Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, mahkemenin gerekçeli kararını görmeden söyleneceklerin havada kalabileceğine işaret ederek, asıl önemli olanın Milli Eğitim Bakanlığı'nın eylem planı olduğunu belirtiyor.
Hükümetin hükümetin kurulmamış olması nedeniyle yeni yasa çıkartılmasının güçlüğünü de değerlendiren Gülan 'Ortalık toz duman. Bekleyeceğiz' sözleriyle durumu özetliyor.
Gülan'a göre önemli olan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararından çok, MEB'in nasıl bir yol izleyeceği .
Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ise AKP döneminde dershanelerin iki kat arttığını hatırlatıyor ve AKP hükümetini, 'paralel hareketle' mücadele bahanesiyle özel okulları dönüşmeye zorlarken, devlet okullarına kaynak vermemekle eleştiriyor.
Mahkeme kararıyla sadece tabela değişikliğiyle dönüşümün gerçekleştirilebileceğine ve yine dershanecilik faaliyeti yapılabileceğine işaret eden Demir, 'Milli Eğitim Bakanlığı, özel liselere kayıtlar tamamlanmış olduğundan, bu okullara kayıtlarını yaptıran çocukların mağdur olmaması için devlet liselerine geçişlerini sağlamalıdır' önerisinde bulundu.
Demir eğitimin taraflarının bir araya gelerek ezberci, eleyici, seçkinci, sınav odaklı eğitim sistemine son vermek için çözüm önerileri geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
Eğitim-İş'e göre, nitelikli bir eğitim için öncelikle piyasacı ve özelleştirmeci eğitim anlayışı terk edilmeli, eğitimin her aşaması parasız olmalı.