800 Yıllık Caminin Sanat Şaheseri Kapısı 'Restore' Edildi: Yeni Taşlar Kullanıldı, Motifler Yok Oldu

Antalya Korkuteli’nde Selçuklu dönemi stilinde yapılan 800 yıllık Alaaddin Camisi’nde taşları statik nedenlerle sökülen ‘taç kapı’nın restorasyonu bitti. Yeni taşlarla sil baştan inşa edilen tarihi kapının sanat şaheseri olarak nitelendirilen bezeme ve motiflerinden pek çoğu artık yok oldu.

Anadolu beylikleri döneminin en önemli yapılarından biri sayılan ve yaklaşık 800 yıl önce yapılan Korkuteli Alaaddin Camisi, 2015 yılında restorasyona alındı. Caminin, sanat tarihi açısından eşsiz özellikteki taç kapısının da restorasyon kapsamında sökülerek yeniden yapılması planlandı.

Kapı taşları söküldü

Restorasyon projesinin mimarı Mehmet Emin Yılmaz, tüm duvarların statik incelemesinin yapıldığını, taç kapıdaki taşlardan numuneler alındığını ve sökülerek güçlendirmeye karar verildiğini, nitelikli taşların depoya kaldırıldığını söyledi. Ancak restorasyon sırasında kapı taşlarının bir kısmının üstüne numaralar kondu ama taşlar yola gelişigüzel dizildiği ortaya çıktı.

Alaaddin Camisi’nin kapısı yok oldu

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil'in haberine göreUNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Divriği Darüşşifası’ndaki taç kapıya benzerliği ile bilinen, Anadolu’nun önemli eserlerinden Alaaddin Camisi’nin kapısı artık yok. Restorasyon sorasında kapısındaki tarihi taşlar söküldü, yerine yeni taşlar konuldu. Bu sırada ise kapının sanat şaheseri olarak nitelendirilen bezeme ve motifleri yok oldu.

Restorasyon daha önce de gündeme gelmişti

2016 yılında tarihi camideki restorasyon gündeme gelmişti. Dönemde çıkan haberlerde taç kapının taşlarının sökülerek etrafa saçıldığı ve taşları korumak için herhangi bir önlem alınmadığı iddia edilmişti.

Çıkan haberlerin ardından Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü restorasyonu yapan şirkete soruşturma açarak ihaleden el çektirmişti.

16 Mart 2017 tarihinde 480 bin lira bedelle sadece taç kapıyı başka bir şirkete ihale etti. İşi bitirmesi için de 10 ay süre tanıdı. Restorasyon bu yıl başında bitirildi. Ancak eski taç kapıdan geriye bir şey kalmadı.

Restorasyon sosyal medyanın da gündeminde...

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
YORUMLAR
10.06.2019

İnsanlık anıtını ucube olarak nitelendirmişlerdi. Bir tarihi eserin estetiği nasıl ucubeye çevrilir örneğini bir kez daha görmüş olduk.

10.06.2019

well come to TAYYİBİSTAN..alışın artık bunlara ilkokul mezunu eski fötöcü badem bıyıklı inşaat kalfasına müteahitlik verirsen tarihini böyle ziker..bunun gibi çok örnekler var..çıkarılan eski taşlar şuan hollandada satıştadır büyük ihtimalle..kazan kazan olayı

ülkemizde tarihe bakış açımız bu. Kaçıncı defadır böyle yapıyorlar ama ilgilenen yok. Kültür turizm bakanlığı boşa var gibi

TÜM YORUMLARI OKU (49)