AB milletvekilleri, 16 yaşından küçüklerin çevrimiçi hizmetleri kullanması için ebeveynlerinden izin almasını gerektiren tartışmalı planı reddettiler, fakat ülkeler kendi yaş sınırlarını koymak konusunda özgür olacaklar.
AB'nin veri koruma yasası reformu; bölge için tek bir kural olmasını gerektirdiğinden, farklı ülkelerin, genç insanların interneti kullanımı için belirledikleri alt sınırlar daha büyük sorunlara neden olabilir. Çoğu AB ülkesinde büyük teknoloji firmaları tarafından onaylanan 13 yaş sınırı geçerli olmakla beraber İspanya, vatandaşlarının bu platformlara erişebilmesi için 14 yaşından büyük olmasını istiyor.
Yeni kurallar; 'çevrimiçi unutulma hakkı' konusunu da açıklığa kavuşturacak fakat prensipte harika olan bu durum, Google için kafa karışıklığına ve tartışmalara sebep oldu. Arama motorunda yayından kaldırılma konusu, geçtiğimiz Mayıs ayında gündeme getirildiğinden beri, Google 1.234.092 farklı internet adresini içeren 348.085 adet bağlantının kaldırılması isteği ile karşılaştı.
Artık kurallar açıkça: 'Artık verinizin işlenmesini istemiyorsanız ve tutulması için hiç bir meşru zemin yoksa, verileriniz silinecektir.' Diyor. AB ayrıca şirketlerin, verilerinin 'hack'lendiği durumda, kişinin bilgilendirilmesi gerektiğine karar verdi.
Bu kapsamlı yeni yasalar; kişisel verilerin korunması, siber suç ve iş konusunda düzenlemeler içeriyor. 2012 yılından bu yana tartışılan yasalar, önümüzdeki iki yıl içinde de yürürlüğe giremeyecek. BBC, bu değişikliklere uymamanın, teknoloji şirketlerinin küresel yıllık cirosunun %4 üne mal olacağını iddia ediyor.
Apple gibi bu yıla ait yıllık geliri 233 milyar dolar olan bir şirket için bu para cezası 10 milyar dolar kadar yüksek miktarlara ulaşabilir.