90 Saat Sonra Gelen Mucize: Domuzdamı Yöntemiyle Kurtarıldı! Domuzdamı Tahkimatı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, tüm yurdu derinden etkiledi. Arama kurtarma çalışmaları başladı, ülkenin dört bir yanından yardımlar gönderildi. Pazartesi günü meydana gelen deprem sonrasında arama kurtarma kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Depremin 4.gününde sağ çıkartılan kişiler, umutlarımızı yeşertiyor. Bugün de içimize bir nebze olsun su serpen bir haber geldi. Arama kurtarma ekipleri 7 katlı bir binanın enkazında bulunan Gülsüm'ü domuzdamı yöntemi ile kurtardı. O anlardan sonra ise 'domuzdamı tahkimatı nedir?' sorusu araştırılmaya başlandı. Peki domuzdamı tahkimatı nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar?

Kahramanmaraş'da meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, sadece o bölgede değil ülkemizde bir yıkıma sebep oldu.

Art arda yaşanan iki büyük deprem sonrasında maalesef birçok vatandaşımız enkaz altında kaldı. Enkazdan sağ çıkartılan kişiler ise bir nebze olsun yüreğimize su serpti.

Depremin ilk gününden bu yana birçok kişi enkaz altından çıkartıldı. Depremin 4.gününde arama kurtarma çalışmaları hala sürüyor.

Depremin 4.gününde gerçekleşen bir kurtarma olayı de hepimizin umutlarını tekrar yeşertti. 7 katlı bir binanın enkazında bulunan 17 yaşındaki Gülsüm, madenciler tarafından kurtarıldı.

Gülsüm'ün kurtarılmasında madencilerin domuzdamı tahkimatı uyguladığı belirtildi. Bu yöntem sayesinde Gülsüm, depremden tam 90 saat sonra, 7 katlı bir binanın enkazından kurtarıldı.

Zonguldak madencileri tarafından uygulanan domuzdamı yöntemi ile enkaz altındaki kişiyle iletişim sağlandı.

Gülsüm'ün sesinin ilk olarak sabah saatlerinde duyulduğu öğrenildi. Yaklaşık 13 saat sonra ise ekipler Gülsüm'e ulaşmayı başardı. Maden ekipleri Gülsüm'e ulaşmak için domuzdamı yöntemini devreye soktu. Domuzdamı yöntemi ile Gülsüm'e ulaşan ekipler, Gülsüm'le iletişim halinde kaldılar. Enkazdan çıkarılan Gülsüm'ün sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Peki domuzdamı nedir, ne anlama gelir?

Domuzdamı genellikle madencilikte kullanılan bir yöntemdir. Domuzdamı, maden kuyularında veya çökme tehlikesi olan yerlerde, her yanı özel hazırlanmış domuzdamı direkleriyle veya demirlerle örülen boşluktur. Domuz damlarında kamalar ve sıktırmalar kullanılarak iyice sıkışması sağlanır.  Zonguldaklı madenciler, bu yöntemi madende uyguladıklarını ve en güvendikleri tahkim yolu olduğunu belirttiler.

Zonguldak madencileri, 90 saat sonra enkaz altından kurtardıkları Gülsüm ile gecenin kahramanı oldular.

Domuzdamı tahkimatını anlatan bir muhabir ise domuzdamını şu şekilde anlattı: 'Bir ahşaptan yapılır. Bizim en güvendiğimiz tahkimattır. Zonguldak'ta madende ne öğrendiysek onu uyguladık. Yer altını madene uyarladı. Beton blokları kırdıkça sesi arttı. Heyecanlandırdı bizi...'

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler