8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün Anlamı ve Önemi: 8 Mart Kadınlar Günü Neden Kutlanıyor, O Gün Ne Oldu?

Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kadınlar Günü olarak ithaf edilen 8 Mart'ın aslında neden kutlandığını biliyor musunuz? Kadınlara armağan edilen bu günün esası, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilinçleri için savaştığı ve kazandığı bir hikayeye dayandırılıyor. Peki Kadınlar Günü neden kutlanıyor, hikayesi nedir? Kadınlar Günü'nün anlam ve önemine birlikte bakalım. 👇🏻

Birleşmiş Milletler tarafından 1975 yılından itibaren kutlanmaya başlayan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü; kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak için verdikleri savaşın başlangıcını simgeler.

8 Mart 1857 yılında New York'ta tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadın, düşük maaşları ve uzun çalışma saatlerine isyan ederek karşılaştıkları bu insan dışı çalışma koşullarını protesto etti.

8 Mart Kadınlar Günü'nde Ne Oldu?

Yaptıkları grevler ve protestolar sonucu polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. Fabrikada çıkan yangında barikatları aşıp kaçamayan 129 kadın hayatını kaybetti. Yaşanan olayın ardından 52 yıl sonra 1910 yılında, Danimarka-Kopengah'da düzenlenmiş olan II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker ve arkadaşları, 1857'de başlatılan kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği için verilen mücadeleyi anmak adına 8 Mart'ın Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önermiştir.

8 Mart Kadınlar Günü Ne Zaman Kabul Edildi?

1921 yılında Moskova'da düzenlenmiş olan III. Komünist Enternasyonal 3. Kongresine bağlı Uluslararası Komünist Kadınlar Konferansı'nda o dönemlerin getirisi olan 'sınıf karşıtı sınıf' politikası ile 8 Mart 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' adıyla kabul görmüştür. 1930'larda ise yeniden 'Dünya Kadınlar Günü' olmuştur.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihi

8 Mart, 1975 yılında Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Düzenlenen etkinlikler kapsamında BM, 8 Mart'ı 'Dünya Kadın Günü' olarak anmaya başladı. 1977 yılında ise BM Genel Kurulu tarafından 8 Mart, 'Kadın Hakları, Uluslararası Barış Günü' ilan edildi. Kabul edilen kararın gerekçesi olarak iki temel sebep sunuldu:

Dünya barışının korunması, sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılabilmesi adına kadınlara da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine imkan sağlama gereksinimi.

Kadınlara sunulan eşit haklar ile dünyada barışın güçleneceği görüşü kabul edildi.

Türkiye'de Ne Zaman 8 Mart Kutlanmaya Başladı?

Türkiye'de ilk kez 1921 yılında iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimi ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı. Bu tarihte gerçekleşen girişimden sonra uzun süre 8 Mart Kadınlar Günü kutlanmasına izin verilmedi. 1975 yılında 'BM Kadın On Yılı' ilan edilmesinin ardından Türkiye, içinde bulunduğu kapsam gereği 'Kadın Yılı Kongresi' düzenledi. 

1975 yılında kutlanmaya başlayan Kadınlar Günü için İlerici Kadınlar Derneği’nin gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler de son derece etkin oldu. 

12 Eylül Darbesi ardından dört yıl süreyle yeniden etkinlik düzenlenmesi yasaklandı. Fakat 1984 yılından itibaren her yıl farklı kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam edildi. Yeni dönem Kadınlar Günü kutlamalarının temel farkı yalnızca sosyalist kesimin sahiplenmiş olmasından çıkması ve resmi bir bayram muamelesi görmeye başlaması oldu. 

2003 yılında İstanbul Taksim'de başlatılmış olan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü, diğer şehirlerde de yapılmaya başlandı.

Günümüzde 8 Mart Kadınlar Günü Neden Kutlanıyor?

Yaşanan hak savaşının yanı sıra günümüzde Kadınlar Günü, tüm kadınlar açısından farklı anlamlar teşkil etmektedir. İçinde bulunduğumuz günlere nasıl geldiğimizi hatırladığımız özel bir gün olarak kabul edilir. Dünya genelinde kadın hakları alanında sürdürülen çalışmalar ve kazanılan yeni hakların savunulması adına çalışmalar yürütülmektedir. Dünya Kadınlar Günü'nün kutlanma sebebi herhangi bir cinsiyeti yükseltmek ya da yermek değildir. Cinsiyet gözetilmeksizin her bireyin eşti ve temel haklara sahip olması gerektiği ve bunun için hakların savunulmaya devam edeceği konusunda vurgu yapılır.

8 Mart Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun!

Popüler İçerikler

Fedon'un Sahnesine Konuk Olan Demet Akbağ Sirtaki Yaptıktan Sonra Kırık Tabakları Süpürdü
Narin Güran Davasında Anne Yüksel Güran İfade Verdi: "Namusuma Leke Sürdüler, Beni Burada Asın"
Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!