"Aaa Bunu Ben de Yapıyorum" Diyeceğiniz, Günlük Hayatta Fark Etmeden Doğaya Zarar Verdiğimiz Alışkanlıklar

İnsanın doğa ile ilişkisi, var olduğu günden beri devam ediyor. Fakat doğa hiçbir zaman bu kadar zarar görmemişti! İnsanlar ihtiyaçlarının pek çoğunu doğadan karşılar. Fakat buna rağmen doğaya zarar vermekten vazgeçemez. Gelin, farkında olmadan doğaya verdiğimiz zararları inceleyelim…

Su krizleri çok da uzak değil!

Küresel bir sorun haline gelen su tüketimi koronavirüs sebebiyle temizliğe daha çok dikkat ettiğimiz şu günlerde gittikçe artmakta. Herkesin kendi evinde yapacağı küçük katkıların ülkemizdeki su miktarına etkisine inanamazsınız! Duş veya bulaşık sürelerini azaltarak küçük başlangıçlar yapabilirsiniz.

Su şişesi hiç de masum değil!

Malum doğada kaybolması neredeyse imkansız. Gittiğiniz yerlere kendi su şişelerinizi götürün. Böylece su içmek istediğinizde yeni bir plastik atık oluşturmak zorunda kalmazsınız!

Hala plastik poşetlerden vazgeçmediniz mi?

Alışveriş yapmak için plastik poşetleri tercih etmeyi bırakmalısınız. Her daim çantanızda veya arabanızda bulunduracağınız küçük bir bez poşet işinizi görecektir!

Elektronik eşyaların bekleme modu olduğunu unutuyoruz!

Elektrik aletlerinizi kullanmadığınız zaman fişten çekmek hem elektrik faturanıza olumlu yansır hem de dünyadaki karbondioksit oranının azalmasına yardımcı olur.

Sigara izmaritlerinin ayrıştırılması pek de kolay değil!

Sigara izmaritlerinizi asla doğada bırakmamalısınız. Aksi halde 1 sigara izmaritini ayrıştırmak 2 sene sürebilir. Eğer etrafınızda hiç çöp yoksa söndürdükten sonra ayakkabı bağcığınıza sıkıştırabilirsiniz.

Partiküllü diş macunları balıklara kadar gidiyor!

Bazı diş macunlarında mikropartiküller bulunur. Balık yumurtasına benzeyen bu partiküller diş macunu kullanıldıktan sonra denizlere ulaşır ve birçok deniz hayvanı tarafından tüketilir. Bu da onların yaşamını tehdit eder. Bu nedenle diş macunu alırken içinde polietilen olmamasına dikkat edin!

Deodorantlar eskide kaldı!

Deodorantların insan sağlığına zararları net olarak kanıtlanmış olmasa da doğaya ve ozon tabakasına zarar verdikleri kesin. Küresel ısınmayı hızlandıran bu ürünleri kişisel çıkarlarımız için kullanmak doğru bir davranış değil.

Lavaboya yağ dökmüyoruz!

Kullanılmış yemek yağı suyu düzeltilemeyecek şekilde bozar. Çözüm olarak atık yağlarınızı yağ toplama ünitelerinde geri dönüştürebilirsiniz. Eğer şehrinizde bu ünitelerden yoksa çöpe atmak lavaboya dökmekten daha iyi bir seçenek!

Geri dönüştürülebilecek maddeleri çöpe atmayalım!

Kağıt, cam, plastik, pil organik atıklar gibi geri dönüştürülebilecek maddeleri çöpe atmak her gün yaptığımız fakat doğaya zarar veren alışkanlıklarımızdan biri. Bu maddeler aslında çöp değil, değerlendirilebilir atıklardır. Geri dönüşüm sonucu ham maddeye dönüşebilirler. Bu nedenle çöplerinizi ayrıştırmaya ve geri dönüşüme vermeye özen gösterin!

Tarifiyle Bile Ağızları Sulandıran 4 Muhteşem Makarna Sosu

Popüler İçerikler

Semih Çelik'in Surlarda Öldürdüğü İkbal Uzuner'in Son Anları Ortaya Çıktı!
Narin Güran Cinayeti Bir Kayıp Çocuk Olayını Gün Yüzüne Çıkarabilir
Yılbaşında Gelecek Zamlar “Keşke 2025’e Girmesek” Dedirtecek Cinsten: İşte Yeni Yılda Fiyatı Artacak Kalemler
YORUMLAR
12.01.2021

oldu deodorant da sıkmayak ne yapak hacı yağı mı sürek mına koduumun

12.01.2021

katı deodorantlar var. krem gibi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ