AB ile Müzakerelerde 33. Fasıl Açılıyor

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinde 6 ay içinde ikinci fasıl olan 'Mali ve Bütçesel Hükümler' başlıklı 33. fasıl bu hafta açılacak. 

Faslın açılacak olması dolayısıyla perşembe günü Brüksel'de yapılacak olan Hükümetlerarası Konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal katılacak.

Mali ve Bütçesel Hükümler faslı üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor.

"Üyelik müzakerelerini canlı tutmak açısından önemli"

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, açılacak 33. faslın esasında üyeliğe yakın bir zamanda açılan fasıllardan olduğuna işaret ederek,  faslın açılmasının üyelik müzakerelerini canlı tutmak açısından önemli olduğunu söyledi

"Rumlar'ın engellediği 5 fasıl hala duruyor"

Bu hafta açılacak 33. fasılla toplamda 16. faslın açılmış olacağını vurgulayan Yenel, 'Rumlar'ın engellediği 5 fasıl hala duruyor. Buna rağmen 29 Kasım anlaşmamızda bu fasıllara ilişkin olarak hazırlıkların yapılması anlaşmaya varıldı. Nitekim bu sağlandı. Gerekli bütün hazırlıklar yapıldı. Eğer, Kıbrıs konusunda bir ilerleme olursa, bir nihai neticeye varabilirsek, bu fasıllar çok süratli bir şekilde açılabilecek ve üyelik müzakereleri normal seyrine dönecek.' ifadelerini kullandı.

Vize muafiyeti kriterleri görüşülecek

33. Fasıl açılışı için Brüksel'e bu hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABBakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın geleceğini açıklayan Yenel, 'Bunun dışında vize muafiyeti çerçevesinde bir takım tamamlanamayan kriterler vardı. 5 kriter vardı. Bu çerçevede AB Bakanımız ile Sayın Dışişleri Bakanımız, AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'la Hükümetlerarası Konferans'tan sonra bir görüşme gerçekleştirecekler. Geri kalan 5 kriteri de ele alacaklar. Bu konuda bir yol haritası yapılacak ve amacımız en kısa zamanda vize muafiyetini sağlamak.' değerlendirmesinde bulundu.

AB'de zaten İngiltere ayrıcalıklı bir konumdaydı

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı 'Brexit'le ilgili Yenel, 'AB'de zaten İngiltere ayrıcalıklı bir konumdaydı.Schengen'de değil, Avro'da değil, bir takım başka adli hükümlerde de değil. Kendisi zaten birçok yerden kendisini ayırmıştı. O bakımdan kendisi ayrıcalıklı bir üye konumundaydı. Şimdi bundan vazgeçiyor.' diye konuştu.

AA

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
28.06.2016

Tilki İngilizler AB den ayrıldığına göre AB nin bittiğini tahmin etmek zor değil. Hala mı AB aq?

28.06.2016

Verdikleri raporu ne çabuk unuttular? Raporlarında TC'deki demokrasiden, insan haklarından, basın özgürlüğünden ha bir de kabul etmediğimiz sözde Ermeni soykırımından ötürü çok büyük endişeleri vardı. TC'yi gözlem altındaki ülke ilan edeceklerdi? Ne oldu? 3 milyon mülteci var kapılarında.İzmir, Bodrum, İstanbul, Ankara nereye giderseniz gidin mülteci! Üstelik hallerinden memnun değiller ve AB'ye gitmek istiyorlar. Teyyib ne yapıyor? zorla onları TC’de tutuyor, yetmezmiş gibi Yunanistan'a sığınanları kendi gemilerimizle TC'ye aldırtıyor. Milletin vergisinden 11milyar $ harcanmış; mülteciler yüzünden turizm batmış, kiralar, ev fiyatları fırlamış.Mültecileri salsak, İngilizlerin terkettiği ikiyüzlü zenofobik AB tamemen dağılacak. Tabi Teyyib ellerindeki kukla adam, AB'nin her dediğini yapıyor yapmazsa ayağını kaydıracaklar. TC elindeki mülteci kozunu akıllıca kullansa AB'ye kesin tarih verilip alınacaktır ama Teyyib'in kişisel çıkarlarına feda ediliyor bu milletin ayağına gelmiş fırsat.

29.06.2016

Kes sesini ya

28.06.2016

33 ne arkadaş ya bence 31 de olmadıysa bırakmak lazımdı

TÜM YORUMLARI OKU (12)