900 Yıl Önce Yaşayan Askerin Kemiklerinin İncelenmesi Sonucunda İki Cinsiyet Kategorisine de Girmediği Görüldü

50 yıl kadar önce Finlandiya'nın güneyinde kılıçlı bir savaşçının kalıntıları bulunmuştu. Kısa süre önce bu saygın kişiyi yeniden inceleme fırsatı bulan arkeologlar, fazladan bir X kromozomuna sahip olduğunu (yani XXY kromozomlu olduğunu) ve bunun hem cinsel organlarını hem de bazı fiziksel özelliklerini etkilemiş olabileceğini keşfetti. Yapılan incelemeyi ve bu durumun Orta Çağ'da yaşamış bir insan için ne anlama geldiğini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Söz konusu kişi, karbon 14 metoduna göre M.S. 1040 ile 1174 yılları arasında gömülmüş.

Yeni inceleme sonucu elde edilen bulgulara göre, mezardaki kılıçlardan birisi ölüyle birlikte gömülürken öteki çok daha ileri bir tarihte mezarın tekrar açılınca oraya bırakılmış. Mezarda her ne kadar iki kılıç bulunsa da, mevtanın gömülürken üzerinde dönemin tipik kadın kıyafetleri varmış. Bir kadının kılıçla gömülmesi, çoğu Orta Çağ Avrupa kültüründe (her zaman geçerli olmamakla birlikte) erkeklikle ilişkilendiriliyor.

Bu durumun kalıtsal açıdan bir açıklaması olup olmadığını öğrenmek DNA analizi yapıldı.

Turku Üniversitesi, Helsinki Üniversitesi ve Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nün yürüttüğü inceleme çalışmasında DNA'nın önemli ölçüde hasar gördüğü tespit edilirken, elde edilen kalıntılardan mevtanın Klinefelter sendromu olarak bilinen cinsiyet belirleyici kromozomlarda çokluluktan muzdarip olduğu görüldü.

Normalde bir insanda 46 (XY) kromozom varken bu sendromlu birinde 47 (XXY) kromozom var.

Helsinki Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Elina Salmela konuyla ilgili olarak, 'Elimizdeki verilere göre, DNA analizimiz çok küçük bir veri kümesine dayansa da Suontaka'da bulduğumuz bireyin XXY kromozomlu olması çok mümkün' dedi.

Klinefelter sendromu, erkeklerin fazladan bir kadınlık belirten X kromozomuna sahip olduğu genetik bir durum olarak tanımlanıyor.

Sendromun belirtileri genellikle belirsiz olduğundan kimileri bu sendromdana sahip olduğunu fark etmiyor bile. Sendroma sahip kişiler kısır olmakla birlikte küçük testislere sahip oluyor. Bunlara ek olarak boy atma, kalça genişlemesi, küçük penise ve gelişmiş göğüslere sahip olma, kas kütlesinde ve vücut kıllarında azalma gibi durumlar da görülüyor. Kimilerininse sosyalleşmede ve düşüncelerini ifade etmede zorluk yaşadığı biliniyor.

Mezarına özen gösterilmesi ve bu şekilde onurlandırılması, gömülen bireyin saygın bir insan olduğunu kanıtlıyor.

21. yüzyıldan Orta Çağ toplumunda böyle bir kişinin kendini nasıl algıladığı ya da toplum tarafından nasıl tanımlandığını belirlemek oldukça zor. Ancak Turku Üniversitesi'nden Ulla Moilanen bu durumla ilgili olarak, 'Klinefelter sendromunun özellikleri bu kişiden belirgin bir şekilde görüldüyse o zamanki toplum tarafından kesin bir kadın ya da erkek olarak kabul edilmemiş olabilir. Fakat mezarında bol sayıda eşya bulunması, bu kişinin toplum tarafından kabul edildiğini, hatta değer ve saygı gören biri olduğunu gösteriyor' dedi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Senelere Meydan Okuyarak Günümüze Ulaşan Eserlere Son 20 Yılda Yapılan Birbirinden İlginç Keşifler
Hüküm Sürdüğü Topraklardan Kovulduktan Sonra Mağarada Yaşamak Zorunda Kalan Kralın Bi' Acayip Hikayesi
Jurasik Dönemden Kalma Deniz Mezarlığında Uzaylıya Benzeyen Canlı Türleri Bulundu

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
20.08.2021

Keşke şimdi de kadın erkek diye cinsiyet kavramına çok takılmasak. Doğamıza göre yaşasak.. kadınsın bakımlı ol, hamarat ol.. erkeksin ağlama, para getir, sesini çıkart.. bu düzenlerdense çocuklara insan ol, merhametli ol, işe yarar iz bırakmaya çabalasak yeter.. cinsiyetin kıçımızdan gerekli gördüğümğz gereklilikleri çok ön plana almasak.

20.08.2021

Lubunya; hem alıcı hem verici, erkeksi kadının bayansı annesi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ