AB Aşı Pasaportunu Zorunlu Kılıyor: Türk Turizmi Nasıl Etkilenecek?

AB aşı pasaportu ile daimi açılım kararı aldı ve turizmi de buna bağladı. 1 Haziran’da başlayacak 'AB Aşı Pasaportu’nda Türkiye yok. AB’de onaylı bir aşıyı olanlar, her yere gidip gelebilecek. Ama Türkiye’ye uygulanan vize yasağı devam ettiği için Türkler bundan yararlanamayacak.

Avrupa Birliği, beklendiği gibi aşı pasaportu yasasını hazırladı. Bütün üye ülkeler anlaştığı için, sadece AB'de onaylı aşılardan oluşan pasaportu getiren yasa tasarısının aynen onaylanması bekleniyor. Peki bu aşı pasaportu nedir, neler getiriyor?

Sözcü'den Ali Güler, aşı pasaportuyla ilgili bilgileri aktardı:

1- Önemli hedef turizmi açmak

Avrupa Birliği içinde onaylanmış aşılar bu pasaportta yer alacak ve bununla daimi açılım olacak. Yani AB onaylı aşıyla aşılanmış bir kişi, daimi olarak hareket ve seyahat serbestisinden yararlanacak. AB aşısı yaptıramayanlar ise PCR testi ve karantina şartıyla, belli haklardan yararlanabilecek.

2- Aşı pasaportuna daimi açılım

Avrupa Birliği içinde onaylanmış aşılar bu pasaportta yer alacak ve bununla daimi açılım olacak. Yani AB onaylı aşıyla aşılanmış bir kişi, daimi olarak hareket ve seyahat serbestisinden yararlanacak. AB aşısı yaptıramayanlar ise PCR testi ve karantina şartıyla, belli haklardan yararlanabilecek.

3- Türkiye vizesi açılır mı?

Yasanın bu haliyle Türklere vize vermeme halinin devam etmesi bekleniyor. Çünkü, Çin aşısı AB tarafından onaylanmadı. Çin aşısı yaptıranlar AB pasaportunda da yer almayacak. Bir AB'li Türkiye'ye gidebilecek ama bir Türk AB'ye ancak acil durumlarda ve PCR testi – karantina şartıyla gelebilecek. Vücudu bağışıklık kazanmış olanlar da, acil durumlarda ve vizesi varsa giriş yapabilecek.

4-Türk turizmi nasıl etikelenecek?

Türkiye, AB aşı pasaportunda olmayacağından, Türkiye risk bölgesi ve seyahat uyarısı yapılan ülke statüsünde kalacak. Bu kitlesel olarak turistlerin tercih etmeyeceği bir durum. Çünkü bu uyarıya rağmen gidenlerin sorumluluğu kendilerine ait oluyor. Birçok hak ve korumadan yoksun oluyorlar. Türkiye'nin geçen yıl yaptığı gibi, Almanya ile birebir görüşüp birkaç şehir için seyahat uyarısını kaldırması gündeme gelebilir. Asıl çözüm, AB aşı pasaportuna girmek ve daimi serbestiyi sağlamak.

5- İsteyen ülke anında başlayacak

AB Adalet Komisyonu Komiseri Didier Reynders, bu pasaport ile amacın turizmi ve sahilleri açmak olduğunu duyurdu. AB içinde, başka nelerin pasaport şartına bağlanacağına ilişkin fikir birliği yok. Merkel, henüz çok az sayıda kişi aşılandığı için, şartların daha sonra belirlenmesini istiyor. Almanya, aşı olanların bu tür ayrıcalıklarına karşı çıksa bile Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Avusturya, aşı olanları 1 Haziran'dan önce bile serbestçe alacak.

6- İsviçre aşı pasaportuna katılacak mı?

İsviçre şu anda tartışmaları ve gelişmeleri izliyor. AB çapında alınan karar, Schengen anlaşmasına dahil edilir veya o kapsama sokulursa İsviçre otomatik olarak girecek. Aşı pasaportu ile turizmin açılması, İsviçre'nin de işine geliyor.

7- Aşı pasaportunun fiyatı nedir?

Aşı pasaportunun, her AB vatandaşı için ücretsiz olması planlanıyor. Ayrıca kişisel bilgilerin paylaşımı önlenecek. Yapılan sistemle, kartı ya da QR kodu okutup geçeceksiniz. Sadece, geçiş onayı verilecek ve karşıdaki kişi, kişisel bilgileri göremeyecek.

8- Yeni mutasyon olursa ne olacak?

Bu durumda, AB'nin onayladığı aşının bu mutasyonu önleyip önlemediğine bakılacak. Önlemiyorsa, buna göre yeni aşı yapılacak ve o aşı da aşı pasaportuna işlenecek. Aşı pasaportu, Dünya Sağlık Örgütü'nün, salgın bittiğini açıklamasının ardından yürürlükten kalkacak.

9- Dijital imza ile kullanılacak

Aşı pasaportu için akıllı cep telefonu şart değil. Banka kartı şeklinde de olacak. Ama dijital imzanız kaydedilecek. Sahtekarlığın önüne geçilecek. AB içindeki ortak veri tabanı ile aşı pasaportu, bütün AB'de görülür olacak. Teknik çözümler karşılıklı uyumlu olacak. Avrupa'da kalıcı ve güvenli rahatlamayı sağlayacak ve açılımlar gelecek.

10- Rus ve Çin aşısı kullanan AB ülkeleri

Avusturya, Nisan'da aşılılara turizmi açabileceğini duyurdu. Almanya'da, aşı pasaportunu Ubrich firması yapacak. Fransa, onaylanmamış aşıların da pasaporta işlenmesini savunuyor ancak bunda başarı elde edilemedi. Yasa, Fransa'nın dışında Çin ve Rus aşısı kullanan Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin, bununla aşıladıkları kişileri kendi aşı pasaportuna kaydedebilmesine olanak veriyor. Restoranlar, sinemalar, tiyatrolar, spor salonları ve oteller aşılılara açılacak. Uygulama birliği ise önümüzdeki aylarda belli olacak.

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
YORUMLAR
19.03.2021

Bu durumda bizim halkın suçu ne....

19.03.2021

Neyse kurdan ötürü avrupaya gidemiyodum şimdi aşıdan ötürü. Bu durum daha avutucu oluyo:d

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ