısında bulunuyoruz' denildi.

Libya, Suriye, Güney Kafkasya gibi bölgesel sorunların çözümünde Türkiye'nin ve diğer aktörlerin pozitif katkılarının beklendiği ifade edildi.

Bildiride ayrıca AB liderlerinin Türkiye'yle daha derin bir gümrük birliği yönünde çalışmaya başlayacağı belirtiliyor. Bildirgeye göre, Gümrük Birliği, hizmetler, tarım ürünleri ve kamu ihalelerine genişletilecek.

Bu alandaki uzlaşmaya, Türkiye'nin 2016'da Suriyeli mültecileri kabul etmesi karşılığında varılmıştı.

Bunların yanı sıra Türkiye'deki 4 milyon Suriyeli göçmene finansal yardım sağlamanın yollarını araması için Avrupa Komisyonu'na talimat verilecek.

AB, HDP'ye kapatma davası ve İstanbul Sözleşmesi'nin feshine tepki göstermişti

HDP'ye kapatma davası açılmasının ardından Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi'nin ortak açıklamasında, kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi kararından son derece endişe duyulduğunu kaydetmişti.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararı ile ayrılmasının ardından da Avrupa Konseyi'nin Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, sözleşmeden çıkılmasını 'yıkıcı bir haber' olarak değerlendirmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Fahrettin Koca'dan Videolu Açıklama: 'Mayıs Sonuna Kadar 100 Milyon Doz Aşımız Olacak'
Boğaziçi Üniversitesi'nde LGBTİ+ Bayrağı Taşıyan Öğrencilere Gözaltı
3.5 Milyon Araç İçin 16 Milyonluk Garanti Verildi: 'Yeni Kara Delik Çanakkale Köprüsü Olacak'

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.03.2021

bu abyi de anlamıyorum bura türkiye amk. iki insan öpüşünce namusun dinin elden gittiği ama aile içi seks çocuk tecavüzü olunca görmezden geldiğimiz bir toplumuz. böyle bir toplumdan beklentiniz ne tam olrak:D

25.03.2021

AB Liderleri keşke önce kendilerine baksalar.

Pasif Kullanıcı
25.03.2021

İngiltere'ye, Bulgaristan'a, Macaristan'a falan da tepki göstermiş mi AB? Kendi içlerinde bir sürü reddeden ülke var çünkü. HDP'nin kapatılmasını neden istemediklerini anlatmaya gerek yok herhalde. Bizimkiler de alkışlamış. Sadece Türkiye olunca birden ilgi göstereceği tutuyor Avrupa'nın, Amerika'nın. Açın artık gözünüzü.

26.03.2021

Troll detected

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ