9 Yılın Zirvesinde: Peki Yüzde 12'ye Dayanan Enflasyon Verileri Bize Ne Anlatıyor?

Ekim ayı enflasyonunda artış beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Tüketici fiyatları ekim ayında aylık bazda yüzde 2.08 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 11,90’a yükseldi. Yıllık enflasyon 9 yılın zirvesine, çekirdek enflasyon ise yaklaşık 14 yılın zirvesine çıktı. Ulaştırmada yıllık fiyat artışı yüzde 16'nın üzerinde... 

📌 Enflasyon verisi, küresel kriz döneminde kaydedilen Temmuz 2008'deki %12,06'lık enflasyondan bu yana gerçekleşen en yüksek enflasyon oldu.

📌 TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, hafta başında son enflasyon raporunu açıklarken “yukarı yönlü sürpriz görebiliriz” demiş ve aslında ilk işareti vermişti.

📌 Yıllık enflasyonda 2008 yılından bu yana, çekirdek enflasyonda da yüzde 11,82 ile Ocak 2004'ten bu yana en yüksek seviye görüldü.

Grafik: Business HT

📌 Aylık en yüksek artış giyimde gerçekleşti.

Tablo: TÜİK

Tüketici fiyatları bazında ekimde en yüksek fiyat artışı yüzde 37,92 ile kadın hırkasında görülürken, en fazla fiyat düşüşü yüzde 27,12 ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlarda oldu.

Ekimde fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler, 34,70 ile kadın kabanı, yüzde 34,24 ile erkek anorak kaban, yüzde 32,38 ile çocuk anorak kaban, yüzde 32,15 ile kabak, yüzde 30,37 ile erkek kazağı, yüzde 25,62 ile sivri biber, yüzde 24,74 ile kadın botu ve yüzde 23,51 ile salatalık oldu.

📌 Yıllık bazda en büyük fiyat artışı ulaştırma grubunda görüldü. Ulaştırma grubunda yıllık enflasyon ekim ayında %16,79'a yükseldi.

Grafik: BBC Türkçe

📌 Enflasyon sepetinde ağırlığı en fazla olan harcama grubu olan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık artış ise yüzde 12,74 olarak gerçekleşti.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12,74, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12,63, sağlık yüzde 12,21 ve ev eşyası yüzde 11,65 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

📌 Enflasyondaki yükseliş vatandaşın cebindeki parayı erittiği gibi her yıl enflasyona göre artırılan vergi, harç ve cezaları da yukarı çekecek.

Vergi Usul Kanunu’na göre her yıl vergi, harç ve cezalar Ekim ayında açıklanan 12 aylık Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) esas alındığı yeniden değerleme oranına göre belirleniyor. 

TÜİK’in bugün açıkladığı enflasyon rakamlarına göre ekim ayında 12 aylık ÜFE artışı yüzde 14,47 oldu.

Peki bu ne demek? Hürriyet'ten Aysel Alp şöyle izah ediyor:

Cep telefonları, sabit telefonlar, emlak, çöp vergileri, trafik cezaları, pasaport, ehliyet ve noter harçları gibi bir çok vergi ve harç yüzde yüzde 14,47 oranında zamlanacak. 

Ancak hükümet bu oranı yüzde 50 artırma yetkisini kullanırsa; zam oranı yüzde 21,7’ye çıkacak.

Başbakan Yıldırım "Bu bizim beklediğimizin üzerinde bir sonuç. Hedefimiz önümüzdeki yıldan itibaren bunu tek haneli orana düşürmek" dedi.

Enflasyon verileri sosyal medyanın gündeminde 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
03.11.2017

Peki Yüzde 12'ye Dayanan Enflasyon Verileri Bize Ne Anlatıyor?Ahaber : Almanya bizi kıskanıyor yollarımızı kohpurulerimizi kiskaniyorlar huloğğ falan yani yani.

03.11.2017

eğleniyor muyuz %51'lik gençler?

03.11.2017

🤣👍😂👏

03.11.2017

Atatürk mezarından çıkıp gelse yemin ediyorum yapacağınız işi sikeyim ulan ben kaç milletin işgaline karşı ülkeyi kurtardım yeniden kurdum ulan siz rahat içinde ülkenin anasını sikmişsiniz der kafasına sıkar gider usta.

04.11.2017

ataturk gelse ulke benden sonra ne kadar guzellesmis der .ataturk de kim sikik

TÜM YORUMLARI OKU (23)