AB'den İnsan Kaçakçılarına Askeri Operasyona Onay

Avrupa Birliği (AB) dışişleri ve savunma bakanları Akdeniz'de insan kaçakçılarına yönelik askeri operasyon başlatılmasını onayladı. Operasyonun istihbarat toplama, insan kaçakçılarının teknelerine çıkarma yapma ve imha etme olmak üzere üç aşamalı olacağı belirtildi.

Karargahı İtalya'nın başkenti Roma'da bulunacak 'EUNAVFOR Med' operasyonuna İtalyan Tümamiral Enrico Credendino komutanlık edecek.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, operasyonel planlaması derhal başlayacak operasyonun istihbarat toplama, insan kaçakçılarının teknelerine çıkarma yapma ve imha etme olmak üzere üç aşamalı olacağını belirtti.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini

'LİBYA SORUMLULUKLARINI ÜSTLENMELİ'

Mogherini, operasyonun AB liderlerinin haziran zirvesinin ardından resmen başlatılabileceğini ve teknelerin imhası dahil tüm aşamaların uygulanabileceği bir operasyon için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) yetki almayı umduklarını ifade etti.

AB'nin bu operasyonla ilgili Libya'daki iki hükümetle de temas halinde olduğunu anlatan Mogherini, 'Operasyonla ilgili ortaklık arayışındayız. AB'nin üstlenebileceği bir sorumluluk var fakat Libya'nın da üstlenmesi gereken bir sorumluluk var' dedi.

NATO DESTEK VERMEYE HAZIR

AB dışişleri ve savunma bakanlarının toplantısına katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de talep gelmesi halinde operasyona destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

İlk yıl için 11,8 milyon euro bütçe ayrılan operasyona İtalya ile Fransa, İngiltere, Almanya ve İspanya savaş gemileriyle katkıda bulunacaklarını geçen ay açıklamışlardı.

EUNAVFOR Med operasyonunun hedeflenen şekilde Libya karasularındaki teknelere el koyabilmesi için BM Sözleşmesi'nin yaptırım içeren 7'nci bölümü kapsamında İngiltere, Fransa, İspanya ve Litvanya tarafından sunulan karar tasarısının BMGK'dan geçmesi gerekiyor.

Akdeniz'de yaşanan göçmen trajedilerinin ardından geçen ay Brüksel'de olağanüstü toplanan AB zirvesinde, insan kaçakçıları tarafından kullanılacak tekneleri tespit ederek imha edecek askeri operasyon için hazırlıkların başlatılması kararlaştırılmıştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan teknelerin batması sonucu Akdeniz'de yaşanan facialarda, geçen yıl en az 3 bin 500 ve bu yıl bin 800 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Plana Eleştiriler

Ancak Libya'dan onay çıkması konusunda soru işaretleri var. Siyasi krizin yaşandığı ülkede iki ayrı hükümet bulunuyor. Uluslararası toplum tarafından tanınan hükümetin BM’deki temsilcisi İbrahim Dabaşi ise Avrupa Birliği’nin planının iyi bir fikir olmadığı değerlendirmesinde bulundu. Libyalı yetkili, balıkçı tekneleri ile mülteci teknelerini ayırt etmenin zor olduğu görüşünde.

Brüksel merkezli Avrupa Siyaset Araştırmaları Merkezi Direktörü Daniel Gros da benzer görüşler dile getiriyor. Gros, “Bir kere öncelikle karşımızdaki resme bakmamız ve oradaki teknelerle ilgili sorulara yanıt vermemiz gerekiyor. Belki oradaki teknelerin yarısı insan tacirlerinin yarısı da balıkçıların. Bu nasıl ayırt edilecek?” dedi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de askeri misyonun hayata geçirilmesi konusunda yasal sorunlar olduğunu söyledi. Birçok zor soruya yanıt verilmesi gerektiğini söyleyen von der Leyen, can kurtarmanın öncelikli olması gerektiğini vurguladı. Yardım ve mülteci organizasyonlarından da plana eleştiriler geliyor. Sivil toplum örgütleri, Avrupa Birliği’nin planının mülteci krizini daha da kötüleştireceğini ve insan hayatını tehlikeye atacağını savunuyor.

AA ve Deutsche Welle Türkçe

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!