AB'de Mülteci Krizi Türkiye'de Düğümlendi

Avrupa Birliği yetkilileri, Türkiye'nin 7 Mart itibariyle Yunanistan'ı geçerek kuzeye hareket eden mülteci sayısını azaltmak üzere harekete geçmemesi durumunda Avrupa'nın çok değer verdiği serbest seyahat hakkının askıya alınabileceğini belirtiliyor.

Yetkililerin açıklamaları, mülteci akımıyla başa çıkmaya çalışan Avrupa ülkeleri arasındaki restleşmelerin dozunun gittikçe arttığı bir döneme denk geliyor. Bu restleşmeler ışığında son gelişme Yunanistan'ın dün Avusturya büyükelçisini geri çağırması olmuştu.

'Elle tutulur ve net sonuçlara ihtiyacımız var'

AB göç yetkilisi Dimitris Avramopoulos

Üst düzey AB göç yetkilisi Dimitris Avramopoulos, AB bakanlarının Brüksel'de dün gerçekleştirdiği bir toplantının ardından, 'Önümüzdeki 10 gün içerisinde elle tutulur ve net sonuçlara ihtiyacımız var. Yoksa bütün sistemin çökmesine yönelik bir risk, bir tehlike var' dedi.

Umutlar 18-19 Mart'taki zirvede

AB liderleri artık umutlarını 7 Mart'ta Türkiye ile yapılacak olan görüşmeler ve 18-19 Mart'ta kendi aralarında yapacakları göçmen zirvesine bağlıyor. Bu iki toplantı, ısınmaya hazırlanan havaların Akdeniz'den gelecek mülteci sayısını artırmadan liderlerin krize ortak bir cevap verebilmeleri için son şansları gibi görünüyor.

Avrupalı yedi ülke pasaportsuz seyahatlerin yapıldığı Schengen bölgesinde sınır kontrollerine başladı. Daha fazla ülke de Mart'ta yapılacak iki zirve öncesinde Türkiye ile yapılan anlaşmanın sonuç üretmemesi durumunda tek taraflı olarak sınır kontrollerine başlayacaklarını duyurdu.

Söz konusu anlaşma Suriye'de savaştan kaçan mültecilerin Avrupa'ya seyahatlerinin engellenmesi karşılığında Türkiye'de kaldıkları sürece barınma masraflarının karşılanması için Türkiye'ye 3 milyar euro verilmesini taahhüt ediyor.

'7 Mart itibariyle Türkiye-Yunanistan sınırındaki mülteci sayısında önemli bir düşüş istiyoruz'

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, '7 Mart itibariyle Türkiye-Yunanistan sınırındaki mülteci sayısında önemli bir düşüş istiyoruz. Yoksa ortak ve iş birliği içerisinde başka Avrupa önlemleri gündeme gelecek' dedi.

Almanya, Türkiye planının kabul edilmesini en çok destekleyen ülkelerden bir tanesi. Fakat birçok AB ülkesi gittikçe daha fazla şüpheli ve bıkkın bir hale geliyor. Geçtiğimiz yıl bir milyonun üzerinde mültecinin kıtaya ulaşmasının ardından bu yıl da çoğunluğu Türkiye ve Yunanistan üzerinden olmak üzere şu ana kadar 110,000 mülteci ulaştı.

'Bu önlemler daha düşük rakamlara yol açmazsa diğer önlemleri ele almak ve daha çok beklenmedik durum planlaması yapmamız gerekecek'

Hollanda'nın göç bakanı Klaas Dijkhoff

AB'nin dönemsel başkanlığını yürüten Hollanda'nın göç bakanı Klaas Dijkhoff, 'Mart'ın 6'sı veya 7'si bahar mülteci akımının artmasını bekleyebileceğiniz zamandır. Bir çözüm bulmak için o döneme kadar zamanımız var' dedi.

Dijkhoff, 'Eğer bu önlemler daha düşük rakamlara yol açmazsa diğer önlemleri ele almak ve daha çok beklenmedik durum planlaması yapmamız gerekecek' dedi.

NATO müttefikleri, Yunanistan ve Türkiye arasındaki bölgesel hassasiyetlerin üstesinden gelerek gemilerinin Ege denizinde Avrupa'ya mülteci taşıyan yasadışı suç şebekelerinin önüne geçebilmek için göreve başlamaları konusunda anlaştı. 

Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, 'Artık bir politikamız yok. Anarşiye ilerliyoruz' dedi.

Belçika, Fransa, Almanya, Norveç, İsveç ve Danimarka, Schengen kuralları çerçevesinde sınırlarında acil durum kontrolleri uygulamaya başladı.

'Yunanistan AB'nin dış sınırını korumak istemiyorsa veya bunu başaramıyorsa, diğerleri harekete geçmek zorunda'

Avusturya Dışişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner

Avusturya Dışişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, 'Eğer Yunanistan AB'nin dış sınırını korumak istemiyorsa veya bunu başaramıyorsa, diğerleri harekete geçmek zorunda. Eğer Yunanistan, Yunanistan sınırını koruyamayacağı konusunda ısrarcı olursa birileri de Schengen sınırının orada olup olmaması gerektiğini sormalı' dedi.

Reuters

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
26.02.2016

Tüm mültecileri baraj kapağı açmak misali kapıları açıp salsak avrupaya ne hoj olir

26.02.2016

KKTC'nin bağımsızlığıni tanısınlar bizde multecileri kabul edelim. yunanlar çıldırir valla bi yerde abden atilmak diger yerde kibrisin yarısı ne hoj olir 😃😂

:DD

26.02.2016

Götünüz tutuştu tabi. Şimdi söylersiniz yandım anam sarı kız türküsü

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ