90'lı Yıllarda Çekilmiş Defalarca İzlenesi 17 Türk Filmi

Mevzu Yeşilçam olunca en efsanevi filmler 70'li yıllara aittir. Dönemin işin formülünü bilen rejisörleri, yetenekli starları ve fabrika hızında film yetiştiren yapısıyla Yeşilçam'a damgasını vuran eserler genelde bu aralıkta seyirciyle buluşmuştur. Televizyonun, videonun yaygınlaşması ve politik olaylar nedeniyle 80'ler Yeşilçam'ı başarılı işler çıkarsa da genel olarak çöküş dönemi olarak görülmüştür. Bir de 90'lı yıllarda çekilen filmler var ki konuları, çekimleri, bizde bıraktığı etkileriyle diğer dönemlerden çok farklı.

1. Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni

60`larda ve 70`lerde çektiği aşk filmleriyle ünlenen ama bir dönemin kapanmasıyla birlikte çaptan düşen yönetmen Haşmet Asilkan'ın hikayesi. Bir zamanların ünlü yönetmeni devrin değiştiğinin farkındadır ve elindeki son barutunu çekeceği bu farklı film için harcar. Aslında Haşmet Asilkan 60 ve 70'li yıllardaki görkemli sinema piyasasına bir özlemdir.

Sinematürk profili

2. Piano Piano Bacaksız

Tunç Başaran'ın yönettiği Rutkay Aziz'in başrolde oynadığı film 1940'lı yıllarda bir konakta geçen hikayeyi bir çocuğun gözünden işliyor. Frankfurt Film Festivali'nde en iyi film ödülünün yanında Oscar adaylığı olan başarılı bir dönem filmi.

Sinematürk profili

3. Tatar Ramazan

Melih Gülgen'in yönettiği bir roman uyarlaması olan filmde Ramazan karakterinin hapishane şartlarına ve haksızlıklara verdiği mücadele işlenir. Meşhur sahneler hala birçoğumuzun aklındadır.

Sinematürk profili

4. Gölge Oyunu

Yavuz Turgul bu filmde başrollere Şener Şen gibi dev bir aktörün yanına Şevket Altuğ gibi bir yetenek abidesini de eklemiştir. Başarısız iki komedyenin sıcak hikayesinin anlatıldığı film belki de sinemamızın en ilginç senaryolarından birine sahiptir.

Sinematürk profili

5. İstanbul Kanatlarımın Altında

Mustafa Altıoklar'ın yönettiği film 4. Murat zamanında uçmayı deneyen Hazerfan Ahmet Çelebi'nin hikayesini anlatmaktadır. Filmin kendisi kadar müzikleri de ses getirmiştir.

Sinematürk profili

6. Eşkıya

Kimilerine göre Türk Sineması'nın geri dönüş filmi, kimilerine göre sinemamızda yeni bir başlangıç. Hikayesiyle Yavuz Turgul'un oyunculuklarıyla Şener Şen ve Uğur Yücel'in devleştiği bir başyapıt.

Sinematürk profili

7. Hamam

Ferzan Özpetek'in ödül avcısı filmi çekildiği dönem senaryodaki eşcinsel ilişkiyle sansasyon yaratmıştı. Film İtalya'dan işleri sebebiyle İstanbul'a gelen eşiyle sorunlu Francesco'nun Mehmet ile tanışmasıyla başlayan ilginç bir hikayeyi anlatıyor.

Sinematürk profili

8. Mum Kokulu Kadınlar

Hande Ataizi'nin ülke çapında popüler olduğu bu film aldığı ödüllerden çok RTÜK tarafından yayıncı kanalı kapattıran sahneleriyle gündeme oturmuştu. Film senaryo itibariyle 40'lı yıllardan 70'li yıllara kadar yaşayan dört kadının dört ayrı hikayesini anlatıyor.

Sinematürk Profili

9. Tabutta Rövaşata

Derviş Zaim'in Altın Portakal'da aldığı 12 ödülle devleştiği, Ahmet Uğurlu'nun oyunculuk dersi verdiği sinemamızın en özel filmlerinden. Otomobil tutkunu, evsiz Mahsun Süpertitiz'in Rumeli Hisarı sahilinde hayata karşı verdiği mücadele bu filmi unutulmaz kılıyor.

Sinema profili

10. Gemide

Serdar Akar'ın imkansızlıklar içinde çektiği kendine has bir başyapıt. Denizden kum çeken dört gemicinin hikayesi ve yansıtılan gerçekçilik birçok film için ilham kaynağı oldu. Bu filmden sonra senaryolarda daha fazla günlük hayata dair ve doğal diyaloglar kuruldu. 

Sinematürk profili

11. Laleli'de Bir Azize

Gemide'nin devam filmi olarak bilinse de Gemide filmindeki hikayenin öncesini anlatan Kudret Sabancı filmi. Fatih'in karanlık ara sokaklarında patronlarından gizli iş çeviren üç kadın satıcısının karanlık hikayesi, dönemin İstanbul'u filmi izlenir kılıyor.

Sinematürk profili

12. Her Şey Çok Güzel Olacak

Cem Yılmaz'ın ilk filmi, sinemamızın en sıcak, en içten hikayelerinden. Replikleriyle dillerimize pelesenk olmuş filmin yönetmeni Ömer Yargı. Birbirine zıt iki kardeşin karşılaşma ve hayata tutunma hikayesi. Müzikleri ve senaryosuyla defalarca izlenmesi gereken samimi bir film.

Sinematürk profili

13. Fasulye

Köyde yaşayan saf bir delikanlının vergi iadelerini şehre götürürken başını belaya sokmasını anlatan az bilinen ama eğlenceli bir komedi filmi. 

Sinematürk profili

14. Propaganda

Kemal Sunal'ın son filmi. Sinemamızdaki sayılı kara mizah barındıran bir senaryo. Sinan Çetin'in yönettiği filmin hikayesi 1948 yılında yaşanan gerçek bir öyküye dayanıyor. Yıllarca beraber yaşayan bir köyün ortasından sınır geçmesiyle yaşanan değişim filmi farklı kılan detaylardan.

Sinematürk profili

15. Masumiyet

Aşkı uğruna tüm hayatı tepetaklak olan Bekir'in, tutunacak bir dal arayan Yusuf'un, bıçkın delikanlı Zagor'un hikayesi. Şüphesiz Zeki Demirkubuz'un en başarılı filmlerinden, yönetmen bizi filmin atmosferine sokarken başarılı oyunculuklar da filmi klasikler arasına sokuyor.

Sinematürk profili

16. Ağır Roman

Mustafa Altıoklar'ın, Metin Kaçan'ın ünlü romanından uyarladığı karanlık bir Kolera Sokağı masalı. Müthiş oyunculukları, hafızamıza kazınan replikleri ve müzikleriyle unutulmaz bir eser.

Sinematürk profili

17. Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu

Meşhur sanat müziği şarkıcısı Leyla Hanım ve orkestrasından udisi Cemal Bey ile yaşadığı duygusal yakınlaşmanın anlatıldığı film, alaturka sevenler için biçilmiş kaftan. Cemal Bey'in ölümüyle başlayan film sinemamızda pek örneği olmayan yerlere gidiyor. Özellikle Türkan Şoray hayranları için izlenmesi gereken bir film.

Sinematürk profili

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
17.05.2016

Şener Şen başka ülkede doğsa şimdi Al Pacino,Robert De Niro gibi isimlerle kıyaslanırdı .

16.05.2016

Telefonumun hafizasi dolunca silmeye kiyamadigim tek sey tabutta rovatasa..

16.05.2016

EŞKIYA DER BIRAKIRIM

TÜM YORUMLARI OKU (15)