9 Maddede Bugünden Ertuğrul Fırkateyni’ne Türk-Japon Dostluğu

Tarih uçsuz bucaksız bir deniz. Bu denizde keşfettiklerimiz de var, keşfedemediklerimiz de. Bir insanın hayatı boyunca bir araya geldiği insanlar gibi, devletler de birçok devletle bir araya gelip ayrılabiliyor. Fakat bazı dostluklar var ki zaman geçtikçe daha değerli, daha önemli hale geliyor. İşte onlardan biri olan, tarih sayfalarına yanına kalpler çizilerek yazılmış bir dostluk; Türk-Japon dostluğu! Peki bu dostluk nasıl başladı, nasıl gelişti, biz ne ara bu kadar birbirimizden vazgeçemez olduk? İşte, cevabı!

1. Dostluğa İlk Adım: Japon İmparatoru’nun İstanbul’a Hediyeleri

1887 yılında gelen gemiyle Japon İmparatoru’nun yeğeni Komeii, bizzat II. Abdülhamit’e dünyanın bir ucundan gelen hediyeleri sundu.

2. II.Abdülhamit'in İade-i Ziyareti

Bundan çok etkilenen Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ise hem iade-i ziyaret yapmak, hem de Osmanlı’nın dünyadaki itibarını sağlamlaştırmak adına Ertuğrul Fırkateyni’nin yola çıkmasını ve Japon İmparatoruna hediyeler götürülmesini emretti.

3. Ertuğrul Fırkateyni’nin Yolculuğu Dünyanın Diğer Ucuna!

14 Temmuz 1889’da 600’ü aşkın askerle yelken açan Ertuğrul, rotasındaki birçok limana uğradıktan sonra 7 Haziran 1890’da Yokohama Limanı’na ulaştı ve Japon İmparatoru için getirilen hediyeler sunuldu. Mürettebatı saran kolera salgını nedeniyle yola hemen çıkmayan Ertuğrul, Eylül 1890’da memlekete dönmek üzere yelken açtı. Ne yazık ki bu mevsimde Japonya’da fırtınalar hiç eksik olmuyordu!

4. Faciadan Doğan Dostluk

Dalgalara karşı savaş veren Ertuğrul Fırkateyni bu savaşı kazanmak istiyordu ve Kashinozaki’ye yönelmişti. Fakat bu karar geminin kayalıklara çarpmasına neden oldu. Savaşmaktan yorgun düşen Ertuğrul battı.

5. Japonlar Tarafından Kurtarılan 69 Türk Askeri

Ama o anda adada yaşayan Japonlar, Osmanlı askerlerine yardım eli uzattı ve 69 askeri kurtarmayı başardı. Ölen askerleri ise bir şehitlik alanı yaratıp oraya gömdüler. 1891 yılında inşa edilen Türk-Japon Dostluk Anıtı ise bu şehitlikte bulunmakta.

6. 95 Yıl Sonra İki Dost Bir Arada

Yıl 1985. Yani Ertuğrul Fırkateyni’nin batması üzerinden 95 yıl geçmiş. Irak-İran savaşı sırasında 24 saat boyunca, hava sahasının dahi, Tahran’ın güvenliği olmayacağı duyuruldu. Japonya’nın Tahran’da yaşayan 215 vatandaşını almak için bir uçak gönderemediği haberi hemen Türkiye'de de duyuldu.

7. Turgut Özal'dan Önemli Bir Hamle

Bunu duyan dönemin başbakanı Turgut Özal hemen olayla ilgilendi ve Japon dostları kurtarmak için bölgeye bir Türk Hava Yolları uçağı gönderdi. Japonya’nın küçük bir adasında başlayan Türk-Japon dostluğu “Yüzyılın Kurtarma Operasyonu” ile böylece bir kez daha kanıtlanmış oldu.

8. Yılların Güçlendirdiği Dostluk

Dostluğun ne anlama geldiğini cümle aleme gösteren iki tarihi olay yaşayan Türkiye ve Japonya, bu dostluğu güçlendirmeye kararlıydı. Ertuğrul’un batmasının 100. yılı Türk-Japon yılı olarak kabul edildi ve 1990 yılında özel olarak pullar ve paralar basıldı.

9. 1999 Depreminin Yaralarını Sarmaya Çalışan Japonya

1999 yılında ülkemizde yaşanan Gölcük Depremine kayıtsız kalmayan Japon dostlarımız, dünyanın öbür yanından yardım paketleri yolladılar. 2003 senesi Japonya’da “Türk Yılı”, 2010 senesi ise Türkiye’de “Japon Yılı” olarak kutlandı.

Tarihin İzleri Beyazperdede!

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR
25.12.2015

Japonlar iyi adamlar küstürmeyelim, ne Avrupada ne Ortadoğuda onlar gibi bir millet yok

30.12.2015

japonlar hain değillerdir. o yüzden her zaman dostun olarak kalırlar eğer sen hainlik yapmazsan ve vicdanlı bir düşman da değillerdir. japonlar dostun değilse düşmanın da olmayacak. onun yerine araplar düşmanın olsun, satın alırsın en azından parayla.

27.12.2015

Japon gibi dostun olsun.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ